FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 27 maart 2011

Socialisten grote winnaar in Franse verkiezingen

De partij van de Franse president Nicolas Sarkozy, de UMP, heeft bij de Franse lokale verkiezingen een grote nederlaag geleden. Winst was er voor de socialisten. De voorlopige verkiezingsuitslagen beloven weinig goeds voor Sarkozy voor de presidentsverkiezingen volgend jaar.

Het extreemrechtse Front National van Marine le Pen boekte ook winst, maar het is nog onduidelijk of deze voldoende is om een rol van betekenis te kunnen spelen.

De UMP won in de tweede ronde van de kantonale verkiezingen 18,9 procent van de stemmen, de socialisten stonden op 35 procent en het Front National op ruim 10 procent. Zo'n 44 procent van de bevolking bracht haar stem uit.

Opnieuw honderden migranten naar Italië

Opnieuw hebben tal van illegale Afrikaanse migranten in kleine bootjes koers gezet van Libië naar Italië. Dat heeft de Italiaanse kustwacht zondag gezegd. Zondagochtend voor dag en dauw begeleidde de kustwacht een schip met 284 Somaliërs, Eritreeërs en Ethiopiërs naar de kust. Er zouden nog twee boten met honderden migranten onderweg zijn.

Aan boord bevond zich een vrouw die slechts enkele uren eerder was bevallen. Zij en de baby werden per helikopter naar een ziekenhuis op het eiland Lampedusa gebracht. Een andere vrouw op het vaartuig kreeg een miskraam.

De opvangcentra op Lampedusa zijn overbevolkt. Op het eiland bevinden zich duizenden migranten. Velen slapen in de haven of op velden, omdat er niet genoeg onderdak is.

Tele2 en Telfort extra alert op 'spoofen'

Telefoonaanbieders Tele2 en Telfort gaan de beveiliging van hun netwerk uitbreiden om te voorkomen dat voicemails van hun klanten kunnen worden afgeluisterd door 'spoofen'.

Dat hebben zij zondag bekendgemaakt naar aanleiding van berichtgeving in het NOS Journaal. Vodafone besloot hier eerder deze week al toe. Hackers kunnen als ze 'spoofen' via internet doen alsof zij namens het nummer van iemand anders bellen. Daardoor kunnen zij toegang krijgen tot de voicemailbox van hun slachtoffer. Dit toonde een hacker aan in het NOS Journaal.

De extra beveiliging moet voorkomen dat dit nog kan gebeuren. Waarschijnlijk moeten klanten voortaan ook hun persoonlijke pincode invoeren op internet als zij op die manier hun voicemail willen afluisteren.

Tele2 en Telfort extra alert op'spoofen’
Tele2 en Telfort extra alert op 'spoofen' (Foto: ANP)

Gepest jochie (8) opgehangen in wc

Het zit Mohamed Hussein niet mee. Het Somalische jongetje, dat enige jaren geleden met zijn ouders naar de VS vluchtte, is vorige week door pestkoppen opgehangen aan een haakje aan een toiletdeur. Sindsdien vecht het ventje voor zijn leven.

Mohamed ging woensdag naar de wc. Toen hij echter te lang weg bleef, besloot men toch eens in het kleinste kamertje te kijken. Hier bleek hij met de kraag van zijn shirt te zijn opgehangen aan een haak. Van enig spartelen was geen sprake meer, want het kereltje was reeds buiten bewustzijn, een meter boven de grond hangend.

Mohamed is direct per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Hier heeft hij twee dagen in coma gelegen, maar sinds vrijdag is hij aan de beterende hand. Het is nog gissen naar de personen die dit op hun geweten hebben. Het is in elk geval uitgesloten dat het ventje het zelf heeft gedaan.


Een filmpje over de grove pesterijen

Blackburn toont interesse in Van Nistelrooy

Ruud van Nistelrooy staat in de belangstelling van Blackburn Rovers. Dat zei trainer Steve Kean van de Engelse club tegen ESPN. "Ik kan bevestigen dat wij in hem geïnteresseerd zijn." Het contract van de 34-jarige aanvaller loopt deze zomer af bij HSV.

Van Nistelrooy gaf eerder al aan op een mooie club uit Engeland of Spanje te hopen. Ook een langer verblijf bij HSV sluit de Nederlander, die onder interim-trainer Michael Oenning weer in de basis stond, niet langer uit.


Blackburn toont interesse in Van Nistelrooy (Foto: Novum)

Amerikaan wint jackpot van 319 miljoen dollar

Een onbekende inwoner van New York heeft de jackpot van 319 miljoen dollar (205 miljoen euro) gewonnen in de Amerikaanse lotto Mega Millions. De lotto wordt gespeeld in 42 van de 50 Amerikaanse staten.

De jackpot is normaal 12 miljoen dollar. Maar de prijzenpot was opgelopen doordat geen enkele deelnemer sinds 4 februari de juiste cijfers had aangekruist. De prijs is nog geen record. In 2007 was een jackpot van 390 miljoen dollar (250 miljoen euro) uitgekeerd, meldden Amerikaanse media zondag.

Bij een soortgelijke lotto in Europa, Euro Millions, wonnen dit weekeinde een Belg en een Portugees elk 69 miljoen euro.

NAVO neemt bevel operaties Libië over

De NAVO neemt het commando over alle luchtoperaties boven Libië, inclusief de bombardementen, over van de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie. Dat zijn de lidstaten van het bondgenootschap zondag overeengekomen in Brussel.

De NAVO nam eerder al het commando over het handhaven van het wapenembargo en de no-flyzone over van de coalitie. "De NAVO zal alle aspecten van de resolutie van de Verenigde Naties voor zijn rekening nemen. Niks meer, niks minder", aldus secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen. De Amerikanen gaven de afgelopen dagen aan de leiding over de operaties in Libië zo snel mogelijk te willen overdragen.

De Canadese generaal Charles Bouchard zal leidinggeven aan de operaties in Libië. Volgens een bron bij de NAVO kan de overdracht van het commando nog wel enkele dagen duren.


NAVO neemt bevel operaties Libië over (Foto: Novum)

Bijrol voor Sauerbreij in slotwedstrijd

Snowboardster Nicolien Sauerbreij heeft bij de laatste wereldbekerwedstrijd in het Zwitserse Arosa geen rol van betekenis kunnen spelen. De Nederlandse werd op de parallelreuzenslalom 28e, terwijl haar zus Marieke 25e werd.

De Zwitserse Fraenzi Maegert-Kohli pakte in eigen huis de zege, voor de Russin Ekaterina Tudegesheva en de Oostenrijkse Julia Dujmovits. In de eindstand werd Nicolien Sauerbreij vijftiende, terwijl haar zus Marieke als 31e in het klassement eindigde.

Grote nederlaag CDU in Baden-Württemberg

De partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een historische nederlaag geleden in de verkiezingen in de deelstaat Baden-Württemberg. Dat bleek zondag uit de eerste verkiezingsuitslagen. De christendemocraten van Merkels CDU zijn al sinds 1953 aan de macht in deze deelstaat, maar volgens de exitpolls hebben de Groenen en de sociaaldemocraten genoeg stemmen gekregen om een coalitie te vormen.

Het zou voor het eerst zijn dat de Groenen een premier voor een Duitse deelstaat mogen leveren. De partij staat volgens de exitpolls op 24 procent van de stemmen. De SPD komt uit op 23,2 procent.

De CDU zou op 39,5 procent uitkomen, terwijl de coalitiegenoot van de christen-democraten, de liberale Vrije Democraten (FDP), slechts op zo'n 5 procent van de stemmen kan rekenen - net genoeg om boven de kiesdrempel uit te komen.

In de deelstaat Rijnland-Palts blijven de sociaaldemocraten aan de macht, aldus de eerste uitslagen. De SPD verloor weliswaar 10 procentpunten, maar is met 36,4 procent nog altijd de grootste. Wel wordt de SPD gedwongen een coalitie te vormen met de Groenen, die op 15,1 procent uitkomen. De CDU won 2,2 procent en kan rekenen op zo'n 35 procent van de stemmen.

De nucleaire crisis in Japan is waarschijnlijk van grote invloed geweest op de verkiezingsuitslag. De toekomst van kernenergie in Duitsland werd een belangrijk thema. De voorkeur van de CDU voor deze vorm van energieopwekking heeft de partij opgebroken, omdat de meeste Duitsers kernenergie te gevaarlijk vinden. "Kiezers waren aangedaan door de vreselijke gebeurtenissen in Japan, die beelden spoken nog dagelijks door het hoofd van mensen", zei Stefan Mappus, de huidige premier van Baden-Württemberg.

Ook de Vrije Democraten zijn voorstander van kernenergie. Dat is terug te zien in de verkiezingsuitslag, zei FDP-voorman Guido Westerwelle. "Het was een stemming over de toekomst van kernenergie."


Grote nederlaag CDU in Baden-Württemberg (Foto: Novum)

Luchtaanvallen op geboortestad Gadhafi

Voor het eerst sinds het begin van de luchtaanvallen van de internationale coalitie in Libië is Sirte, de geboortestad van Gadhafi, onder vuur genomen. Dat heeft de Libische staatstelevisie zondag gemeld. Buitenlandse journalisten in de Libische hoofdstad Tripoli zeiden explosies en overvliegende gevechtsvliegtuigen te horen.

Sirte is gelegen tussen het door opstandelingen beheerste oosten van Libië en het westen van het land dat nog steeds in handen van Gadhafi is. Sirte is de volgende stad in de opmars van de rebellen richting Tripoli, nadat ze zondag de controle wisten te krijgen over Ras Lanuf en zaterdag over Ajdabiyah. Na Sirte zal dan waarschijnlijk Misurata volgen, aangezien dat de laatste grote stad is na Sirte onderweg naar de hoofdstad.

Volgens een journalist in Tripoli wordt de hoofdstad ook weer zwaar onder vuur genomen. Er waren ten minste negen explosies te horen in Tripoli.

'Nucleaire schreeuw' op kerncentrale Borssele

Op de koepel van de kerncentrale van Borssele heeft Greenpeace zondagavond een afbeelding geprojecteerd. Het gaat om een 'nucleaire versie' van het wereldberoemde schilderij 'De Schreeuw' van Edvard Munch, laat de organisatie weten.

Actievoerders stonden na zonsondergang met een krachtige projector net buiten het terrein en wilden met de actie aandacht vestigen op de gevaren van kernenergie. "Nederland moet af van kernenergie. Er zijn voldoende schone en veilige alternatieven. Kernenergie is onlosmakelijk verbonden met onbeheersbare en onnodige risico's", laat Greenpeace weten.

De problemen met de kerncentrales in Japan kunnen ook in kerncentrale Borssele plaatsvinden. "De nucleaire crisis in Japan drukt ons op een afschuwelijke manier met de neus op de feiten. Ook al is de kans op een dergelijke ramp klein, als het mis gaat ontstaat een oncontroleerbare situatie en kunnen de gevolgen enorm zijn."


'Nucleaire schreeuw' op kerncentrale Borssele (Foto: Novum)

Van Persie: "Iedereen gunt elkaar de bal"

Robin van Persie denkt dat het Nederlands elftal tegen Hongarije kon uitblinken omdat de spelers elkaar de bal gunden. "Met de juiste instelling kan er zoiets ontstaan."

Van Persie was vrijdag belangrijk voor Oranje met een assists en een doelpunt. "Ik ben slechts een onderdeel van het team. Dit was een heel hoog niveau, een combinatie van Arsenal en FC Barcelona. Zo moeten we willen spelen", zei de Rotterdammer tegen NUSport. "Vaak zie je dat wij heel kort speelden, dan ineens een splijtende pass en dan aansluiten", aldus Van Persie.

"Je kunt tikken om het tikken, maar dit was tikken om te zoeken naar een oplossing. We moeten blij zijn als we dit niveau dinsdag weer kunnen halen tegen Hongarije. Dit was heel goed." Op het WK oogde het spel moeizamer. "Dat ligt niet zozeer aan ons. Op een groot toernooi doen tegenstanders nog veel meer hun huiswerk, dan stellen ze zich meer in op ons."

"Nu ging het makkelijker. Ik hoefde niet zo gek veel te lopen om lekker in de wedstrijd te komen, de bal deed het werk. Je kunt dan je eigen momenten kiezen", vervolgt de spits van Arsenal. Van Persie sluit zich aan bij de woorden van ploeggenoot Rafael van der Vaart, die vindt dat de spelers van Oranje elkaar misschien meer gunnen tegenwoordig.

"Iedereen heeft elkaar geholpen, iedereen gunde elkaar de bal. Posities werden automatisch overgenomen. Ik zakte soms wat uit, kwam vanaf links of rechts en dan kwam Wesley Sneijder, Ibrahim Afellay of Dirk Kuijt op mijn plek. Met de juiste instelling kan er zoiets ontstaan. Zo zie je dat voetbal heel leuk kan zijn", zei Van Persie, die de laatste interlands ontbrak bij Oranje.

"Dan zit je je toch voor de tv te verbijten, Oranje is een deel van mijn leven geworden." Tijdens zijn blessureperiode zag Van Persie Klaas-Jan Huntelaar volop scoren bij het Nederlands elftal. De oud-Feyenoorder liet tegen Hongarije zien dat hij de concurrentie volop aangaat met de nu geblesseerde Huntelaar. "Voor mij komt dit niet als een verrassing. Voor anderen misschien wel. Ik weet wat ik kan brengen", besluit Van Persie, dinsdag opnieuw in de basis zal starten.

Amy Adams wordt Lois Lane

Amy Adams (Doubt, The Fighter) zal de rol van journaliste Lois Lane vertolken in de opkomende reboot van Superman. De actrice, die driemaal genomineerd werd voor een Oscar, werd gebeld door regisseur Zack Snyder, die op dat moment in Parijs was ter promotie van Sucker Punch.

Volgens Snyder hebben vele actrices auditie gedaan voor de rol, maar was Adams de enige actrice die perfect leek voor de rol. Overigens geeft Snyder verder weinig informatie weg over het plot van deze nieuwe superheldenfilm. Wel heeft hij al toegegeven dat het de bedoeling is dat mensen daadwerkelijk gaan meeleven met Superman, en dat het publiek begrijpt dat hij vaak moeilijke keuzes moet maken.

Voor deze reboot zijn inmiddels een viertal castleden bekendgemaakt. Naast Amy Adams als Lois Lane, is het verder bekend dat Henry Cavill de nieuwe Clark Kent wordt. De adoptieouders van de laatste zoon van Krypton worden gespeeld door Kevin Costner en Diane Lane. Hoewel de titel van de film nog niet officieel is, wordt de film op dit moment Superman: Man of Steel genoemd.

amy adams
Amy Adams wordt de nieuwe Lois Lane

Ogier wint Rally van Portugal

Sébastien Ogier heeft de Rally van Portugal op zijn naam geschreven. De Fransman was met zijn Citroën te sterk voor Sébastien Loeb en Jari-Matti Latvala. Dennis Kuipers behaalde een keurige tiende plaats, terwijl Peter van Merksteijn 22e werd.

Tussen de eerste vier zat tot de zaterdag nauwelijks verschil, maar een lekke band voor Ford-rijder Mikko Hirvonen zorgde voor verschuivingen. De Fin verloor veel tijd en reed de proef waar het gebeurde uit vlak voor Loeb die omdat hij in het stof zat ook tijd verloor. Ook de Ford van Latvala verloor tijd omdat hij problemen met de aandrijfas. Hirvonen verloor nog eens tijd door ook de aandrijfas en de vering. Ogier reed zo onbedreigd naar de zege, voor Loeb, Latvala en Hirvonen.

In het kampioenschap deelt Hirvonen nu de leiding met Loeb die dankzij de bonuspunten van de powerstage langszij kwam.

Organisatie WK baan tevreden

De organisatie van het wereldkampioenschap baanwielrennen is tevreden over het verloop van het WK de afgelopen dagen in Apeldoorn. In totaal kwamen er ruim 17.000 toeschouwers naar Omnisport, vanaf vrijdag waren de tribunes vrijwel vol.

"Ik heb nagenoeg geen wanklank gehoord", aldus directeur Martin de Kok. "Je zou haast zeggen dat het voor herhaling vatbaar is." Nederland won op dit WK vijf medailles. Eenmaal was er goud, gisteren voor Marianne Vos op de scratch.

President Jemen treedt toch niet af

De president van Jemen Ali Abdullah Saleh heeft zondag zijn aanbod om voor het einde van het jaar af te treden ingetrokken. Saleh deed het aanbod aan de oppositie vorige week, na een golf van protesten tegen zijn bewind. De tegenstanders van zijn regime wezen het aanbod vorige week onmiddellijk af.

Saleh gaf de afgelopen tijd aan bereid te zijn om snel af te treden en een ordentelijke overdracht van de macht voor te bereiden. Jemen is een belangrijke partner van de Verenigde Staten in de strijd tegen terrorisme. Een aftakking van de terreurorganisatie Al Qaida heeft een machtsbasis in het zuiden van Jemen.

Onjuiste meting bij kerncentrale Japan

Het extreem hoge stralingsniveau dat zondag werd gemeten bij de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi is het gevolg van een foutieve meting. Dat hebben medewerkers van de kerncentrale zondag gemeld.

Volgens de metingen zou het water in het koelingssysteem van reactor 2 tien miljoen keer radioactiever zijn dan normaal. Als gevolg van de metingen werden de technici die werkzaam zijn bij de kerncentrale teruggetrokken. Naar nu blijkt kloppen deze metingen niet. "De gemeten hoeveelheid straling is niet geloofwaardig. Het spijt ons enorm", aldus een woordvoerder van Tepco, de beheerder van de kerncentrale. Volgens de vicepresident van Tepco, Sakae Muto, hebben nieuwe tests uitgewezen dat het water in het koelingssysteem niet tien miljoen, maar honderdduizend keer radioactiever is dan normaal.

Ondertussen is uit een peiling gebleken dat het vertrouwen van de Japanse bevolking in haar regering gestegen is naar ruim 28 procent. Voor de aardbeving en de tsunami van 11 maart kon de regering rekenen op de goedkeuring van nog geen 20 procent van de bevolking.


Onjuiste meting bij kerncentrale Japan (Foto: Novum)

Demonstratie in Indonesië om Libië

Meer dan tienduizend demonstranten in Indonesië hebben zondag op vreedzame wijze hun steun uitgeroepen voor de prodemocratische bewegingen in Libië, Jemen en Bahrein.

De demonstranten, die op de been waren gebracht door een islamitische politieke partij, uitten hun ongenoegen tegen de luchtaanvallen van de internationale coalitie. Ze keerden zich echter ook tegen de Libische leider Moammar Gadhafi en riepen op tot zijn onmiddellijke aftreden. Volgens een van de sprekers van de organiserende politieke partij moet de dictatuur van Gadhafi omver geworpen worden om een humanitaire ramp te voorkomen.


Demonstratie in Indonesië om Libië (Foto: Novum)

Protest in Athene tegen 'duivelse' ID-kaarten

Enkele duizenden orthodoxe christenen hebben in Athene gedemonstreerd tegen een plan van de regering voor nieuwe identificatiebewijzen. Volgens de demonstranten is het nummer 666, volgens de Bijbel 'het nummer van de duivel', verwerkt in het ontwerp van de nieuwe kaarten.

De demonstranten waren vanuit het hele land op de betoging afgekomen. Zij bestonden onder anderen uit honderden orthodoxe priesters, monniken en nonnen en enkele tientallen leden van rechts-extremistische groeperingen.

Gerrard sprak met Capello over aanvoerdersband

Fabio Capello gaf John Terry de aanvoerdersband terug, maar Rio Ferdinand moest dit vanuit de media vernemen. Capello sprak wel met vice-aanvoerder Steven Gerrard.

Capello kreeg deze week veel kritiek vanwege de wijze waarop hij Ferdinand de band ontnam. De verdediger van Manchester United was niet gelukkig met de handelswijze van de Italiaan. Gerrard sprak wel met Capello over de keuze voor Terry. "Hij heeft het me uitgelegd. Hij wordt betaald om moeilijke beslissingen te nemen. Dus deze keuze moeten we respecteren."

De 30-jarige Gerrard denkt dat Capello een goede keuze heeft gemaakt met de rehabilitatie van Terry, die de aanvoerdersband vorig jaar werd ontnomen na een affaire met de vriendin van zijn toenmalige ploeggenoot Wayne Bridge. "Het aanvoerdersschap is erg belangrijk. Ik kan alleen maar gelukkig zijn met de keuze voor Terry. Ik weet namelijk wat dit betekent voor hem."

"Ik weet dat hij teleurgesteld was nadat hij de band kwijtraakte. We moesten ons echter neerleggen bij de beslissing van Capello destijds. Het is goed dat we de draad daarna hebben opgepikt en de goede lijn hebben doorgezet. We moeten nu deze kwestie achter ons laten. Het is voor Rio (Ferdinand, red.) natuurlijk jammer, want hij heeft niets verkeerd gedaan."

Gevangenis in Bagdad dicht na rellen

De Iraakse autoriteiten zijn van plan om een gevangenis in de hoofdstad Bagdad te sluiten nadat vorige week sektarische rellen uitbraken. Bij de rellen werden tenten in brand gestoken en zeven mensen raakten gewond.

Een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Justitie, Haider al-Saadi, zei zondag dat de 450 gevangenen overgeplaatst worden naar de beruchte Abu Ghraib-gevangenis in het westen van Bagdad. Dat zal echter nog wel enkele maanden duren, omdat de Abu Ghraib op het moment wordt verbouwd en gerenoveerd.

De rellen in de gevangenis braken uit nadat soennitische en sjiitische gevangenen elkaar beledigden op het buitenterrein van de gevangenis.

Luiten achterhaalt Lafeber in slotronde

Golfer Joost Luiten heeft tijdens de laatste ronde van de Andalucia Open een flinke inhaalslag gemaakt. Hij sloeg de achttien holes wederom in 68 slagen en kwam zo op een totaal van 275.

Met deze score eindigde de Bleiswijker op de achttiende plek, samen met Maarten Lafeber die eerder nog aan de leiding ging. Lafeber faalde echter de laatste dag en kwam slechts tot 72 slagen. Landgenoot Robert-Jan Derksen speelde geen rol van betekenis en eindigde in de onderste regione.

De winnaar van het toernooi was Paul Lawrie uit Schotland. Hij speelde de laatste dag niet goed en had 70 slagen nodig voor de holes. Omdat zijn concurrenten het nog slechter deden, was er echter geen man overboord. Johan Edfors werd tweede terwijl Felipe Aguilar uit Chili derde werd.

Jongen overleden na ongeval met heftruck

Een 16-jarige jongen is zondagmiddag om het leven gekomen bij een ongeluk met een heftruck. Het incident vond plaats bij een bedrijf aan de Ellerweg in het Limburgse Kelpen-Oler, meldt de politie.

De heftruck waarin de jongen uit Koningsbosch reed kantelde, waarbij het slachtoffer onder het voertuig terechtkwam. Hij overleed ter plaatse. De politie stelt een nader onderzoek in.

Kuijt wil meer interlands in Rotterdamse Kuip

Dirk Kuijt breekt een lans voor De Kuip. De 30-jarige Katwijker, die op het punt staat zijn contract bij Liverpool te verlengen, heeft bondscoach Bert van Marwijk laten weten dat Oranje haar thuiswedstrijden altijd in het Feyenoord-stadion zou moeten spelen. "Want De Kuip is een geweldig stadion en het heeft het beste veld", aldus 75-voudig international tegenover RTV Rijnmond.

Oranje trainde zondagochtend in De Kuip ter voorbereiding op de return tegen Hongarije, die voor dinsdag op de rol staat. Het kwalificatieduel wordt echter niet in De Kuip, maar in de Amsterdam ArenA afgewerkt. De KNVB kiest de laatste jaren steeds vaker voor het stadion in de hoofdstad.

Van de laatste vijftien thuisinterlands werden er negen in Amsterdam gespeeld en drie in De Kuip. Het Feyenoord-stadion viert zondag overigens haar 74ste verjaardag, weet het regionale medium. Op 27 maart 1937 werd de Kuip geopend met een wedstrijd tussen Feyenoord en Beerschot. De Rotterdammers wonnen dat duel destijds met 5-2.

Parker hoopt op meer kansen van Capello

Scott Parker hoopt op een langer verblijf bij Engeland. De middenvelder maakte zaterdag grote indruk in de gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wales (0-2). Parker maakte zijn interlanddebuut al in 2003, maar kwam sindsdien nauwelijks in actie voor de nationale selectie (vijfmaal).

Zaterdag kreeg hij echter weer een kans van Fabio Capello en die greep Parker met beide handen aan. "Ik heb goed gespeeld", stelt Parker tegen Sky Sports. "Ik moet deze lijn gewoon doortrekken en wachten op mijn kans. Ik weet dat er veel concurrentie is op het middenveld, maar ik denk dat ik heb laten zien dat ik hier thuishoor. De samenwerking met Lamps en Jack (Lampard en Wilshere, red.) was meer dan goed. Met deze twee samenspelen is ontzettend fijn."

In de aanloop naar het kwalificatieduel vreesde Engeland het fanatieke publiek in Cardiff, maar twee vroege goals waren volgens Parker het ideale medicijn om de supporters stil te krijgen. "Het is altijd lastig voetballen in Wales. Er heerste spanning in het stadion, maar met onze scherpe start legde we hen het stilzwijgen op."

Dekker en Heemskerk zegevieren in Straatsburg

Inge Dekker en Femke Heemskerk hebben op de laatste dag van de Franse kampioenschappen zwemmen opnieuw een overwinning op hun palmares kunnen bijschrijven. Dekker was de snelste op de 50 meter vlinderslag, Heemskerk pakte met een persoonlijk record van 28,26 de overwinning op de 50 meter rugslag.

Voor Dekker betekende de overwinning (25,57) een persoonlijk record en de snelste Nederlandse tijd ooit in een badpak van textiel. Het oude record was in handen van Inge de Bruijn, die in 2000 een tijd van 25,64 neerzette.

Beide dames hadden eerder deze week al zeges geboekt in Straatsburg. De 200 wissel was prooi voor Heemskerk, terwijl Dekker de sterkste was op de 100 vlinder en 50 vrij.

Rose: "We krijgen weinig waardering"

Yuri Rose is gelukkig in Doetinchem. De aanvallende middenvelder lijkt zich veilig te hebben gespeeld met De Graafschap. De Superboeren doen het dit seizoen heel aardig in de Eredivisie, waardoor het zo goed als zeker is van lijfsbehoud. Rose kan zijn geluk niet op.

"Eigenlijk konden we wel stellen dat we al na 27 wedstrijden bijna veilig waren. Daarmee hebben we natuurlijk alle verwachtingen overtroffen", ventileert de middenvelder op het digitale thuis van De Graafschap.

"Zo'n weekend (trainer Kalezic heeft de selectie vrijaf gegeven, red.) ga je met een extra lekker gevoel in, omdat je 33 punten hebt. Het verschil met Excelsior is liefst elf punten, met nog zes wedstrijden te gaan." De Graafschap kroonde zich vorig seizoen tot kampioen van de Jupiler League. Rose vindt niettemin dat de club wel wat meer waardering verdient.

"We krijgen weinig waardering voor het spel dat we spelen. Men wil vaak mooi voetbal zien. Maar wij beheersen twee aspecten van het voetbal, dat bestaat uit het aanvallen, verdedigen en omschakelen, gewoon heel goed. Bijna elke tegenstander die van ons verliest, zegt dat zij de slechtste wedstrijd van het seizoen speelden. Maar dat kan toch geen toeval meer zijn?"

'Braziliaan Neymar racistisch bejegend in oefeninterland'

De Braziliaan Neymar beweert in het vriendschappelijke duel van zondag tegen Schotland racistisch te zijn bejegend. Volgens de 19-jarige aanvaller van Santos werd er aan het einde van de wedstrijd een banaan naar hem gegooid. "Ze beledigden mij constant, heel droevig dat dit gebeurt."

Neymar was tijdens de wedstrijd nog de grote man door beide treffers van Brazilië voor zijn rekening te nemen. De Goddelijke Kanaries wonnen het duel uiteindelijk met 2-0 van de Schotten. In het Emirates Stadium van Arsenal opende Neymar vlak voor rust de score. Een kwartier voor tijd schoot hij vanaf de strafschopstip raak.

Over belangstelling hoeft Neymar overigens niet te klagen. De aanvaller zou bij tal van Europese topclubs op het verlanglijstje staan.

Chileen gaat strijd aan met Blatter

Sepp Blatter en Mohamed Bin Hammam krijgen mogelijk concurrentie van een Chileen. Elia Figueroa wil zich verkiesbaar stellen voor het FIFA-voorzitterschap. Figueroa is geen onbekende in de voetbalwereld. De voormalig prof werd in het verleden drievoudig Zuid-Amerikaans voetballer van het jaar.

De Chileen gaf aan dat hij is gekozen door een groep, genaamd 'FIFA Change', die een nieuwe leider voor de wereldvoetbalbond zoeken in aanloop naar de verkiezing in Zürich. "Dit is ontstaan via een groep in Engeland en andere delen van Europa die een kandidaat-voorzitter voor de FIFA wilden voordragen. Zij vroegen mij om zich bij een commissie aan te sluiten, die later besloot dat ik de meest geschikte kandidaat zou zijn", aldus Figueroa tegenover Reuters.

Figueroa opteert voor een meer transparante organisatie. Zo zou hij supporters een stem willen geven in het beleid van de wereldvoetbalbond. "Mijn idee is om zaken in het voetbal te veranderen en te verbeteren. Ik kan nog geen details prijsgeven, maar als de nominatie is bevestigd wel." Kandidaat-voorzitters kunnen zich tot uiterlijk volgende week vrijdag beschikbaar stellen, waarna op 1 juli in Zürich de verkiezing zal worden gehouden.

Balotelli gooit dartpijltjes op jeugdspelers City

Dat Mario Balotelli een steekje los heeft is bekend, maar de twintigjarige Italiaan maakte het dit weekend wel heel erg bont. Balotelli zorgde voor opschudding vanwege het feit dat hij werd betrapt op het gooien van dartpijltjes naar jeugdspelers. De spits gooide vanaf de eerste etage van een gebouw op het trainingscomplex uit verveling pijltjes naar jeugdspelers van City. Voor zover bekend raakte niemand daarbij gewond.

Een woordvoerder van de Engelse club bagatelliseerde het incident. Volgens de zegsman betrof het een grap en was er geen sprake van opzettelijk kwaad. De clubleiding zal de zaak intern behandelen. Of het incident consequenties voor Balotelli zal hebben in de aanloop naar het competitieduel met Sunderland van komende zondag, is nog niet duidelijk.

Balotelli staat te boek als een enfant terrible. Met zijn uitspraken en acties zorgt de voormalig aanvaller van Internazionale bijna wekelijks voor scheve gezicht bij City, dat onlangs ook nog eens werd gedupeerd door Balotelli. In de eerste helft van het Europa League-treffen met Dynamo Kiev pakte de hoofdrolspeler een oliedomme rode kaart, waardoor City zich niet wist te plaatsen voor de kwartfinales.

[WK baan] Meares ook de sterkste op keirin

De Australische Anna Meares heeft bij het WK baan in Apeldoorn haar derde gouden medaille veroverd. De 27-jarige renster was vanmiddag de beste op het onderdeel keirin. In de sprint hield ze de Wit-Russische Olga Panarina en Clara Sanchez uit Frankrijk achter zich.

Meares was in Apeldoorn eerder al de sterkste op de sprint en de teamsprint, die ze met haar landgenote Kaarle McCulloch reed.

Meisje zwaargewond na ongeluk bij disco Groesbeek

Een 15-jarig meisje is zondagochtend zwaargewond geraakt toen ze op de parkeerplaats van een discotheek in het Gelderse Groesbeek werd aangereden. Daar was een vechtpartij uitgebroken, en toen de 19-jarige bestuurder met zijn auto uit het tumult weg wilde komen, reed hij het meisje aan. Dat meldt de politie.

Het opstootje ontstond rond 04.30 uur op het parkeerterrein van discotheek De Linde aan de Cranenburgsestraat. De 19-jarige automobilist uit Nijmegen had niets met de ruzie te maken en reed achteruit om zo snel mogelijk weg te komen. Daarbij zag hij het meisje uit Beek over het hoofd. Zij is in kritieke toestand naar een ziekenhuis overgebracht. De bestuurder is op het politiebureau verhoord.

Politie pakt Fransman in gestolen Ferrari

Een 35-jarige Fransman is zondagochtend in Borssele aangehouden in een gestolen Ferrari. Hij had in Gent een proefrit gemaakt en bij het wisselen van plaats had hij kans gezien weg te rijden in de snelle auto.

De Zeeuwse politie kreeg rond 10.30 uur te horen dat in Gent een Ferrari was gestolen, mogelijk onder bedreiging van een vuurwapen. Agenten zagen de sportwagen in Sas van Gent. De bestuurder ging er met hoge snelheid vandoor toen hij de politieauto zag.

Even later bleek dat de gestolen auto in de Westerscheldetunnel reed, waarna twee politiewagens de Westerscheldetunnelweg afzetten. De vermeende carjacker kon daardoor rond 11.00 uur worden aangehouden. Bij hem werd geen vuurwapen aangetroffen.

De juiste formule

Vorig seizoen leek de Formule 1 af te stevenen op een heel spannende ontknoping, toen de strijd om de wereldtitel pas in de laatste race beslist werd. Normaal gesproken kijk ik geen enkele Grand Prix en lees ik de uitslag wel gewoon op Teletekst, maar voor die race in Abu Dhabi heb ik een uitzondering gemaakt. Vol verwachting ging ik er goed voor zitten, want dit moest toch een mooie race gaan worden. Spanning en sensatie! Nou, dat werd het wat mij betreft dus niet. Spanning en sensatie? Saai en slaapverwekkend vond ik het meer.

19-jarige is Miss Gevangenis

Rebecca Rhaysa Suelen Guedes is dolgelukkig. De 19-jarige Braziliaanse is namelijk gekroond tot Miss Gevangenis.

De jonge van doodslag verdachte vrouw streed samen met 89 medegevangenen mee om de prestigieuze titel. Alle deelneemsters werden vooraf door een speciale commissie gescreend. Alleen dames die zich weten te gedragen mochten meedoen aan de vleeskeuring.

Ondanks de muren van de gevangenis, was het een gewone Miss-verkiezing. Zo moesten de vrouwen in galajurk rondlopen en moesten zij enkele vragen beantwoorden. Uiteindelijk ging Rebecca Rhaysa Suelen Guede met het felbegeerde kroontje en 430 euro aan de haal.

De winnares droeg overigens dezelfde jurk als toen ze in de gevangenis van Recife aankwam. "Het was een moment van grote vreugde", reageerde ze na afloop. Foto's van de Miss-verkiezing zijn hier te zien.

Obesitas-patiënten krijgen gratis eten

Jon Basso van restaurant Heart Attack Grill, gelegen net buiten Phoenix, vindt dat mensen met obesitas vaak in een hoekje worden geschoven en is daarom met een actie begonnen in zijn restaurant. Iedereen die meer weegt dan 160 kilo, mag gratis eten in het restaurant.

Basso vindt dat obesitas juist gevierd moet worden, daarom heeft hij de weegschaal in het midden van de zaak staan. Als er iemand op staat die meer dan 160 kilo weegt gaat iedereen in het restaurant klappen. Het restaurant is 'een omgeving van acceptatie voor klanten met overgewicht die worden gedemoniseerd door de gemeenschap'.

Een aantal weken terug is het gezicht van het restaurant, die in de advertenties te zien was van het restaurant, overleden. De 261 kilo wegende Blair River is op 29-jarige leeftijd overleden en liet een 5-jarige dochter achter. Hij was ook vaste klant van het restaurant en at daar ook altijd gratis. De slogan van het restaurant luidt dan ook: 'Food worth dying for'.

[WK baan] Brons Wild op omnium

Bij het wereldkampioenschap baanwielrennen in Apeldoorn heeft Kirsten Wild brons gepakt op het omnium. Na zes onderdelen moest ze titelhoudster Tara Whitten (goud) en Sara Hammer voor zich dulden.

Na de eerste drie onderdelen ging Wild nog aan de leiding maar ze zakte op de tweede dag naar de tweede plaats. Op de afsluitende 500 meter tijdrit werd de Nederlandse zestiende waardoor ze in het algemeen klassement werd gepasseerd door Hammer.

Syrië heft noodtoestand op

De noodtoestand in Syrië, die sinds 1963 van kracht is en de veiligheidstroepen de vrije hand geeft tegen tegenstanders van het regime, wordt opgeheven. Het besluit daartoe is al genomen. Dat heeft een naaste adviseur van president Bashar Al Assad, Bhutaina Shaaban, zondag gezegd.

Door geweld bij protesten tegen Assads autoritaire bewind zijn de afgelopen weken waarschijnlijk tientallen mensen omgekomen. De betogers willen meer vrijheid en betere leefomstandigheden en eisen dat een einde komt aan de corruptie en de politieke onderdrukking in hun land.

Opheffing van de noodtoestand is een van de belangrijkste eisen van de demonstranten. De staat van beleg maakte de afgelopen decennia vrijwel iedere vorm van protest of oppositie tegen de alleenheerschappij van Assads Baathpartij tot een gevaarlijke bezigheid. Talloze tegenstanders van het regime verdwenen voor lange tijd achter de tralies.

Shaaban kondigde verder aan dat Assad 'zeer spoedig' de natie zal toespreken. Zij zei dat de president zal spreken over de onrust in het land en een toelichting zal geven op de hervormingen die hij een paar dagen geleden heeft aangekondigd.

Syrië heft noodtoestand op
Syrië heft noodtoestand op (Foto: ANP)

Bloed in pastorie verraadt wijndief

Een 46-jarige man is zaterdagavond aangehouden voor een opmerkelijke diefstal. Hij had enkele flessen wijn weggenomen uit een pastorie in Kaatsheuvel.

In de pastorie aan de Erasstraat was tussen 18.30 en 20.30 uur ingebroken, waarbij de dader zich had opengehaald aan een ruit en bloedsporen had achtergelaten. De verdachte was al eerder aangehouden voor hetzelfde feit, dus gingen agenten bij hem langs. Hij bleek een verse snijwond aan zijn hand te hebben en werd gearresteerd.

De Brabander kon de wond niet verklaren, maar ontkende dat hij de inbraak heeft gepleegd.

Vrouw krijgt bijtend zuur in gezicht gegooid

Een onbekende man heeft zondagochtend een bijtend zuur in het gezicht van een vrouw gegooid. Ze liep in Haarlem over het fietspad tussen Pampus en Dever toen een de man, die een wit masker voor had en een capuchon over zijn hoofd droeg, de vloeistof gooide. De vrouw liep brandwonden op, meldt de politie.

Het incident vond rond 03.30 uur plaats. Het slachtoffer kon een familielid dat in de buurt woont alarmeren, waarna ze naar het ziekenhuis werd gebracht. De politie is op zoek naar de dader.

Vrouw van 101 in woning overvallen

Twee mannen hebben zaterdagavond een 101-jarige vrouw in haar woning overvallen. De beroving vond rond 19.00 uur plaats in het huis aan de Zernikeplaats in Ommoord. De vrouw raakte niet gewond, maar was 'flink aangeslagen', meldt de politiewoordvoerder.

Het tweetal is er met een onbekende buit vandoor gegaan. De politie neemt de zaak hoog op. "We hebben een speciaal overvallenteam, en dat zal er alles aan doen om deze twee helden te pakken te krijgen", aldus de woordvoerder.


Vrouw van 101 in woning overvallen (Foto: Novum)

CD: Alexi Murdoch - Towards The Sun

Een week geleden was het officieel: de lente is begonnen. Vannacht ging de klok een uurtje vooruit en eindelijk worden de dagen weer langer. Wat is nou toepasselijker dan een cd met de titel Towards The Sun. Towards The Sun is het tweede officiële studio-album van Alexi Murdoch. De meesten zullen nog nooit van deze Britse singer-songwriter gehoord hebben, maar zijn nummer 'Orange Sky' werd in verschillende grote Amerikaanse televisieseries gebruikt.

Murdoch

 

 

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

Dit weekend stond de vierentwintigste speelronde in de Topklasse bij de zondagamateurs op het programma. FC Oss behield de marge van zeven punten op achtervolger Achilles '29. Beide teams wonnen hun wedstrijd. Met nog vijf duels te gaan komt de titel voor FC Oss steeds dichterbij.

Baronie blijft hekkensluiter en lijkt niet meer te redden. De strijd om plaats dertien en veertien blijft echter heel spannend. Hollandia en Gemert staan op die plaatsen en deelden in hun onderlinge duel de punten. FC Hilversum verschafte zich wat lucht door een zege bij Quick '20, dat daardoor juist weer meer moet uitkijken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
AFC FC Lienden 4-0
Baronie FC Oss 0-1
Haaglandia / Sir Winston Achilles '29 1-2
Hollandia Gemert 1-1
JVC Cuijk EVV 2-1
Quick '20 FC Hilversum 0-1
De Treffers VVSB 2-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Oss 23 14 8 1 50 39-16
2 Achilles '29 23 12 7 4 43 41-22
3 Argon 22 11 3 8 36 28-27
4 De Treffers 22 10 6 6 36 30-32
5 JVC Cuijk 21 9 6 6 33 39-36
6 EVV 23 9 6 8 33 32-27
7 AFC 22 8 6 8 30 44-39
8 FC Hilversum 22 7 8 7 29 28-28
9 FC Lienden 23 9 2 12 29 38-49
10 Haaglandia / W. 22 8 4 10 28 39-33
11 Quick '20 22 7 6 9 27 32-33
12 VVSB 23 7 4 12 25 29-40
13 Hollandia 21 6 6 9 24 18-25
14 Gemert 23 6 6 11 24 20-30
15 Baronie 22 3 4 15 13 26-46

[WK baan] Bos en Schep derde op koppelkoers

Theo Bos en Peter Schep hebben bij het WK baan in Apeldoorn brons veroverd op de madison. Voor het Nederlandse duo wonnen de Australiërs Leigh Howard en Cameron Meyer goud. Het was de zevende titel voor Australië op de koppelkoers. De Tsjechen pakten zilver.

Bos en Schep verzamelden de meeste punten, maar moesten Australië en Tsjechië voor zich dulden omdat die een ronde voorsprong pakten. Voor de 27-jarige Bos was het zijn eerste grote toernooi op de baan sinds zijn overstap naar de weg na de Olympische Spelen van Beijing in 2008. Vorig jaar behaalde hij de nationale titel op de koppelkoers met Schep.

Lucio verkiest langer verblijf bij Inter boven Bayern

Lucio lijkt zijn loopbaan te willen afsluiten bij Internazionale, aangezien hij zijn contract hoogstwaarschijnlijk gaat verlengen. De 32-jarige Braziliaanse verdediger heeft met zijn Italiaanse werkgever overeenstemming bereikt over een tussentijdse contractverlenging tot medio 2013, zo meldt de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport zondag.

Lucio zinspeelde onlangs op een terugkeer naar Bayern München. Hij verliet de Duitse recordkampioen na de komst van Louis van Gaal, met wie de mandekker niet door één door kon. Spijt zal hij ongetwijfeld niet van zijn overstap hebben gehad. In zijn eerste jaar in Italië pakte hij de treble.

Nu Van Gaal aan het einde van het huidige seizoen vertrekt, leek er weer toekomst voor Lucio bij Bayern. Internazionale krijgt echter de voorkeur van de Braziliaan, zodat Bayern op zoek moet naar andere verdedigers. Binnen nu en een aantal weken zal de contractverlenging definitief gemaakt moeten worden.

Hoogste winstpercentage voor Van Marwijk bij Oranje

Bert van Marwijk heeft het hoogste winstpercentage van alle bondscoach van het Nederlands elftal, zo vond Voetbal International uit. Het Oranje van bondscoach Bert van Marwijk behaalde afgelopen vrijdag een eenvoudige 4-0 zege in het EK-kwalificatieduel met Hongarije. Door de klinkende overwinning in Boedapest steeg het aantal overwinningen van het Nederlands elftal onder leiding van de keuzeheer uit Deventer naar 27 in 36 interlands, een indrukwekkend aantal zo blijkt.

Onder Van Marwijk won Oranje 75 procent van al zijn interlands, competitief en vriendschappelijk. Geen enkele andere bondscoach met minimaal tien interlands achter zijn naam kan daar een dergelijk hoog percentage in Oranje tegenover zetten. Max Merkel, tussen 1955 en 1956 bondscoach in tien interlands van Oranje, komt nog het dichtst in de buurt van Van Marwijk.

Onder de Oostenrijkse oefenmeester won het Nederlands elftal zeven duels, een percentage van zeventig procent, vijf procent te weinig om aan Van Marwijk te kunnen tippen. Van Marwijk komt ook als beste uit de bus op het vlak van percentage wedstrijden waarin Oranje ongeslagen bleef. In 94 procent van de duels leed Nederland geen nederlaag.

'Jeffrén prijkt bovenaan wensenlijst Liverpool'

Liverpool FC heeft haar pijlen gericht op een naamgenoot van Luis Suárez. Jeffrén Suarez van FC Barcelona staat op de wensenlijst van Kenny Dalglish. De 23-jarige vleugelaanvaller is geen vaste kracht in Catalonië en zou een afkoopsom van negen miljoen euro in zijn contract hebben staan.

Dalglish is volgens de Daily Mirror op zoek naar een snelle buitenspeler met een goede voorzet, die Andy Carroll en Luis Suárez moet voorzien van doelpunten. Jeffréns contract in Catalonië loopt tot de zomer van 2012. De Venezuelaan hoeft niet op veel speeltijd te rekenen in het team van trainer Josep Guardiola.  In de Primera División kwam hij pas in drie wedstrijden binnen de lijnen. Hij scoorde overigens wel in de veelbesproken kraker tegen Real Madrid (5-0).

Dalglish kan sinds zijn terugkeer bij The Reds rekenen op de steun van de puissant rijke clubleiding. De oefenmeester zag weliswaar eind januari Fernando Torres voor de nodige miljoenen vertrekken naar Chelsea, maar kreeg daarvoor in ruil Suárez en Andy Carroll tot zijn beschikking.

Horner: "Red Bull gebruikte geen KERS"

Red Bull Racing heeft volgens teambaas Christian Horner tijdens de Grand Prix van Australië geen gebruik gemaakt van het Kinetic Energy Recovery System. Gisteren doken er geruchten op dat de renstal alleen voor de start een mini-variant zou gebruiken, maar volgens de Brit zat zelfs die variant niet op de bolides.

"We hebben het vrijdag gebruikt, maar maakten ons zorgen over de betrouwbaarheid en het daarom van de auto gehaald. We hebben het zaterdag en zondag dus niet gebruikt," zei Horner tegen de BBC. Hij zei dat hij er daarom voor de race niet over wilde spreken. "We waren er wel een beetje nerveus over, met name vanwege de start, maar het zag er vandaag naar uit dat we het niet nodig hadden."

De Brit zegt niet uit te sluiten dat het team in meer races het systeem achterwege laat. "Het is een complex systeem, al is het ook zeer interessant." Vandaag heeft het team het systeem niet gemist, want Sebastian Vettel won de race en Mark Webber werd vijfde.

Schippers wijzigt plannen EPD

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) wil de Eerste Kamer tegemoetkomen met betrekking tot het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Ze vindt nu dat de plannen voor de invoering van het EPD moeten worden aangepast. Vrijdag gaf de minister aan komende dinsdag met enkele handreikingen aan de Eerste Kamer te zullen komen.

In het aangepaste voorstel van Schippers wordt alleen nog het medicijngebruik in het dossier opgenomen. Er zal daarnaast alleen een systeem komen voor mensen die expliciet mee willen doen met het EPD. Bij eerdere plannen konden mensen aangeven niet in het EPD opgenomen te willen worden.

Verschillende fracties binnen de Eerste Kamer, waaronder de VVD, maken zich zorgen over de privacyvraagstukken bij de invoering van het dossier. Sommige partijen willen het ook regionaal testen voordat het landelijk wordt ingevoerd.

Veertien jaar wordt er al gewerkt aan het EPD en er is al 300 miljoen euro aan uitgegeven. Door patiëntgegevens digitaal bij te houden en toegankelijk te maken voor alle gezondheidswerkers, moeten meer medische missers kunnen worden voorkomen.

Boonen wint sprint in Gent - Wevelgem

Tom Boonen is de winnaar geworden van Gent - Wevelgem. De Belg van Quick Step was na 204 kilometer koers de snelste in de massasprint. Hij versloeg daarin Daniele Bennati en Tyler Farrar.

Lange tijd reed ere en kopgroep van vijf man vooruit, waarvan Thomas Voeckler het langst vooruit wist te blijven. Hij werd echter op 35 kilometer van het einde ingelopen door het eerste peloton, waar tot dan toe nog weinig spectaculaire dingen gebeurd waren.

Na de laatste beklimming van de Kemmelberg reed een viertal weg uit het peloton. Sylvain Chavanel, Ian Stannard, Maciej Bodnar en Peter Sagan kregen een gat van maximaal driekwart minuut. Daarachter waren de sprintersploegen zich aan het organiseren.

Op twintig kilometer van de streep was er een valpartij in het peloton, waarbij Mark Cavendish het grootste slachtoffer was. De Brit viel ver terug en was kansloos voor de zege. Het gat met de voorste vier bleef lang hangen op dertig seconden, waarna onder andere Philippe Gilbert het zelf ging proberen te dichten. Het gat werd daardoor en door het werk van andere ploegen langzamerhand kleiner.

Vooraan haakte Bodnar op vier kilometer van de streep af, terwijl zijn ploegmaten van Liquigas daarachter uitstekend afstoppend werd deden voor Sagan. Stannard wou zich niet naar de slachtbank laten lijden en ging op twee kilometer van de streep ervandoor. Sagan en Chavanel werden gegrepen op één kilometer van de streep, terwijl Stannard pas vlak voor de streep werd gepakt door de sprintende meute.

De winst ging uiteindelijk naar Boonen, die na een lange sprint Daniele Bennati en Tyler Farrar voorbleef.

Dzsudzsák vraagteken voor duel met Oranje

Het is hoogst onzeker of Balázs Dzsudzsák aankomende dinsdag kan spelen tegen het Nederlands elftal. De aanvaller van PSV heeft lichte klachten overgehouden aan het duel met Oranje van afgelopen vrijdag. Volgens de technische staf wordt morgen een beslissing genomen over zijn inzetbaarheid van de Hongaar.

Dzsudzsak kon vrijdag in de eerste wedstrijd van het tweeluik tussen Hongarije en Oranje geen potten breken. De linksbuiten was weliswaar enkele malen gevaarlijk, maar wist zijn team niet van de benodigde elan te voorzien. Hongarije ging dan ook kansloos met 0-4 de boot in.

Dinsdag staat de return op het programma. Het duel wordt gespeeld in een volle Amsterdam ArenA. De KNVB heeft al ruim 49.000 tickets verkocht. Er zijn 51.000 plaatsen beschikbaar in het stadion in Amsterdam. Ruim duizend fans van Hongarije zullen aanwezig zijn bij de EK-kwalificatiewedstrijd.

GasTerra Flames winnen basketbalbeker

De basketballers van de GasTerra Flames uit Groningen hebben voor het eerst in de clubgeschiedenis de nationale beker gewonnen. In de finale werd gewonnen van de WCAA Giants uit Bergen op Zoom.

In het Topsportcentrum in Almere keek de landskampioen van vorig seizoen bij rust nog tegen achterstand aan van 27-35. In de tweede helft slaagde het erin deze om te buigen en de wedstrijd met 67-55 te winnen.

Achtervleugel oorzaak diskwalificatie Saubers

Sauber dacht tijdens de Grand Prix van Australië met Sergio Pérez en Kamui Kobayashi een fraaie zevende en achtste plaats binnengehaald te hebben, maar een diskwalificatie gooide roet in het eten van het Zwitserse team. De bovenzijde van de achtervleugel zou volgens de stewards niet volgens de regels zijn geweest.

De stewards wijzen er op dat het deel niet voldeed aan de artikelen 3.10.1 en 3.10.2 van het technisch reglement. Hierin staat beschreven waar de achtervleugel op de bolide gepositioneerd moet zijn en aan welke aanvullende eisen het moet voldoen. Technisch directeur van Sauber James Key is het dan ook niet eens met de diskwalificatie. "Dit is een erg verrassend en teleurstellend resultaat. Er zijn vraagtekens geplaatst bij de bovenkant van het bovenste onderdeel van de achtervleugel."

"Dit gebied is eigenlijk irrelevant voor de werking van het onderdeel en heeft dus ook duidelijk geen voordeel opgeleverd. We controleren het ontwerp van de onderdelen nu erg goed en we denken erover om in beroep te gaan tegen de beslissing van de wedstrijdleiding."

[WK baan] Mulder: "Alles deed pijn"

Bij het wereldkampioenschap baanwielrennen in Apeldoorn behaalde Teun Mulder vandaag zilver op de kilometer tijdrit. Het duurde na afloop even voordat de Nederlander weer op adem was gekomen.

"Ik voelde me na de race erg belabberd. Het duurt maar een minuutje, maar je gaat volledig kapot. Alles doet zeer. Mijn been, rug... Alles. Het was een hele zware race," aldus Mulder na de race.

Ferrari teleurgesteld over resultaat in Australië

Het team van Ferrari is allerminst tevreden over de Grand Prix van Australië. Vooraf hadden de Italianen in gedachte voorin mee te rijden, maar ze deden geen moment mee om de winst in de race. Coureur Fernando Alonso wist met veel pijn en moeite een vierde plek te behalven, teamgenoot Felipe Massa kwam pas als negende over de finish, na diskwalificatie van Sauber, eindige hij zevende in het klassement.

"Dit is niet zo'n slecht resultaat. Goed, we hebben verloren van Vettel en Hamilton, maar we hebben het beter gedaan dan Webber en Button. Vettel leek vandaag wel van een andere planeet afkomstig, maar het voelt echt goed om Webber achter me gelaten te hebben", reageerde Alonso na afloop. "KERS en de beweegbare achtervleugel werkten prima, al werd inhalen er niet erg gemakkelijk door. Onze strategie was ook goed. We zijn in staat om de titel te winnen, maar dan moeten we niet als derde of vierde finishen. We moeten onszelf dus zeker verbeteren."

"Onze start was goed, en we wisten Button achter ons te houden. We probeerden vervolgens de harde banden wat vroeger dan gepland te gebruiken, maar dat pakte verkeerd uit, waardoor we nog een derde stop moesten maken. Dat heeft me wat posities gekost", aldus teamgenoot Massa. "Tegen het einde van de race had ik ook veel last van bandenslijtage en ik kon niet het juiste tempo volhouden. Ik ben wel een beetje teleurgesteld met het resultaat, en we moeten hard werken om de zaken beter voor elkaar te krijgen. We hebben nog niet alles getoond."

Barrichello: "Rosberg remde eerder dan verwacht"

Coureur Rubens Barrichello ontkent schuld te hebben aan de botsing met Nico Rosberg. De Duitser moest zijn race beëndigen nadat Barrichello zijn auto vol in de zijkant van de Mercedes parkeerde.

"Het ging allemaal redelijk goed, tot het incident met Rosberg", aldus de Williams-coureur. "Ik was helemaal niet van plan om Rosberg daar in te halen, ik was alleen maar mijn positie aan het verdedigen ten opzichte van Kobayashi. Rosberg remde echter eerder dan ik had verwacht, waarna ik zijn auto niet meer kon ontwijken. Het positieve aan deze race was dat we een competitieve auto hadden."

Pastor Maldonado, teamgenoot van de Braziliaan, was in zijn debuutrace meteen de eerste uitvaller. "We weten niet precies wat er mis ging met de auto", aldus de rijder uit Venezuela. "Dat zullen we dus nog moeten onderzoeken. De auto hield er gewoon mee op, zonder enige waarschuwing vooraf. Tot dat moment ging alles redelijk goed."

Webber: "Dit was een erg frustrerende race"

De thuisrace voor Mark Webber bracht niet wat hij wilde. De Australiër startte de race als derde, maar eindigde pas als vijfde. Wel zag hij teamgenoot Sebastian Vettel de race overtuigend naar zich toe trekken.

"Dit was een erg moeilijke race. Ik pushte zo hard als ik kon, maar het leverde bar weinig op. Dat was erg frustrerend", aldus een teleurgestelde Webber. "Het hele weekend ging het al niet erg lekker en tijdens de race worstelde ik met de banden. Dit is erg teleurstellend, maar ik moet het hoofd koel houden. Dit is nog maar de eerste race."

Van Marwijk kiest voor ongewijzigd Oranje

Bert van Marwijk lijkt zijn basiself niet te wijzigen in de aanloop naar het EK-kwalificatieduel met Hongarije. Dat weet het ANP te melden, afgaande op de training.

Dat betekent onder meer dat Rafael van der Vaart en Nigel de Jong weer centraal op het middenveld spelen en Ibrahim Afellay concurrent Eljero Elia uit de basis houdt. Een terugkeer van Mark van Bommel zit er niet in. De aanvoerder ondernam de afgelopen dagen vergeefse pogingen om fit te worden, maar verliet eerder vandaag het trainingskamp met een zwelling in zijn bovenbeen.

Oranje bereidde zich vandaag met een lichte training in De Kuip voor op de thuiswedstrijd tegen Hongarije, dat vrijdag voor eigen publiek werd afgedroogd (0-4). Van Marwijk had in de stralende zon de beschikking over 22 fitte spelers.

De oefensessie trok tientallen enthousiaste toeschouwers die hun favorieten met applaus bedankten voor de galavoorstelling in Boedapest. Het Nederlands elftal traint maandag nog achter gesloten deuren in de Arena, alvorens het dinsdag aantreedt tegen de Hongaren. Bij een nieuwe driepunter lijkt Oranje al een ticket te kunnen boeken naar Polen en Oekraïne.

Agent met hond vecht met groep vandalen

In de nacht van zaterdag op zondag is een agent buiten diensttijd in een vechtpartij beland met een groep vandalen. Rond 03.00 uur liet hij zijn politiehond uit in de Roerdompstraat in Den Haag toen hij tien tot vijftien jongeren over geparkeerde auto's zag lopen. Twee van de jongeren zijn aangehouden.

Toen de agent de vandalen bezig zag, maakte hij zich bekend als politieagent en gaf aan dat de volledige groep was aangehouden. Hij riep versterking op via de meldkamer, maar de jongeren wilden hier niet op wachten. Een deel ging ervandoor en enkele anderen vielen de agent en zijn hond aan. De agent en zijn hond werden allebei meerdere malen geschopt en geslagen.

Zelf heeft de agent ook enkele rake klappen uitgedeeld en zijn hond heeft één van de jongeren in zijn been gebeten. De gebeten jongen is naar het ziekenhuis afgevoerd en tevens gearresteerd, een andere jongen is ook gearresteerd. Mogelijk volgen er meer aanhoudingen. Volgens het bronbericht is er één persoon gewond geraakt, wat doet vermoeden dat de agent zelf geen noemenswaardige fysieke verwondingen heeft opgelopen. Hoe het met de politiehond gaat is niet bekend.

[WK baan] Zilver Mulder op de kilometer

Teun Mulder is er niet in geslaagd om zijn wereldtitel op de kilometer tijdrit te prolongeren. In het Omnisport stadion in Apeldoorn werd de Nederlander verslagen door de Duitser Stefan Nimke, die als enige onder de één minuut en één seconde bleef.

Mulder moest als laatste starten en was na 875 meter nog sneller dan de Duitser, die wel een ijzersterke slotronde kende. Daarin verloor Mulder te veel en eindigde op ruim drie tiende van Nimke.

Armie Hammer heeft rol als prins in Sneeuwwitje

Armie Hammer heeft waarschijnlijk een rol in The Brother's Grimm: Snow White. Hammer is bekend van zijn rol in The Social Network, waarin hij de tweeling Winklevoss speelde.

De film zal geregisseerd worden door Tarsem Singh. Singh is bekend van films als The Cell en The Fall. Later dit jaar volgt ook de film Immortals, een actiefilm waarin de Griekse mythologie een centrale rol speelt.

The Brother's Grimm: Snow White zal, in tegenstelling tot het sprookje, minder traditioneel zijn. Er zal meer ruimte zijn voor komedie en avontuur. In de film probeert Sneeuwwitje, samen met de zeven dwergen, het koninkrijk waar zij recht op heeft te heroveren van de koningin. Hammer speelt hierin de rol van prins Andrew Alcott, en Julia Roberts zal de rol van boze koningin op zich nemen.

Het gerucht gaat dat Saoirse Ronan (Atonement, Hanna) de rol van Sneeuwwitje gaat spelen. Maar dit is allerminst zeker, vooral doordat het leeftijdsverschil tussen Ronan en Hammer opvallend groot is.

Gek genoeg is dit niet de enige herbewerking van het sprookje van Sneeuwwitje dat in aantocht is. Eerder werd namelijk ook al Snow White and the Huntsman aangekondigd. In deze film speelt Kristen Stewart (Twilight) de rol van Sneeuwwitje, en is de rol van de boze koningin weggelegd voor Charlize Theron (Monster). Viggo Mortensen zou de rol van de Huntsman spelen, maar dat is enkele dagen geleden afgeketst.

Voor The Brother's Grimm: Snow White is inmiddels al een releasedatum vastgesteld. De verwachting is dat de film eind juni 2012 in de bioscopen verschijnt.

Hammer

Armie Hammer in 'The Social Network'

Newcastle United aast op AZ'er Sigthórsson

Newcastle United heeft zijn oog laten vallen op Kolbeinn Sigthórsson. De 21-jarige IJslandse spits van AZ staat hoog op de verlanglijst van de Magpies, die topscorer Andy Carroll deze winter voor 35 miljoen pond aan Liverpool verkochten. Dat meldt de Britse krant Mirror zondag.

Volgens het dagblad heeft hoofdscout Graham Carr de Nederlandse velden afgespeurd op zoek naar versterking. Eerder pikte de Noord-Engelse club middenvelder Cheikh Tioté op van FC Twente. De Ivoriaans international is inmiddels uitgegroeid tot één van de steunpilaren van de ploeg van trainer Alan Pardew.

Sigthórsson kwam in 2007 op 17-jarige leeftijd naar AZ. De makkelijk scorende IJslander kampte met een zware blessure, waardoor hij pas dit seizoen debuteerde voor de Alkmaarders. In 27 optredens kwam de aanvaller tot elf goals. In januari trof Sigthórsson vijf keer doel tijdens het met 6-1 gewonnen duel met VVV-Venlo.

'Seks onder de 12 is altijd verkrachting'

In Nederland wordt penetratie bij kinderen onder de 12 jaar door justitie niet aangemerkt als verkrachting. Omdat hier geen geweld zou worden toegepast, komt de verkrachter 'slechts' weg met een aanklacht wegens ontucht. Een groep 'bezorgde Nederlanders' vindt dit erg krom en is daarom een petitie gestart.

"Naar aanleiding van het programma van Pauw & Witteman constateren wij dat penetratie bij baby's, peuters & kleuters wettelijk niet als verkrachting wordt aangemerkt, zolang er geen sprake is van bijkomend geweld", zo schrijven de initiatiefnemers. "Deze misdaad wordt dan behandeld als ontucht met een minderjarige. Wij zijn van mening dat er wel degelijk sprake is van geweld; psychisch en lichamelijk."

"Wij verzoeken de leden van de Tweede Kamer een wetswijziging in te dienen opdat ook ontucht met minderjarigen als 'verkrachting' wordt aangemerkt en als zodanig door het Openbaar Ministerie behandeld zal worden. Tevens verzoeken wij de leden van de Tweede Kamer de maximale straf van 12 jaar te willen verhogen en TBS met dwangverpleging verplicht te stellen."

De handtekeningenactie is een groot succes. Exact een week geleden ging de petitie van start en inmiddels hebben al ruim 28.000 mensen een digitale handtekening gezet. Op 19 juni hopen ze de petitie aan te bieden aan de Tweede Kamer. Zelf de petitie ondertekenen kan hier.

Balkan Erotic Epic

Functioneel naakt mag altijd, zeker als het onderdeel is van een documentaire. De docu 'Balkan Erotic Epic' van Marina Abramovic laat zien dat ze in de regio rare/bijzondere ideeën hebben. Erotische handelingen hebben invloed op de dagelijkse zaken... Kijk en verbaas u. 

Waarschuwing vooraf: het bevat naakt, aftrekkende mannen, allerlei borsten en andere geslachtsdelen... Maar ja, het is cultuur en dan mag het....

Nintendogs + Cats

De Nintendo DS werd bekend bij het grote publiek dankzij games als Brain Training, New Super Mario Bros en Pokémon. Toch is er nog een ander spel dat we niet mogen vergeten. De schattige hondjes van Nintendogs wisten 24 miljoen DS-bezitters te overtuigen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat Nintendo voor de Nintendo 3DS met een soortgelijke game komt, Nintendogs + Cats.

Coronel: "Clubs moeten wedstrijd sneller staken"

Bij spreekkoren die niet door de beugel kunnen, moeten voetbalclubs sneller besluiten de wedstrijd te staken. Maar daar is wel steun van gemeente, politie en justitie voor nodig, zei Ajax-voorzitter Uri Coronel in het discussieprogramma Buitenhof. Daar werd gesproken over ADO-voetballer Lex Immers, die met supporters 'wij gaan op jodenjacht' had gescandeerd.

Bij bijvoorbeeld antisemitische spreekkoren zou een wedstrijd vaak niet stil worden gelegd omdat dat gelijk een nieuw probleem zou opleveren, namelijk vijftigduizend boze fans in de binnenstad. Daarom zouden politie en gemeente er ook op voorbereid moeten zijn dat een wedstrijd eventueel kan worden stilgelegd.

Auteur van het boek Ajax, The Dutch, The War Simon Kuper wees in de uitzending op de Engelse aanpak die volgens hem goed werkt. Supporters die racistische leuzen roepen krijgen de maandagochtend na de wedstrijd de politie op bezoek, waarna ze tien jaar niet meer welkom zijn in het stadion.

Coronel en Kuper waren het erover eens dat deze aanpak ook in Nederland moet worden ingevoerd. Volgens hen wordt er in Nederland te veel getolereerd en is dat onder meer in het voetbal terug te zien. "Een kind kan ook niet meer met een keppeltje over straat", zei Coronel.

De geuzennaam 'joden, joden' die Ajax-supporters gebruiken, is volgens Coronel niet laakbaar. Hij is niet van plan hier maatregelen tegen te nemen. "Het lukt niet om de supporter ervan te overtuigen dat het gebruik van deze naam uiteindelijk leidt tot reacties van de andere kant."

Het zou wel terecht zijn deze reacties aan te pakken, omdat ze een bevolkingsgroep diep zouden kwetsen. Voorzitter van de Feyenoord Supportersvereniging Eric van Dorp was het hiermee eens. "Niemand voelt zich aangesproken als ze het hebben over kutkakkerlakken. Met joden ligt dat toch anders."

Dumoulin wint slotrit Catalonië, Contador eindwinnaar

Alberto Contador is de eindwinnaar geworden van de Ronde van Catalonië. De Spanjaard zag zijn leidende positie tijdens de slotetappe naar Barcelona niet in gevaar komen. De rit zelf werd gewonnen door Samuel Dumoulin, die de massasprint wist te winnen.

Er waren diverse uitlooppogingen tijdens de etappe van 125 kilometer. Een groep van zes hield lange tijd hoop op de zege. Thomas Rohregger, Mathieu Perget , Eugeni Petrov, Xabier Zandio, Ivan Rovny en Adrián Palomares werden echter in de laatste ronde ingelopen, waarna Dumoulin Rigoberto Uran en Kenny DeHaes voorbleef.

Contador legde de basis voor zijn eindzege tijdens de etappe van woensdag, toen hij bij de finish bergop het sterkste was. Hij bleef toen Levi Leipheimer voor, die voor de slotrit moest opgeven vanwege buikklachten.

Duo uit Den Helder mishandelt agenten

Twee mannen van 23 en 24 jaar uit Den Helder zijn in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden omdat ze twee agenten hebben mishandeld. De politiemannen raakten gewond aan gezicht, benen en armen en hebben aangifte gedaan.

De agenten waren rond 05.00 uur bij de brug bij Willemsoord bezig met iemand die nog boetes had openstaan. De twee verdachten, die bij een groep hoorden, begonnen zich met de zaak te bemoeien en gedroegen zich agressief.

Een van hen duwde een agent, waarop hij werd aangehouden. Vervolgens ontstond een worsteling waarbij beide agenten werden geslagen. Daarna verzetten de twee zich ook nog bij hun aanhouding. Het is nog onbekend of er drank of drugs in het spel waren.

'Ajax ontevreden over functioneren Bergkamp'

Dennis Bergkamp geeft geen goede invulling aan zijn functie als jeugdtrainer van Ajax. Dat meldt RTV Noord-Holland op basis van ingewijden binnen de club. De instelling van de voormalig international zou te wensen overlaten. Woordvoerder Miel Brinkhuis van Ajax wilde niet op het bericht reageren.

Volgens de regionale televisiezender zou Bergkamp te veel tijd nodig hebben voor zijn gezin en teamverslagen door anderen laten schrijven. Die 'anderen' zijn juist degenen die volgens het nieuwe plan van de technische klankbordgroep het veld moeten ruimen. Dat vindt de directie te ver gaan.

De beoogde nieuwe functie van Bergkamp zou bovendien veel meer tijd vergen dan zijn huidige betrekking als jeugdtrainer. Volgens RTV Noord-Holland hebben de directie en de raad van commissarissen van de Amsterdammers Johan Cruijff donderdagavond duidelijk gemaakt dat Bergkamp derhalve niet in aanmerking komt voor de functie.

Cruijff en een groep oud-Ajacieden dienden anderhalve week terug een plan bij de directie in om Ajax weer aan de top te krijgen. Het trio Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Wim Jonk moet volgens het platform de zeggenschap krijgen over het technische beleid. De directie van Ajax staat achter de inhoud van het plan, maar is niet bereid de verantwoordelijkheid uit handen te geven.

Algemeen directeur Rik van den Boog en Cruijff zijn hierdoor in een impasse beland. Van den Boog is bereid het plan uit te voeren zonder de legendarische nummer veertien daarbij te betrekken. Cruijff gaf op zijn beurt aan dat hij zich niet terug zal trekken. Desnoods wil hij een buitengewone ledenvergadering houden met als doel de directie te vervangen.

[Upd] Man overleeft val van flat bij politiebezoek

Een man heeft zondagochtend in Amsterdam Zuidoost een val van de negende verdieping overleefd. Op dat moment stonden agenten voor zijn deur vanwege meldingen over geluidsoverlast, laat de Amsterdamse politie weten.

Omdat er agenten bij het voorval in de flat aan Geldershoofd zijn betrokken, wordt de zaak onderzocht door de rijksrecherche. Zo moet de schijn van belangenverstrengeling worden vermeden.

De politie van Amsterdam wil daarom eigenlijk niks kwijt over het voorval en verwijst voor meer uitleg door naar de rijksrecherche. Die was echter niet direct bereikbaar voor een toelichting.

Update 13.33 uur
Inmiddels is er iets meer bekend over de omstandigheden rond het incident. Het Openbaar Ministerie heeft medegedeeld dat de politie had aangebeld bij de man, maar dat er niet werd opengedaan. De agenten besloten de woning toch binnen te gaan. Toen de dienders eenmaal binnen waren, sprong of viel de man van het balkon. Hij is inmiddels buiten levensgevaar.

[WK baan] Hijgenaar komt tekort op keirin

Baanrenster Yvonnen Hijgenaar heeft geen potten kunnen breken. De 30-jarige Alkmaarse werd op de piste van Omnisport Apeldoorn kansloos uitgeschakeld op het onderdeel keirin. In 2005 behaalde Hijgenaar nog de bronzen plak op het individuele onderdeel.

In de series kwam Hijgenaar vanmorgen niet verder dan een vijfde plaats, waar ze bij de eerste twee moest eindigen om een ronde verder te komen. Ook in de herkansing wist de drievoudig Nederlands kampioene op de keirin niets te forceren. De Française Sandie Clair plaatste zich ten koste van de voormalig langebaanschaatsster.

[Upd] [F1] Uitslag Grand Prix van Australië

Sebastian Vettel heeft de eerste Formule 1-race van het seizoen 2011 gewonnen. De regerend wereldkampioen won in Melbourne met de Red Bull de Grand Prix van Australië voor de McLaren van Lewis Hamilton en de Lotus Renault GP van Vitaly Petrov.

De Grand Prix van Australië ging goed van start zonder beide HRT's van Vitantonio Liuzzi en Narain Karthikeyan die er gisteren niet in slaagden zich te kwalificeren. De beste start was voor de man op poleposition Sebastian Vettel die teamgenoot Mark Webber in zijn kielzog meekreeg. Lewis Hamilton behield echter de tweede stek, voor Webber, Vitaly Petrov en de snel gestarte Felipe Massa die Jenson Button in zijn spiegels had.

Fernando Alonso kende een lastige start en viel terug naar de negende plaats, maar wist in de tweede ronde Kamui Kobayashi weer te passeren. Een herhaling liet zien dat de Spaanse Ferrari-rijder in de eerste bocht over het gras moest. Hij hoefde echter niet naar binnen, zoals Michael Schumacher en Jaime Alguersuari overkwam. Rubens Barrichello ging door het grind.

In de eerste ronden was er een fel gevecht voor de vijfde plaats tussen de Ferrari van Massa en de McLaren van Button die, ondanks dat na twee ronden de achtervleugel neergeklapt mocht worden, de Braziliaan niet in kon halen. Alonso haalde ondertussen ook Nico Rosberg in, waardoor hij zevende lag. Paul di Resta lag in zijn eerste race na een goede start tiende.

De Schot moest een plaats inleveren aan Sébastien Buemi en even later aan Force India-teamgenoot Adrian Sutil. Na tien ronden werden de banden minder, waardoor het gat van Vettel ten opzichte van Hamilton minder groot werd. Alonso had het gat met Button dichtgereden, waardoor de Brit in een Ferrari-sandwich zat. Button zag dit niet zitten en deed een gewaagde inhaalpoging bij Massa en ging via de binnenzijde van bocht twaalf de Braziliaan voorbij. Ook Alonso passeerde zijn Ferrari-teamgenoot.

Pastor Maldonado was na elf ronden de eerste uitvaller, terwijl Mark Webber de eerste rijder was die een reguliere stop maakte. De Ferrari's volgden enkele ronden later. Vettel stopte na vijftien ronden voor de eerste maal, terwijl Hamilton nog enkele ronden door reed. Vettel kwam achter Button de baan op, maar de McLaren kon de Red Bull niet lang tegenhouden. De Brit moest echter vanwege het foutief inhalen van Massa naar binnen voor een drive-through penalty.

Vettel bouwde door zijn vroege stop een voorsprong op van zes seconden op naaste achtervolger Hamilton die mogelijk later in de race het gat dicht kon gaan rijden. Button viel door zijn tweede stop terug naar plaats twaalf, waardoor het halen van punten lastig zou worden. Heikki Kovalainen was in de 22e ronde de tweede officiële uitvaller, terwijl ook Timo Glock in de pits stond en Michael Schumacher zich hierbij voegde.

De als derde rijdende Webber leek het tempo van de toppers niet te kunnen volgen en hij had halverwege de race de Renault van Petrov en de Ferrari van Alonso in zijn spiegels. Iets hier achter haalde Rubens Barrichello knap Kamui Kobayashi in en een ronde later wilde hij hetzelfde doen bij Rosberg, maar hij kwam van te ver, beide auto's raakten elkaar en spinden. Rosberg viel met schade uit, terwijl Barrichello naar de pits voor reparaties moest.

Button profiteerde hiervan door naar de achtste plaats door te stoten en even later met behulp van KERS en de verstelbare achtervleugel Kobayashi in te halen voor plek zeven. Webber ging na 26 ronden binnen voor zijn tweede stop en kwam achter Massa als zesde weer de baan op. Vettel reed nog steeds vooraan met een voorsprong van 7,5 seconden op Hamilton en ruim een halve minuut op Petrov. Ferrari haalde Alonso snel binnen om zo te proberen Petrov in te halen.

Barrichello kreeg een drive-through penalty voor zijn actie tegen Rosberg, waardoor de Braziliaan terugviel naar plaats vijftien. Bij de als tweede rijdende Hamilton brak na ruim dertig ronden een deel van de bodemplaat af, waardoor hij moeite kreeg om de snelle rondetijden te rijden, maar ook moeite om de plank onder de auto heel te houden.

De drie leiders kwamen na 36 ronden binnen, waarbij Vettel de leiding behield, voor Hamilton, Webber, Alonso, Petrov, Massa en Button. Webber en Alonso kenden een goed gevecht dat na 41 ronden onderbroken werd doordat Webber zijn laatste bandenstop maakte. Alonso kwam een ronde later binnen en haalde zo de Australiër binnen die na een lange pitstop nog een uitstapje van de baan maakte, waardoor de Ferrari het voordeel kon pakken. Webber zette nog wel de snelste ronde van de race neer, maar Alonso kon hij niet inhalen.

Alonso reed met nog tien ronden te gaan weg bij Webber en probeerde nog voor de derde stek te gaan. Button haalde Massa in voor de zesde stek, waarna de Ferrari-rijder met nog negen ronden te gaan met versleten banden binnen moest komen. Hierdoor schoof Sauber-rijder Sergio Pérez in zijn eerste race door naar de zevende plaats, nog voor Kobayashi, Buemi en Massa die na zijn derde stop tiende lag.

Massa wist Buemi nog wel in te halen om zo negende te worden, maar verder kwam de Braziliaan niet meer. Na 58 ronden kwam Vettel als eerste over de streep voor Hamilton en Petrov. Alonso werd vierde, voor Webber, Button, Pérez, Kobayashi, Massa en Buemi.

Update 13.25 uur
De Saubers van Sergio Pérez en Kamui Kobayashi zijn door de organisatie uit de uitslag geschrapt. Bij de technische controle is gebleken dat ze niet aan de regels voldeden. Felipe Massa schuift nu in de uitslag door naar de zevende plaats, voor Sébastien Buemi en de Force India's van Adrian Sutil en Paul di Resta. In een aparte post verschijnt later vandaag een nadere uitleg van de diskwalificatie van de Saubers.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull Racing 1:29:30.259
2 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +22.297
3 Vitaly Petrov Lotus Renault GP +30.560
4 Fernando Alonso Ferrari +31.772
5 Mark Webber Red Bull Racing +38.171
6 Jenson Button McLaren-Mercedes +54.304
7 Felipe Massa Ferrari +1:25.186
8 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
9 Adrian Sutil Force India F1 +1 Ronde
10 Paul di Resta Force India F1 +1 Ronde
11 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
12 Nick Heidfeld Lotus Renault GP +1 Ronde
13 Jarno Trulli Team Lotus +2 Ronden
14 Jerome d` Ambrosio Marussia Virgin Racing +4 Ronden
NC Timo Glock Marussia Virgin Racing +9 Ronden
DNF Rubens Barrichello Williams +10 Ronden
DNF Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +36 Ronden
DNF Heikki Kovalainen Team Lotus +39 Ronden
DNF Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +39 Ronden
DNF Pastor Maldonado Williams +49 Ronden
DQ Sergio Perez Sauber -
DQ Kamui Kobayashi Sauber -
DNQ Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team +58 Ronden
DNQ Narain Karthikeyan HRT F1 Team +58 Ronden


Voorlopige stand in het coureurskampioenschap

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull Racing 25
2 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 18
3 Vitaly Petrov Lotus Renault GP 15
4 Fernando Alonso Ferrari 12
5 Mark Webber Red Bull Racing 10
6 Jenson Button McLaren-Mercedes 8
7 Felipe Massa Ferrari 6
8 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 4
9 Adrian Sutil Force India F1 2
10 Paul di Resta Force India F1 1
11 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 0
12 Nick Heidfeld Lotus Renault GP 0
13 Jarno Trulli Team Lotus 0
14 Jerome d` Ambrosio Marussia Virgin Racing 0
15 Timo Glock Marussia Virgin Racing 0
16 Rubens Barrichello Williams 0
17 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 0
18 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
19 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 0
20 Pastor Maldonado Williams 0
21 Sergio Perez Sauber 0
22 Kamui Kobayashi Sauber 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull Racing 35
2 McLaren-Mercedes 26
3 Ferrari 18
4 Lotus Renault GP 15
5 Scuderia Toro Rosso 4
6 Force India F1 3
7 Team Lotus 0
8 Marussia Virgin Racing 0
9 Williams 0
10 Mercedes Grand Prix 0
11 Sauber 0
12 HRT F1 Team 0

Ras Lanuf in handen van Libische rebellen

De Libische opstandelingen hebben de oostelijke stad Ras Lanuf onder controle. Dat hebben verslaggevers van het Franse persbureau AFP die ter plaatse zijn zondag gemeld.

In Ras Lanuf staan belangrijke olie-installaties. De rebellen en het regeringsleger voerden twee weken geleden nog een felle strijd om controle over de stad, die uiteindelijk door de beter getrainde en bewapende troepen van kolonel Moammar Gadhafi werd gewonnen.

De rebellen hebben sinds de handhaving van de no-flyzone zienderogen terrein gewonnen. Vorige week was alleen de binnenstad van Benghazi nog onder hun controle, maar inmiddels zijn Ajdabiyah en nu dus Ras Lanuf aan de lijst toegevoegd. De volgende twee grote steden die de rebellen tegen zullen komen op hun weg naar Tripoli zijn Sirte en Misurata.

'Ras Lanuf in handen van Libische rebellen'
Ras Lanuf in handen van Libische rebellen (Foto: ANP)

Vliegtuigbommen geruimd in Bakel

In het Brabantse Bakel zijn zondagochtend twee vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. Nadat de duizendponders waren ontmanteld, gaf de Explosieven Opruimings Dienst Defensie rond 11.40 uur het sein veilig. De bommen worden vervoerd naar de Leusderheide in Amersfoort, waar ze tot ontploffing worden gebracht, laat de gemeente weten.

De bommen werden afgelopen week gevonden op het bedrijventerrein Bolle Akker, tijdens een onderzoek naar mogelijke explosieven dat werd uitgevoerd vanwege de uitbreiding van het terrein. Afgelopen zomer werden in de nieuwe wijk Neerakker, dat grenst aan de Bolle Akker, al twaalf vliegtuigbommen gevonden.

De ontmanteling begon om 08.30 uur. Uit voorzorg moesten bewoners die in een straal van 200 meter rond de explosieven wonen hun huis verlaten. Bewoners die in een straal van 200 tot 500 meter wonen moeten binnenblijven of hun woning verlaten. Het ging in totaal om ongeveer vijfhonderd woningen.

Devolder en Leukemans zitten met twijfels voor de Ronde

Het voorjaar van Vacansoleil is nog niet helemaal wat ze zich ervan hadden voorgesteld. Stijn Devolder en Björn Leukemans vielen gisteren ook tegen in de E3-Prijs Harelbeke, waar zij maar net in de top 50 wisten te finishen.

Devolder zei tegen Het Nieuwsblad dat de vorm gisteren ver te zoeken was. "Ik weet niet wat er scheelde, ik kwam geen poot vooruit. Ik heb na de Taaienberg wel iets geprobeerd, maar het ging niet. Ik ben pas sinds dinsdag terug na een hoogtestage in de Sierra Nevada, maar in Dwars door Vlaanderen voelde ik mij nochtans wél goed."

Leukemans was wel tevreden over zijn vorm richting de Ronde van Vlaanderen. "De benen voelden niet slecht aan, maar ik kon geen rol van betekenis spelen. Maar tegen Cancellara valt toch niet veel te beginnen. Hij knalt iedereen stuk voor stuk uit het wiel, tegenslag of geen tegenslag. Het is simpel: in de Ronde van Vlaanderen zal hij een slechte dag moeten hebben, of de winnaar is op voorhand bekend."

Twee derde vreest ramp kerncentrale Nederland

Twee derde van de bevolking denkt dat er in Nederland net zo'n grote ramp met een kerncentrale kan gebeuren als in Japan. Ruim driekwart gelooft niet dat West-Europa beter is voorbereid op een ramp in een kerncentrale dan Japan, blijkt zondag uit een peiling van peil.nl.

Eveneens driekwart acht het mogelijk dat er een grote ramp gebeurt bij een kerncentrale in West-Europa. Niet geheel verrassend is de scepsis over kernenergie onder de aanhang van linkse partijen groter dan onder de aanhang van rechtse partijen.

Bij het afnemen van de peiling, donderdag en vrijdag, dacht driekwart dat de radioactieve besmetting in Japan groter is dan tot nu toe werd gezegd. Dat werd het meest gedacht bij de aanhang van de SP (88 procent) en het minst bij de aanhang van het CDA (58 procent).

Zondagochtend maakte de beheerder van de kerncentrale Fukushima Daiichi bekend dat de straling in het water dat uit reactor 2 lekt tien miljoen keer zo hoog is als normaal. Door de aardbeving en tsunami die het land troffen viel de koeling uit. Sindsdien kampt de kerncentrale met problemen.

Ruim een derde vreest volgens Maurice de Hond dat voedsel uit Japan dat in Nederland komt radioactief besmet is. Die vrees is het grootst bij de aanhang van de PVV (50 procent) en de SP (49 procent). Bij het CDA (22 procent) zijn hier de minste zorgen over.


Twee derde vreest ramp kerncentrale Nederland (Foto: Novum)

Roosendaal sluit muziekcafé om softdrugsverkoop

Het muziekcafé Raï in Roosendaal moet vanaf woensdag vijf jaar dicht omdat er softdrugs werden verkocht. Burgemeester Jacques Niederer (VVD) heeft dit besloten op grond van het principe 'One Strike You're Out', laat de gemeente zondag weten.

Het café aan de Burgemeester Prinsensingel kreeg de eerste schriftelijke waarschuwing op 13 januari, maar er bleek daarna nog steeds te worden gehandeld in softdrugs. De tent moet woensdag om 12.00 uur gesloten zijn, hoewel de uitbater nog wel bezwaar kan aantekenen bij de rechtbank in Breda.

De Brabantse plaats sloot in september 2009 alle coffeeshops binnen de gemeentegrenzen. "We zullen niet tolereren dat er in Roosendaal nog illegale verkooppunten van softdrugs bestaan", motiveert Niederer de sluiting. De burgemeester stelt dat de sluiting overlast tegengaat en het leefklimaat in belangrijke woon- en winkelstraten in het centrum verbetert.

Sinds de sluiting van de coffeeshops is het aantal drugstoeristen in Roosendaal fors afgenomen. In 2008 kwamen wekelijks nog ruim dertienduizend mensen voor hun wiet naar Roosendaal. Twee jaar later waren dat er nog zo'n duizend, schatte de politie vorig jaar.

Zuid-Korea draagt vissers over aan Noord-Korea

Na meer dan een maand onzekerheid heeft Zuid-Korea 27 vissers overgedragen aan Noord-Korea. De vissersboot met 31 opvarenden uit het communistische land was begin vorige maand op drift geraakt en in Zuid-Korea beland.

Daar liepen vier vissers over naar Zuid-Korea. Noord-Korea eiste echter de terugkeer van alle 31 vissers. Na lang onderhandelen werden zondag 27 mensen bij de zeegrens overgedragen aan de Noord-Koreaanse marine, meldt het Rode Kruis.

Noord-Koreanen die overlopen zijn welkom in Zuid-Korea. De landen zijn officieel in oorlog. Sinds in 1953 een wapenstilstand werd bereikt, zijn twintigduizend Noord-Koreanen overgelopen naar het zuiden. Vorige week arriveerden er nog zes per boot.


Vissers terug naar Noord-Korea(Foto: Novum)

'50 getrainde agenten Afghanistan ontvoerd'

De Taliban claimt dat ze vijftig agenten in het noordoosten van Afghanistan hebben ontvoerd. De agenten hadden net hun opleiding om bij de Afghaanse nationale politie te komen afgerond, laat een woordvoerder van de Taliban via een e-mail weten.

De agenten uit de provincie Nuristan zouden zaterdagavond in de provincie Kunar in een hinderlaag zijn gelopen. De politie bevestigt dat militanten vier voertuigen hebben tegengehouden en enkele tientallen mannen hebben meegenomen.

De politie weet niet om hoeveel mannen het precies gaat. Ook is niet duidelijk of het allemaal agenten waren of rekruten in spe.

Israëlisch systeem tegen raketten in bedrijf

Een nieuw Israëlisch systeem dat raketten uit de Gazastrook moet tegenhouden wordt zondag in gebruik genomen. De zogenoemde IJzeren Koepel wordt actief bij de grootste stad in het zuiden van Israël, Beersheba. Dat meldt het Israëlische leger.

Het systeem werkt met eigen raketten. Die moeten de raketten die vanaf Palestijns gebied worden afgevuurd uit de lucht schieten. Een tweede raketbatterij wordt binnenkort ingezet in een andere grote stad in het zuiden, Ashdod.

De Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, kondigde vorige week aan dat het nieuwe systeem in stelling wordt gebracht. De afgelopen weken is het aantal aanvallen met raketten en het aantal Israëlische vergeldingsacties toegenomen.

De militante beweging Hamas heeft gezegd dat het zal stoppen met vuren zodra Israël ophoudt. Israël zegt dat het niet wil dat het geweld escaleert.


Israëlisch systeem tegen raketten in bedrijf (Foto: Novum)

Kwart veteranen wil meer waardering

27 procent van de veteranen heeft behoefte aan meer waardering vanuit de samenleving voor zijn of haar militaire inzet. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het online veteranenpanel, waar meer dan drieduizend oud-militairen aan deelnamen.

14 procent van de deelnemers had na terugkeer behoefte aan steun en nazorg. Een ruime meerderheid gaf overigens aan weinig schokkende dingen te hebben meegemaakt. Een kleine groep klaagde over onvoldoende nazorg of gezondheidsproblemen, zo blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek van het Veteraneninstituut, dat spreekt van 'een schat aan informatie'.

Bijna drie kwart van de deelnemers hecht veel waarde aan de veteranenstatus, waar ze erkenning en waardering aan ontlenen. Zij ervaren vooral begrip en waardering van collega-veteranen, hun commandant, familie en vrienden. Van de Nederlandse bevolking, de politiek en de media mag er van de oud-militairen wel meer waardering komen. Aandacht in de media, de Veteranendag en zaken als medailles, kortingen en privileges kunnen hier verder aan bijdragen.

Twee van de drie deelnemers aan het veteranenpanel hebben contact met andere veteranen Eén op de vijf deelnemers zou wel iets voor andere veteranen willen betekenen, vooral in de vorm van (geestelijke) begeleiding. Het Veteraneninstituut zou oud-militairen wel wat actiever mogen benaderen. Ook de begeleiding, nazorg en aandacht voor het thuisfront is voor verbetering vatbaar.

Het online veteranenpanel, dat in december van start ging, is opgezet om beter zicht te krijgen op de wensen en behoeften van veteranen. Van de ruim zevenduizend benaderde mensen met een veteranenpas heeft 45 procent deelgenomen aan de eerste peiling over erkenning en zorg in brede zin. 30 procent wil blijven deelnemen aan het panel.

De meeste deelnemers zijn uitgezonden geweest naar voormalig Joegoslavië, Libanon, Kosovo, Sinaï, Cambodja, Irak of Afghanistan. Het zijn vooral mannen van middelbare leeftijd en jongvolwassenen. De meeste deelnemers zijn één keer naar het buitenland uitgezonden, maar bijna een derde vaker.

Nederland telt ruim 110.000 veteranen. Uit eerder onderzoek blijkt dat gemiddeld 7 procent van de uitgezonden militairen te maken krijgt met een posttraumatische stressstoornis. Volgens Defensie zoekt zo'n 15 procent enige vorm van hulp tijdens de uitzending. Een derde daarvan gaat op zoek naar professionele hulp.

CD: Dum Dum Girls - He gets me high

De hoes van hun vorig jaar verschenen debuutalbum I Will Be toonde met een weinig flatteus old school polaroidportret al aan dat gepolijstheid geen handelsmerk is van Dum Dum Girls. De Amerikaanse all-girl-band die vernoemd is naar zowel een Iggy Pop-nummer (Dum Dum Boys) als het album Dum Dum van The Vaselines brengt onder leiding van oprichtster Dee Dee (eigenlijk Kristin Gundred geheten) aanstekelijke noise pop: niet al te ingewikkelde, zeer prettig in het gehoor liggende deuntjes met een rammelende garagefeel.

Hoesje

Leekens: "We betekenen weer iets"

België heeft het cruciale duel met Oostenrijk weten te winnen. Bondscoach Georges Leekens is trots en heeft weer hoop op het EK. De Belgen staan momenteel gedeeld met Oostenrijk in poule A, maar de Oostenrijkers hebben een wedstrijd minder gespeeld.

"We betekenen weer iets", zegt Leekens tegenover Het Laatste Nieuws. "We spelen thuis en met de steun van het publiek moeten die drie punten in Brussel blijven. We hebben het publiek alvast opnieuw warm gekregen voor de Rode Duivels en we betekenen weer iets. We willen een subtopper in het internationale voetbal worden."

België heeft bewezen te kunnen winnen in belangrijke wedstrijden. Dinsdag treft het Azerbeidzjan. "Deze groep heeft veel talent, maar daar moeten we van afstappen. Om resultaten te behalen is er ook karakter, mentaliteit, leepheid en intelligentie nodig. We mogen terecht fier zijn op onze prestatie in Oostenrijk, maar dinsdag zal het niet van een leien dakje lopen", aldus de bondscoach.

De Grote FOK!filmprijsvraag part II: Jackass 3D

 

REMINDER: Vandaag is de laatste dag van week 2!

De 'maand' tussen 15 maart tot en met 8 april staat geheel in het teken van de Grote FOK!filmprijsvraag. Door vier prijsvragen maak je kans op de beste films en grootste prijzen. Houd FOK! en vooral FOK!film goed in de gaten. Volg ook het Twitteraccount van FOK!film om het laatste nieuws binnen te krijgen in je timeline.

Waar we vorige week vijf exemplaren van Due Date mochten weggeven, zijn we nu in week twee aangekomen. Bij deze tweede prijsvraag mogen we in samenwerking met Paramount Pictures 5 x een dvd weggeven van de komedie Jackass 3. In de film komen Johnny Knoxville en zijn crew weer samen om de gekste stunts uit te voeren. Niets is hen te gek!

Maar dat is niet alles. Aan het einde van de rit kun je zelfs twaalf (!) bioscoopbonnen winnen. Dus waar wacht je nog op? De prijsvraag van week 2 staat online. Piece of cake, toch?

[WK baan] Hijgenaar naar herkansingen keirin

Yvonne Hijgenaar is er bij het WK baanwielrennen in Apeldoorn niet in geslaagd om zich rechtstreeks te plaatsen voor de tweede ronde van het keirin. De Nederlandse werd in haar heat vijfde van de zes die er meededen, waar een plaats bij de eerste twee vereist was.

Wil Hijgenaar zich alsnog plaatsen voor de volgende ronde dan moet ze in de herkansingen afrekenen met onder meer de Australische Kaarle McCulloch.

Libische rebellen zetten opmars voort

De Libische opstandelingen zetten hun opmars voort. De Arabische zender Al Jazeera meldde zondagochtend dat de rebellen de plaats Uqayla hebben bereikt, ruim 110 kilometer ten westen van de strategisch belangrijke stad Ajdabiyah die zaterdag werd heroverd.

Uqayla is de laatste nederzetting voor de belangrijke oliestad Ras Lanuf. Die was twee weken geleden al de inzet van een felle strijd waarin de licht bewapende rebellen het uiteindelijk moesten afleggen. Zij bleken niet opgewassen tegen de troepen van kolonel Moammar Gadhafi, die hen met zware wapens en gevechtsvliegtuigen onder vuur namen.

Dankzij de westerse luchtaanvallen die vorige week begonnen, konden de rebellen de afgelopen dagen weer de aanval kiezen nadat zij ver waren teruggedrongen. Zaterdag verdreven zij de regeringstroepen uit Ajdabiyah en heroverden zij ook de kustplaats Brega.

Libische rebellen zetten opmars voort
Libische rebellen zetten opmars voort (Foto: ANP)

[Video] Ibrahimovic misdraagt zich bij Zweden

Zlatan Ibrahimovic kan goed voetballen, maar heeft af en toe een kort lontje en daar zijn ze bij een training van het Zweeds nationaal elftal ook achter gekomen. Christian Wilhelmsson was het slachtoffer van de dadendrang van de spits van AC Milan.

Zweden bereidt zich voor op de EK-kwalificatiewedstrijd van dinsdag tegen Moldavië. Beide ploegen zijn in dezelfde poule ingedeeld als Nederland. Ibrahimovic en Wilhelmsson hadden een kleine ruzie tijdens de training, waarna laatstgenoemde aan de zijlijn verhaal leek te willen halen bij Ibrahimovic. De spits was hiervan niet gediend en sloot overeind om een flinke schop uit te delen aan de Al Hilal-speler.

Het is niet de eerste keer dat het misgaat met Ibrahimovic, want hij had bij AC Milan al eens ruzie met ploeggenoot Oguchi Onyewu. Hij tackelde de Amerikaanse verdediger tijdens de training, waarna die verhaal kwam halen bij de Zweed. Het duo moest toen uitelkaar worden gehaald.

Hulpverlening moeizaam na aardbeving Birma

Hulpverleners hadden zondag nog steeds grote moeite de slachtoffers te bereiken van de aardbeving die vrijdag het oosten van Birma trof. Het bergachtige gebied vlak bij de grens met Thailand is moeilijk toegankelijk. Verwacht wordt dat het dodental, dat officieel nog op 75 staat, verder zal oplopen.

Een medewerker van het Rode Kruis zei zondag dat de beving met een kracht van 6.8 minstens 150 mensenlevens heeft geëist. Overheidsfunctionarissen in het autoritair bestuurde en geïsoleerde land houden evenwel vast aan het eerder gemelde dodental van 75.

Het is niet duidelijk hoe veel mensen er precies in het rampgebied wonen, maar hulpverleners denken dat ongeveer 15.000 mensen getroffen zijn door het natuurgeweld. Er is vooral een gebrek aan schoon drinkwater en medicamenten.

Hulpverlening moeizaam  na aardbeving Myanmar
Hulpverlening moeizaam na aardbeving Birma (Foto: ANP)

Wozniacki verder in Miami

Caroline Wozniacki heeft zich bij het toernooi in Miami voor de achtste finales geplaatst. De als eerste geplaatste Deense speelster was met 6-1 en 7-6 Daniela Hantuchova de baas.

In de eerste set had Hantuchova weinig in te brengen tegen Wozniacki. In het tweede bedrijf wist ze echter veel punten te maken met haar groundstrokes. Bij 6-5 in de tweede set kreeg de Slowaakse setpunten maar Wozniacki wist ze weg te werken en sloeg in de tiebreak zelf toe.

Coalitie niet afgestraft in peiling

Ondanks het negatieve oordeel over de ministers van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) en Defensie Hans Hillen (CDA) hoeven hun partijen deze week in de peiling geen zetels in te leveren. Het CDA blijft op 17 staan en de VVD stijgt zelfs met 1 zetel naar 32 zetels, blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond op peil.nl.

De gedoogcoalitie heeft hierdoor precies de helft van het aantal Kamerzetels. In het parlement bezetten VVD, CDA en PVV nu 76 plekken. De SP wint 1 virtuele zetel, en GroenLinks en 50Plus moeten er beide 1 inleveren.

Beide ministers oogsten veel kritiek vanwege de mislukte evacuatie van Defensie in Libië en de nasleep daarvan. Zaterdag bleek al uit een peiling van De Hond dat 59 procent het niet eens is met de stelling dat de ministers moeten aftreden.

In de waarderingscijfers zijn de ministers er echter wel flink op achteruitgegaan. De waardering wordt berekend door het percentage dat negatief over een minister oordeelt af te trekken van het percentage dat positief oordeelt.

Het waarderingscijfer voor Rosenthal daalde van -19 procent twee weken geleden naar -32 procent nu. Hillen daalde van -23 naar -37. Premier Mark Rutte (VVD) blijft onverminderd populair. Zijn waarderingscijfer steeg van 47 naar 49.

Hunt steunt Team Lotus toch

Team Lotus zal in de rechtszaak tegen Group Lotus toch de steun krijgen van David Hunt. Hunt haalde vorige week uit naar het Maleisische team en teameigenaar Tony Fernandes, maar is er nu weer van overtuigd geraakt dat 1Malaysia Racing Team de naam Lotus het beste hoog kan houden in de toekomst.

"Het is een emotioneel weekend voor mij geweest. De strijd is lang en hard geweest en zoals iedereen weet is het nog niet over, waardoor ik niet in Melbourne kon zijn om het evenement te zien waar ik sinds 1995 aan toegewijd ben toen ik de staf en de fans van Team Lotus beloofde om de naam in de toekomst terug te brengen in de Formule 1," zo luidde een verklaring van Hunt.

De Brit bezat sinds 1995 de naam Team Lotus en verkocht deze vorig jaar aan Fernandes, die vorig seizoen zijn 1Malaysia Racing Team onder de naam Lotus Racing liet rijden. Destijds had Fernandes nog de steun van Group Lotus, maar dit bedrijf is deze winter bij Renault F1 ingestapt. Hierdoor staan er momenteel twee Lotus-teams op de grid. Team Lotus en Lotus Renault GP, waarbij laatstgenoemde gesteund wordt door de autofabrikant Lotus.

Colin Chapman is de oprichter van het merk Lotus en bracht het merk naar de Formule 1. De autofabrikant en het F1-team waren echter twee verschillende bedrijven die onder dezelfde baas vielen. Dertig jaar na de dood van Chapman vallen ze echter onder verschillende bedrijven, waardoor er nu van een namentwist sprake is.

"De nalatenschap van Chunky (Chapman, red.) nastreven is een enorme taak, maar ik weet dat de jongens en meiden van het nieuwe Team Lotus het genoegen hebben om deze uitdaging aan te gaan. Ik wens ze dan ook alle succes om in de geest van Chapman te racen en bij te dragen aan de glanzende historie van het team," zei Hunt, die weet dat het nieuwe Team Lotus net als het vroegere team helemaal vanaf de grond wordt opgebouwd.

De Lotus-zaak zal komende week in de rechtszaal een vervolg gaan krijgen. Voormalig FIA-president Max Mosley, Group Lotus-baas Dany Bahar en voormalig Lotus-directeur Peter Wright zijn ondertussen al gehoord. Een uitspraak in deze kwestie zou mogelijk pas in mei kunnen volgen.

Vliegtuig probleemloos over weg en water

Het transport van een voormalig verkenninsgvliegtuig van de Koninklijke Marine is in de nacht van zaterdag op zondag zonder problemen verlopen. Het toestel werd van het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg voor een opknapbeurt overgebracht naar Lelystad. "De enige obstakels onderweg waren een paar verkeersborden", liet een woordvoerder zondag weten.

De romp van de Lockheed P-2 Neptune werd met een oplegger via de A28 naar Nijkerk gereden. Daar werd het toestel op een ponton geladen en ging het over het water naar Harderwijk. De wegen in Flevoland waren te nauw om het toestel helemaal over de weg te kunnen vervoeren. In Harderwijk werd het weer op een oplegger geladen waarna het laatste stuk naar Lelystad over de weg ging. Van het bijzondere transport ondervond het verkeer enige hinder, omdat er niet kon worden ingehaald.

Vliegtuig probleemloos over weg en water
Vliegtuig probleemloos over weg en water (Foto: ANP)

Van Bommel haakt opnieuw af

Mark van Bommel mist ook de tweede wedstrijd tegen Hongarije in de kwalificaties voor het EK van 2012. De aanvoerder van het Nederlands elftal is onvoldoende hersteld van de onderhuidse zwelling in zijn rechterbovenbeen. De middenvelder heeft vandaag het trainingskamp van Oranje verlaten om terug te keren naar zijn club AC Milan, meldde de KNVB.

Van Bommel was vanwege de kwetsuur niet meegereisd naar Boedapest, waar het Nederlands team vrijdag Hongarije met 4-0 wegspeelde. Hij hoopte door intensieve behandeling op tijd fit te raken voor de tweede confrontatie, maar dat is niet gelukt. Nederland en Hongarije treffen elkaar dinsdagavond in de Amsterdam ArenA.

Homo's trouwen minder dan hetero's

Nederlandse homoseksuelen en lesbiennes zijn minder trouwlustig dan heteroseksuelen. Dat blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over tien jaar homohuwelijk. Op 1 april is het exact tien jaar geleden dat de eerste koppels van hetzelfde geslacht elkaar in Nederland het ja-woord gaven.

Tussen 1 april 2001 en 1 januari 2011 traden in totaal 14.813 koppels van hetzelfde geslacht in Nederland in het huwelijk. Na een piek in de eerste twee jaar komt dit neer op zo’n 1300 homohuwelijken per jaar, bijna 2 procent van alle huwelijkssluitingen in Nederland. Dit heeft ertoe geleid dat van de ruim 55.000 stellen van hetzelfde geslacht die Nederland telt thans één op de vijf getrouwd is.

Onder heteroseksuelen zijn vier van de vijf koppels getrouwd. Nederland telt volgens het CBS iets meer dan 4,1 miljoen heterostellen.

Natuurclub wil 'verdragschendende' Bleker aanklagen

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) schendt internationale regels en verdragen als hij zijn plannen doorzet. Dat stelt de Stichting Das & Boom, die van plan is Bleker in tal van zaken voor de rechter te slepen.

Bleker wil onder meer de plannen om natuurgebieden met elkaar te verbinden schrappen. Ook wil hij volgens de stichting 126 Europees beschermde natuurgebieden hun bescherming ontnemen.

De stichting wil nagaan hoe nationale en internationale rechters over de plannen denken. In het Radio 1-programma Vroege Vogels vroeg oprichter van Das & Boom Jaap Dirkmaat zondag om steun. "De kosten zullen in de tonnen lopen omdat er op allerlei plekken moet worden geprocedeerd."

De Vereniging Das & Boom had zichzelf in 2006 opgeheven omdat de doelen die de vereniging had toen waren bereikt. Bedreigde diersoorten en hun leefgebieden waren toen namelijk door wetgeving beschermd. Door de plannen van het nieuwe kabinet zou dat niet meer het geval zijn, reden voor Das & Boom weer actief te worden. Overigens heeft Bleker al van diverse kanten kritiek gehad op zijn voorstellen, onder meer vanuit zijn eigen partij.

Van Basten en Rijkaard niet naar Sporting Lissabon

Luis Godinho Lopes is de nieuwe voorzitter van Sporting Portugal. Door de uitverkiezing van Lopes, die 36,5 procent van de stemmen kreeg, is er geen toekomst bij de club voor Marco van Basten en Frank Rijkaard. Beide Nederlanders waren in de running voor het trainerschap bij de tweede club van Lissabon.

Van Basten was onderdeel van het plan van runner-up Bruno de Carvalho, die met 36,15 procent van de stemmen nipt verloor. Als hij de verkiezing had gewonnen was de Utrechter de nieuwe coach geworden. Ook de naam van Ruud van Nistelrooy zong rond in de media. José Dias Ferreira, de kandidaat die Rijkaard wilde aanstellen, bleef ver van de zege verwijderd.

Promotie dvd moet vernietigd worden

De game One Piece Unlimited Cruise SP voor de 3DS in Japan heeft pas geleden een vertraging opgelopen. Nu heeft Namco Bandai, de uitgever van dit spel, in Japan verschillende retailers gevraagd een aantal dvd'ss te vernietigen vanwege een promofilmpje dat op de dvd staat.

Het promofilmpje van de One Piece-game heeft een scene waarin één van de personages met zijn krachten een aardbeving veroorzaakt en daarmee een tsunami maakt. De game krijgt verder nog wel promotie van Namco maar niet meer met die scene. One Piece Unlimited Cruise SP is een verzameling van de twee episodes die los in Japan en Europa zijn uitgekomen. Nu zijn de twee samengevoegd en opgepoetst voor een 3DS release.

Of de game naar Europa komt is nog niet bekend, bekijk hieronder in ieder geval een trailer in het Japans.

10 miljoen keer hogere straling in reactor 2

De straling in reactor 2 van kerncentrale Fukushima Daiichi is tien miljoen keer zo hoog als normaal. Dat bleek zondag uit metingen in het water in het turbinegebouw van de reactor. Exploitant Tepco heeft alle werknemers uit reactor 2 geëvacueerd. Dat berichtte het Japanse persbureau Jiji.

Er zijn cesium en andere radioactieve stoffen aangetroffen. Dit duidt erop dat de brandstofstaven zijn beschadigd, aldus een woordvoerder van Tepco. In een plas water werd 1000 milliSievert per uur gemeten, wat tien miljoen keer hoger is dan gebruikelijk. De veiligheidslimiet ligt op 150 milliSievert per inzet. De huidige straling is erg schadelijk voor de gezondheid, zelfs als je er maar zeer kort aan wordt blootgesteld.

Bij de kernramp van Tsjernobyl in 1986, kwam er op korte tijd heel plaatselijk 10 Sv vrij (wat gelijk staat aan 10.000 milliSievert). De hulpverleners en technici die toen ter plaatse waren, stierven binnen de maand na een heel pijnlijke doodstrijd.

Zaterdag werd al een tienduizend keer hogere dosis radioactiviteit dan toegestaan aangetroffen in het water van reactor 3. Twee werknemers bij wie het water in de schoenen liep, zijn met brandwonden opgenomen in een speciale kliniek.

De kerncentrale kwam door de aardbeving en de tsunami op 11 maart zonder stroom te zitten. De toestand in de centrale is sindsdien niet meer onder controle.

10 miljoen keer hogere straling in reactor 2
10 miljoen keer hogere straling in reactor 2 (Foto: ANP)

[NBA] Hawks naar play-offs

In de Amerikaanse NBA heeft Atlanta Hawks zich dankzij een overwinning voor de vierde opeenvolgende keer voor de play-offs geplaatst. New Jersey Nets werd met 98-87 verslagen.

Al in het eerste kwart van de wedstrijd namen de Hawks afstand door 19 punten op rij te maken. In het derde kwart was de voorsprong zelfs 30 punten. In het slotkwart wist New Jersey wat terug te komen maar de overwinning voor de Hawks kwam niet meer in gevaar. Al Horford was bij de thuisploeg met 23 punten en 12 rebounds uitblinker.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Atlanta New Jersey 98-87
Charlotte New York 114-106
Detroit Indiana 100-88
Milwaukee Chicago 87-95
Utah Dallas 77-94
LA Clippers Toronto 94-90

Call of Juarez: The Cartel zal een demo krijgen

Brand manager bij Techland, Blazej Krakowiak, heeft aangegeven dat er een demo zal gaan komen van Call of Juarez: The Cartel. Er is nog niet besloten of de demo voor of na de release van het spel gaat komen. De game staat gepland voor een release komende zomer op de PC, PS3 en Xbox 360.

De demo zal hoogstwaarschijnlijk een co-op demo zijn. De game zal voor drie spelers co-op bevatten aangezien er drie hoofdpersonages zijn in het spel. Krakowiak geeft aan dat twee speler of vier speler co-op echt geen standaard hoeft te zijn. De co-op in de game zal niet lokaal zijn en alleen via multiplayer. Sommige features uit de co-op werken gewoon niet op lokaal-niveau volgens Krakowiak. Welke features dit zijn kan hij niet zeggen.

Onderzoek gestolen politiepistool levert tips op

De Haagse politie heeft bruikbare tips over een gestolen politiepistool gekregen. De recherche heeft vrijdag in Den Haag voorbijgangers in en rond de Strausslaan ondervraagd.

In die straat werd een agent een week eerder belaagd door drie mannen. Hij had hen aangesproken omdat twee van hen een bivakmuts droegen en een derde een koevoet bij zich had. De mannen schopten en sloegen de agent en slaagden erin zijn pistool af te pakken. Vervolgens vluchtten ze met een auto.

Een zoektocht met een helikopter en politiehonden leverde niks op. De recherche heeft vrijdag met ongeveer zestig voorbijgangers gesproken in de hoop dat zij vorige week ook in de buurt waren en wellicht wat gezien hebben. In een aantal gevallen bleek dat zo te zijn. De politie zegt nieuwe aanknopingspunten te hebben voor verder onderzoek.

DiRT 3

Met de DIRT-serie heeft Codemasters de standaard gezet voor rallygames. Na het succes van de eerste twee delen kon een derde deel natuurlijk niet uitblijven. De grote vraag is of het ze weer lukt om een ijzersterke rallygame neer te zetten. Ik had het genoegen om een perspresentatie van de game bij te wonen en kan alvast zeggen dat ze op de goede weg zijn.

Meer radioactiviteit in zeewater Japan

Het zeewater in de baai bij de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi is nog meer vervuild. Uit metingen bleek zondag dat de radioactiviteit in het water ruim 1850 keer zo veel is als toegestaan. Zaterdag was het nog 1250 keer zo veel. Dat meldde het Japanse Nucleaire en Industriële Veiligheidsagentschap zaterdag.

Eerder werd al een tienduizend keer te hoge dosis straling aangetroffen in water in bassins van reactors van de centrale Fukushima Daiichi.

De centrale kwam in de problemen door de zware aardbeving en daaropvolgende tsunami op vrijdag 11 maart. De elektriciteit in de centrale viel uit en daarmee ook de koeling. De installatie raakte daardoor oververhit.

Lokale verkiezingen test voor Sarkozy

Zondag is de slotronde voor de Franse kantonnale verkiezingen waarmee de bestuursraden van de departementen worden gekozen. De bestuursraden zijn door beperkte bevoegdheden geen politieke sleutelposten, maar de stembusgang is de laatste voor de presidentsverkiezingen in april en mei volgend jaar. Het uiterst rechtse Nationaal Front (FN) van Marine Le Pen lijkt af te stevenen op een historische overwinning.

De Franse president Sarkozy wil volgend jaar herkozen worden. Kopstukken van zijn partij, de UMP, vrezen zondag een afgang voor president en partij, vooral door de successen van Marine Le Pen. Zij nam begin dit jaar de xenofobe club van haar vader over en probeert er een minder fascistoïde anti-immigratiepartij voor bezorgde burgers van te maken. Zaterdag nog zette ze een jonge kandidaat uit de partij omdat hij blijkens publicaties Hitlergroeten had gebracht.

Het FN deed afgelopen zondag in 1440 van de meer dan 4000 kantons mee. De partij behaalde een record, ongeveer 15 procent van de stemmen, en doet in de tweede ronde nog mee in ongeveer 400 kantons. Sarkozy's UMP scoorde maar 17 procent en de voornaamste oppositiepartij, de Socialistische Partij (PS) een kwart van de stemmen.

Grote brand op industrieterrein Mierlo

Op een industrieterrein in Mierlo (Noord-Brabant) is in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.00 uur een zeer grote brand uitgebroken. Dat meldde de brandweer.

Het gaat om een uitslaande brand in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Nijverheidsweg, waarin onder andere een autoschadeherstelbedrijf is gevestigd. Volgens de brandweer zijn er mogelijk gasflessen aanwezig in het gebouw. De brandweer bevestigde dat er ontploffingen hebben plaatsgevonden.

Een hal was 03.15 uur volledig ingestort, volgens de brandweer staan ook andere hallen in de omgeving in brand en wordt er nog een aantal gebouwen bedreigd door het vuur.

Vrouw verstoort Libische persconferentie

Tijdens een persconferentie van het Libische regime in Tripoli verstoorde een vrouw de bijeenkomst. Eman Al Obaidi, stormde een zaaltje van een hotel binnen waar op dat moment buitenlandse journalisten aanwezig waren. 

Zij zagen dat Eman onder de blauwe plekken en schrammen zat. De vrouw beweerde eerder te zijn gearresteerd bij een wegblokkade in de Libische hoofdstad, omdat ze afkomstig zou zijn uit Benghazi, het bolwerk van de rebellen.

De vrouw beklaagde zich door aanhangers van Gadhafi te zijn verkracht en vastgehouden. Eman Al Obaidi werd vervolgens overmeesterd en afgevoerd door veiligheidsagenten. Dat daarbij ook journalisten hardhandig aangepakt werden, is duidelijk te zien op het filmpje.

Hoe het de vrouw verder is vergaan, is onduidelijk.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.