'Fruitmelk voor peuters volledig overbodig'

Het Fruitflesje aardbei-peer, dat volgens fabrikant Nestlé bijzonder gezond en geschikt is voor kinderen van 6 tot 36 maanden, blijkt volledig overbodig te zijn. Het enige waar het drankje volgens consumentenorganisatie Foodwatch geschikt voor is, is het spekken van de kas van de fabrikant. Baby's en peuters hebben helemaal geen 'lekker frisse en fruitige afwisseling' nodig.

Vanaf een leeftijd van 1 jaar bevelen voedingsdeskundigen gewone melk aan en daarvoor voldoet borstvoeding of gewone opvolgmelk. Het Fruitflesje bestaat voor een groot deel uit water en is bovendien vier tot vijf keer duurder dan gewone melk.

"Dit drankje is dus niet in het belang van het kind of van de ouder, maar wel voor de omzet van Nestlé", zegt Bart van Opzeeland van Foodwatch. "Het is in feite dertig maanden lang volledig overbodig."

Vanwege het flinke percentage suiker is het Fruitflesje bovendien niet echt een gezond tussendoortje te noemen. De hoeveelheid fruit is daarnaast met slechts één aardbei en een theelepeltje perensap ver te zoeken.

Volgens Opzeeland moeten ouders ervan bewust zijn dat fabrikanten hun producten voor kleine kinderen dikwijls overladen met claims. "Fabrikanten moeten stoppen met dergelijke misleidende praktijken."

Foodwatch is een onafhankelijke non-profit consumentenorganisatie, die actief is in Nederland en Duitsland. De Nederlandse tak bestaat sinds vorig jaar en ontvangt geen geld van overheden of bedrijven. Foodwatch keert zich met productonderzoeken vooral tegen misleidende claims van voedselfabrikanten.


'Fruitmelk voor peuters volledig overbodig' (Foto: Novum)