'Gadhafi zou vertrek overwegen'

De Libische leider Moammar Gadhafi heeft volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera de rebellen in zijn land aangeboden om een volkscongres te houden om hem af te laten treden onder voorwaarden.

Volgens de Engelstalige Saudische krant Asharq al-Aswat heeft Gadhafi een delegatie voor onderhandelingen naar Benghazi gestuurd, waar een door de opstandelingen opgerichte Nationale Libische Raad zetelt. Gadhafi's eisenpakket zou onder meer een veilige aftocht en volledige bescherming voor zijn hele familie bevatten.

Ook wil Gadhafi dat de raad geen documenten overhandigt aan het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag, dat onderzoekt of de Libische leider wordt aangeklaagd wegens grootschalig geweld tegen de burgerbevolking.

Update 0.22 uur
Al Jazeera meldt niks over bovenstaand bericht op hun website of tijdens de nieuwsuitzendingen. Veel bronnen melden dat Al Jazeera dit kortdurend zou hebben gezegd op maandagmiddag maar niet toegelicht. Al Jazeera meldt daarentegen wel een toename en uitbreiding van geweld in de verschillende grotere steden in het land. 

De oppositie vanuit Benghazi heeft voor het geval dat bovenstaand bericht op waarheid zou berusten aangegeven niet op de eisen van Gadhafi in te gaan. Ze hadden anderhalve week geleden al aangegeven dat er niet over het aftreden van de Libische leider valt te onderhandelen.

Al-Jazeera: Kaddafi overweegt vertrek
'Gadhafi zou vertrek overwegen' (Foto: ANP)