Defensie geschokt door beelden militairen

Het Ministerie van Defensie is geschokt door de beelden van de drie Nederlandse militairen die in Libië worden gevangengehouden. Dat zei een woordvoerder van Defensie vrijdag op Radio 1. De Libische staatstelevisie vertoonde donderdag beelden van de drie.

"Het zijn confronterende beelden", aldus de zegsman. "We zijn erg bezorgd, maar de beelden motiveren ons ervoor te zorgen onze collega's snel terug in Nederland te krijgen."

De beelden van de Libische staatstelevisie waren donderdag te zien op het NOS Journaal. In het fragment zegt een vrouw onder meer dat de helikopter en de militairen naar Libië zouden zijn gekomen om Nederlanders te evacueren.

Op dat moment komt een vuurwapen dat in de helikopter zou zijn aangetroffen in beeld. "Maar hier zien we toch wat anders", zegt de vrouw vervolgens. Ook wordt gezegd dat de Nederlanders zonder toestemming het luchtruim van Libië binnen zijn gevlogen, wat in strijd zou zijn met elk internationaal recht.

De woordvoerder wilde vrijdag niet zeggen waar in Libië de drie worden vastgehouden. Ook wilde hij niets kwijt over wanneer en hoe er voor het laatst contact met ze is geweest. Volgens hem maken de marineleden het 'naar omstandigheden' goed.

Het Ministerie van Defensie maakte donderdag bekend dat de militairen zondag gevangen zijn genomen in Libië tijdens een evacuatieoperatie in de stad Sirte. De drie marineleden waren vanaf het voor de Libische kust varende fregat Tromp met een helikopter naar Sirte gevlogen om twee evacués op te halen, de Nederlander en een andere Europeaan.

Na de landing werd de helikopter aan de grond gehouden door een gewapende Libische eenheid. De evacués hebben het land inmiddels veilig verlaten.