Jeugdbende opgerold na overval op ouderlijk huis

De politie heeft een Haagse jeugdbende opgerold nadat een 16-jarige jongen zijn ouderlijk huis had overvallen. In het onderzoek zijn 22 jongeren uit de wijk Wateringse Veld aangehouden, waarvan het merendeel onder de 18 jaar is.

Ze zouden dertig misdrijven op hun geweten hebben. Het gaat onder meer om vijf gewelddadige diefstallen, twee mishandelingen, verboden wapenbezit, het in brand steken van auto's, het ingooien van ruiten van politiewagens en intimidatie van buurtbewoners.

De politie hield de jongeren al een tijd in de gaten, maar kon geen bewijs verzamelen omdat buurtbewoners te bang waren om tegen hen te getuigen. Dat veranderde toen een 16-jarige jongen eind december zijn ouderlijk huis aan de Madridweg overviel. Met een vriend sloeg hij toe zodra zijn moeder het huis had verlaten.

Ze bedreigden de schoonmaakster met een mes en gingen er met verschillende goederen vandoor. De jongens droegen bivakmutsen, maar toch had de schoonmaakster de 16-jarige herkend. De twee werden aangehouden.

De jongen verklaarde tegenover de politie dat hij het huis had overvallen om een eerdere diefstal te verdoezelen. Hij had namelijk sieraden uit het huis gestolen.

De 16-jarige bleek ook te weten van tal van andere misdrijven die de politie nog niet had kunnen oplossen. Zo werd een groot onderzoek opgestart onder de naam 'Los Banditos'. Zo kwamen andere verdachten in beeld. De jongeren kenden elkaar van de wijk, maar waren volgens de politie verder geen goede vrienden. Ze werkten in verschillende samenstellingen samen.

Drie verdachten zijn ouder dan 20 jaar, de rest is jonger. Van de 22 verdachten zitten er nog drie vast. De rest is vanwege de jonge leeftijd voorlopig vrijgelaten.