Oost-Europeanen tevreden in West-Brabant

Twee op de drie arbeidsmigranten uit Oost-Europa zijn meer dan tevreden over hun leefomstandigheden, ook al zijn die soms belabberd. De meesten verdienen minder dan 8 euro per uur.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Nicis Institute. De onderzoekers ondervroegen negentig arbeiders uit Polen, Roemenië en Bulgarije over hun leefsituatie in de West-Brabantse gemeenten Breda, Moerdijk en Zundert.

Voor velen blijkt de reden hun land te verlaten zogenoemde kettingmigratie te zijn, waarbij ze vrienden of familie achterna reizen. Zij geven aan dat de beschikbaarheid van goedbetaald werk bepaalt of ze in Nederland blijven of terugkeren naar eigen land. Ongeveer 80 procent van de geïnterviewde arbeidsmigranten geeft aan naar eigen land te willen terugkeren als ze niet langer in Nederland kunnen of willen blijven.

De meesten hebben de lagere school afgemaakt, een klein deel heeft nog een vervolgopleiding gedaan. In Zundert en Moerdijk werken ze vooral in de agrarische sector, bouw en industrie. In Breda zijn meer hoogopgeleide migranten in de zakelijke dienstverlening te vinden.

In Zundert zijn de verdiensten relatief het laagst, maar daarvoor krijgen ze ter compensatie wel vaak gratis huisvesting van hun werkgever. De meeste migranten wonen samen met andere landgenoten. In Zundert, waar in het verleden veel alcoholoverlast was, deelt ongeveer de helft van de migranten hun kamer met zeven of meer personen.

In Breda delen de arbeiders hun woonruimte minder vaak en met minder mensen. De Oost-Europeanen in deze stad zijn het meest tevreden.

In de grotere steden en andere delen van het land is de situatie van bijvoorbeeld Polen een stuk minder. In een uitzending van Nieuwsuur bleek vorige week dat duizenden Polen slachtoffer zijn van uitbuiting door uitzendbureaus. Zo mogen ze vaak niet ziek zijn, krijgen ze vaak erg mager betaald. Ook moeten ze geregeld veel betalen voor slechte huisvesting.

Het lijkt een moderne vorm van slavernij, stelde Nieuwsuur. Tien tot twintig Polen gaan een rechtszaak aanspannen tegen hun uitzendbureau omdat ze veel te veel geld moeten betalen voor huisvesting. In Nederland werken naar schatting zo'n honderdduizend Polen.