De Jager roept banken op bonussen te matigen

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) roept banken op om hun bonussen te matigen. Hij vindt dat banken hun 'maatschappelijke verantwoordelijkheid' moeten nemen en doet een beroep op het 'moreel bewustzijn' van bankiers.

"De financiële crisis heeft grote gevolgen gehad voor de economie. En het vertrouwen van mensen in de banken is nog broos", schrijft De Jager dinsdag op zijn weblog.

In de financiële sector worden rond deze periode de jaarcijfers bekendgemaakt. Daarmee gepaard gaat het uitdelen van bonussen. De Jager hamert op het terugwinnen van het vertrouwen van burgers in de sector. "Het wederom toekennen van hoge bonussen zou een signaal zijn dat bankiers geen lessen uit de crisis hebben getrokken en dat zou het vertrouwen van de burger in de financiële sector niet vergroten. En dat vertrouwen is juist nu hard nodig."

Woensdag vindt in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats met topmannen van alle grote banken in Nederland. Dan komt ook het bonussenbeleid ter sprake.

Wethouder van financiën in Amsterdam Lodewijk Asscher verwacht weinig van de oproep van De Jager. "Bankiers lachen zich rot", laat hij via Twitter weten.


De Jager roept banken op bonussen te matigen (Foto: Novum)