Zwitserland bevriest tegoeden Ben Ali en Gbagbo

Zwitserland bevriest de banktegoeden van de uitgeweken Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali en de zittende Ivoriaanse president Laurent Gbagbo. Dat heeft de Zwitserse president Micheline Calmy-Rey woensdag gezegd. De maatregelen zijn direct in werking getreden.

De maatregelen zijn bedoeld om Tunesië en Ivoorkust 'aan te moedigen' hulp te zoeken bij eventuele strafrechtelijke vervolging van de twee mannen, aldus Calmy-Rey. Ze zei dat het 'zeer onwaarschijnlijk' is dat de afgelopen dagen geld is opgenomen van de Zwitserse bankrekeningen.

Ondertussen meldde het Tunesische persbureau TAP dat een aanklager een onderzoek heeft ingesteld naar buitenlandse bankrekeningen, onroerend goed en andere tegoeden van Ben Ali, zijn vrouw Leila Trabelsi en andere familieleden.

Ben Ali vluchtte vorige week vrijdag weg uit Tunesië na grootschalige demonstraties. Gbagbo weigert vooralsnog af te treden als president van Ivoorkust, ondanks felle internationale kritiek dat hij de presidentsverkiezingen in het land heeft verloren van oppositieleider Alassane Ouattara.