Brand in wagons met ethanol Zwijndrecht

Op het rangeerterrein van Keyrail In Zwijndrecht staan twee wagons van een goederentrein in brand. De trein vervoerde gevaarlijke stoffen, maar welke precies is nog niet bekend. Ook de oorzaak is op dit moment nog onbekend. Hulpdiensten zijn met groot materieel uitgerukt.

In een straal van 5 kilometer rondom het rangeerterrein is een sms-alert verstuurd. Snelweg A16 is inmiddels afgesloten tussen Ridderkerk-Zuid en de Drechttunnel bij Dordrecht. Ook de provinciale weg N3 is in de richting van de A16 afgesloten. Het treinverkeer tussen Rotterdam-Lombardije en Dordrecht is stilgelegd.

P2000 spreekt van een TIS4.4-incident.

Update 22.55 uur
Op Radio Rijnmond wordt gemeld dat de wagons vermoedelijk gevuld zijn met het uiterst brandbare ethanol. In de buurt van de brandende wagons zouden meerdere tankwagons staan.

Update 23.20 uur
Frank van de Elzen van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft op Radio Rijnmond bevestigd dat de wagons geladen zijn met ethanol. De vervoersdocumenten worden naar de Veiligheidsregio gestuurd, zodat het ook duidelijk is wat er in andere wagons is geladen. Deze worden nat gehouden om te voorkomen dat de brand overslaat.

Gezien de aard van de stof, is er geen direct ontploffingsgevaar, zo meldt Van de Elzen. Toeschouwers moeten wel uit de buurt blijven, maar omwonenden hoeven ramen en deuren niet uit voorzorg te sluiten.

Update 23.55 uur
De burgemeester van Zwijndrecht meldt op Radio Rijnmond dat er sprake is van een ernstige brand. Er zou een zogenaamde plasbrand zijn ontstaan onder twee wagons die gevuld zijn met ethanol. Een plasbrand houdt in dat er brandende vloeistof uit de wagon lekt. Om de brandende wagons heen staan lege wagons waar LPG in heeft gezeten. De burgemeester benadrukt dat deze wagons ongereinigd zijn.

De brandweer doet er volgens de burgemeester alles aan om de omringende wagons te redden. Om die reden zijn er schuimbluswagens onderweg. Hij benadrukt nogmaals dat er geen gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen bij een brand met ethanol. Hij raadt wel aan om ramen en deuren te sluiten als je de rook ruikt, maar zo zegt hij: "Dat zou ik ook aanraden bij een kampvuur, rook inademen is namelijk nooit gezond."

De burgemeester meldt dat hij heeft gezien dat er een hoop wilde geruchten op onder andere Twitter rondgaan over bijvoorbeeld 'mannen in witte pakken', maar er zijn helemaal geen mannen in witte pakken. De burgemeester waarschuwt mensen te waken voor foute informatie, zoals SBS zou hebben gegeven bij de brand in Moerdijk. Hij raadt dan ook aan om RTV Rijnmond in de gaten te houden.

Update 0.50 uur
De burgemeester van Zwijndrecht meldt dat er 'enkele tientallen woningen' in een straal van 1 kilometer rond de brand ontruimd worden, omdat er 'een kans is dat een andere wagon bezwijkt'. Als dat zou gebeuren kan de wagon ontploffen. De geëvacueerde bewoners zijn opgevangen in een nabijgelegen theater.

Het informatienummer wat mensen kunnen bellen is 078-6355280, zo maakte een woordvoerster van de politie bekend.

Volg ook het topic (2) op het forum.