Kritische reacties kabinetsbesluit Afghanistan

Het kabinetsbesluit om een trainingsmissie naar Afghanistan te sturen valt bij veel partijen niet in goede aarde. Omdat de PVV tegen zo'n missie is, moet het kabinet op zoek naar steun onder de andere partijen in de Tweede Kamer om een meerderheid te vinden.

PVV-leider Geert Wilders vindt het een 'slecht besluit' om meer dan 500 mensen naar Afghanistan te sturen. "Nederland heeft genoeg gedaan. Wat ons betreft niet een man meer. Voor wat voor missie dan ook naar Afghanistan. Ik hoop dat het kabinet geen meerderheid bij links gaat vinden voor dit slechte besluit", zo sms't hij.

Die steun gaat het kabinet in ieder geval ook niet vinden bij de PvdA. De partij van Job Cohen laat namelijk weten dat zij het besluit 'onmogelijk' kunnen steunen, omdat er ook militairen meegaan op de missie en de missie ook een militair karakter heeft. "De politiemensen die in dat kader worden opgeleid, worden na de opleiding ingezet in de strijd tegen de taliban en niet of nauwelijks voor wat wij verstaan onder politietaken", stelt Cohen. "Het zijn gewoon (para)militaire taken."

D66, GroenLinks en de ChristenUnie (CU) houden nog een slag om de arm. Alexander Pechtold (D66) en Jolande Sap (GroenLinks) geven beide aan het debat over het besluit af te wachten. Pechtold heeft aangegeven dat hij op zich wel vindt dat Nederland een bijdrage kan leveren aan de training van politieagenten in Afghanistan en Sap heeft aangegeven er 'serieus naar te willen kijken'.

De ChristenUnie is bij monde van woordvoerder Voordewind een klein beetje concreter, hij zegt dat de ChristenUnie het besluit onder meer wil toetsen op veiligheid voor Nederlanders en dat de CU sowieso niet wil dat het geld wat nodig is voor de missie betaald wordt uit het potje ontwikkelingssamenwerking.

Mark Rutte geeft namens het kabinet aan dat de nu voorgestelde missie 'wezenlijk anders' is dan de vorige. Het doel van de missie is namelijk om op te leiden en te trainen niet om offensieven uit te voeren. De Duitse ISAF-troepen zijn verantwoordelijk voor de bescherming van de Nederlanders.

De Nederlandse Politiebond (NPB) laat via woordvoerder Jan-Willem van de Poel weten dat het nog te vroeg is voor een trainingsmissie in Afghanistan: "We zijn helemaal niet tegen missies om in andere landen de civiele politie op te leiden en te trainen, maar Afghanistan is net even anders dan andere gebieden. Je zit hier in een kneiterhard oorlogsgebied."

De reactie van de NPB is met name voor het kabinet van belang omdat de NPB de politie zal adviseren. Deelname van politiebonden aan dit soort missies is namelijk vrijwillig.