Nablussen Moerdijk duurt nog zeker tot middernacht

Het nablussen van de grote brand bij Moerdijk gaat zeker tot middernacht duren. Blusvoertuigen zijn donderdag de hele dag bezig geweest en ook de komende uren moet er nog worden nageblust. Dit meldt het Ministerie van Defensie, dat drie zogeheten crashtenders inzette om het vuur bij het chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk te bestrijden.

Op het terrein woeden nog meerdere kleine brandjes. In het pand ligt nog 100 ton aan chemische stoffen opgeslagen. De brandweer heeft voorzorgsmaatregelen getroffen om deze stoffen te beschermen. Acht omliggende bedrijven zijn ontruimd, meldt de gemeente Moerdijk. Overigens is de oorzaak van het inferno nog onbekend.

Waterschap Brabantse Delta werkt aan het opvangen en isoleren van het verontreinigde bluswater en heeft de rioolgemalen stilgelegd. Burgemeester Wim Denie van Moerdijk benadrukt nogmaals dat inwoners van de gemeente zich geen zorgen hoeven te maken. Het herstel van de toegang tot het bedrijventerrein heeft de hoogste prioriteit, zei Denie.

Er is een telefoonnummer geopend, waar inwoners van Moerdijk eventuele schade kunnen rapporteren. Zo wil de gemeente inzicht krijgen in de omvang van de schade. Tot nu toe is het aantal meldingen op twee handen te tellen, maar verwacht wordt dat dit vrijdag nog toeneemt, stelt een woordvoerder van de alarmcentrale.

Het Verbond van Verzekeraars gaf donderdag aan nog geen idee te hebben van de totale schade. Het terrein is nog niet vrijgegeven, dus kan op zijn vroegst vrijdag worden begonnen met een inventarisatie.

Overigens zijn de roetdeeltjes in de omgeving van de brand niet schadelijk. Uit voorlopige resultaten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de concentraties schadelijke stoffen zeer laag zijn.

Nablussen Moerdijk duurt nog zeker tot middernacht
Nablussen Moerdijk duurt nog zeker tot middernacht (Foto: Daniël Broekers)