[Dakar] Uitslag etappe 4

Na de etappe van gisteren zijn de coureurs weer in Chili aangekomen. Voor velen was deze etappe misschien ook wel de eerste echte start van de Dakar-rally, waarbij men veel stof en zand tegenkwam.

Motoren

Bij de motoren was het een uitermate spannende etappe. De gehele wedstrijd streden Marc Coma en Cyril Despres om de overwinning en het gat was aan het eind van de rit slechts zestien seconden. Na vier dagen racen stond Coma hierdoor maar twee seconden voor op Despres. Helaas voor Despres kende de organisatie hem een tijdstraf van tien minuten toe na afloop van de dag, waardoor hij een flinke achterstand op liep in het klassement en vanaf vandaag dus tien minuten moet gaan goedmaken op de koploper.

Francisco Lopez Contardo kende een goede dag, ondanks zijn elfde startplek wist hij toch als derde over de streep te komen. Ondanks de tijdstraf van Despres staat Contardo nog derde. Het verschil met Despres is echter wel gehalveerd tot tien minuten. Frans Verhoeven was weer de beste Nederlander met een negende plaats in de etappe.

Auto's

Ook gisteren was het weer Volkswagen wat de klok sloeg bij de auto's. Carlos Sainz en Nasser Al-Attiyah pakten weer de eerste twee plaatsen en Sainz reed weer 50 seconden verder weg van de concurrentie. Stephane Peterhansel kwam ook op een voor hem vertrouwde plaats binnen, de derde plaats en moest 1:22 minuten toegeven. Lang leek hij op weg naar de eerste dagzege voor BMW, maar in de laatste 80 kilometer reden de beide Volkswagen er toch voorbij.

Belangrijkste uitvaller van de dag was Robby Gordon. Gordon kende al geen succesvolle rally en kon door technische problemen niet eens aan de vierde etappe beginnen. Bij de Nederlanders was ook gisteren Erik van Loon weer de snelste voor Tonnie van Deijne.

Vrachtwagens

Het dagklassement bij de vrachtwagens kende geen verrassingen. Kamaz, onder leiding van Vladimir Chagin en Firdaus Kabirov, pakte weer de eerste twee plaatsen en Ales Loprais reed weer uitstekend naar de derde positie. Inmiddels heeft Chagin in het algemeen klassement alweer een voorsprong van 8:41 minuten opgebouwd ten opzichte van Kabirov en 12:36 minuten op Loprais.

Voor de Nederlanders zal na het uitvallen van de toppers in de eerste etappes vooral een bijrol weg gelegd zijn. Marcel van Vliet kan het beste bijblijven met een tiende plaats in het algemeen klassement. Kort daarop staan Frits van Eerd, Johan Elfrink en Martijn van den Bosch.

Submitter:  Bron: FOK!sport