Griekenland overweegt hek op grens met Turkije

Griekenland overweegt een hek te bouwen langs de grens met Turkije. Dat heeft de minister van Openbare Orde Christos Papoutsis maandag gezegd. De grens tussen Turkije en Griekenland wordt door illegale immigranten vaak gebruikt om de Europese Unie binnen te komen.

Het hek moet onderdeel worden van een bredere aanpak om de stroom illegale immigranten tegen te houden. "We zijn ook van plan de Griekse kustwacht te moderniseren", zo zei Papoutsis in een interview. "De Griekse gemeenschap heeft haar maximum bereikt wat betreft de capaciteit om illegale immigranten op te vangen. Griekenland kan dit niet langer toestaan."

Volgens het ministerie is er nog geen officieel besluit genomen over het hek, dat over een lengte van ongeveer 12,5 kilometer moet worden gebouwd. De rest van de Grieks-Turkse grens wordt gevormd door de rivier de Evros. Linkse oppositiepartijen hebben felle kritiek op het plan. De Communistische Partij noemde het 'inhumaan en niet effectief'.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei informatie over het hek in te winnen bij de Griekse regering. Gokhan Sozer, de gouverneur van de Turkse grensprovincie Edirne, verdedigde de pogingen die Turkije doet om illegale immigratie tegen te gaan. "Soevereine staten hebben de vrijheid de maatregelen te nemen die ze willen, maar fysieke barrières kunnen ook worden overwonnen. Er is een 200 kilometer lange rivier die in de winter per boot kan worden overgestoken en per voet in de zomer, als het water laag staat."

Vorige maand stuurde Frontex, de Europese grensbewakingsdienst, een tweehonderd man sterke troepenmacht naar de Grieks-Turkse grens om Griekenland noodhulp bij de immigratieproblemen te bieden. De troepenmacht blijft tot 3 maart in het land.

Het aantal immigranten dat vanuit Turkije Griekenland binnenkomt, steeg gedurende 2010 en bereikte in oktober een hoogtepunt. Die maand kwamen er 245 immigranten via Griekenland de Unie binnen. In heel 2010 kwamen 128.000 immigranten illegaal Griekenland binnen.

Vanuit Brussel kwam geen directe reactie op de opmerkingen van Papoutsis. "We hebben duidelijk gemaakt dat Griekenland stevige maatregelen en hervormingen op de lange termijn nodig heeft om beter om te kunnen gaan met de landsgrenzen en om de problemen die gekoppeld zijn aan de migratiestromen aan te pakken", aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.