Verdachten voor de '(super)snelrechter'

Tientallen mensen verschijnen vanaf maandag voor de rechter, in speciale (super)snelrechtzittingen. De verdachten werden opgepakt tijdens de jaarwisseling, omdat ze die nacht rottigheid hebben uitgehaald.

De politie heeft tijdens de jaarwisseling door het hele land 642 verdachten aangeleverd aan het Openbaar Ministerie (OM), zo bleek uit een eerste inventarisatie. Daarvan wachten 187 in de cel hun beoordeling door het OM af. Van het totale aantal worden 243 mensen verdacht van geweld tegen personen en 115 van geweld tegen personen met een publieke taak. In de overige gevallen gaat het om andere delicten. Zeven politiemensen raakten gewond, van wie vier ernstig.

Verdachten van bijvoorbeeld openlijk geweld of vernieling rond de jaarwisseling worden zo snel mogelijk voor de rechter gebracht. Daarom passen de rechtbanken net als de vorige twee jaren snelrecht toe. In de vier grote steden geldt weer supersnelrecht: daar moet het OM zaken als het kan al binnen drie dagen aan de rechter voorleggen. Maandag zijn er in Den Haag en Rotterdam supersnelrechtzittingen, dinsdag in Den Haag, Amsterdam en Utrecht. Zeker 23 gevallen worden berecht met supersnelrecht, zeker 44 gevallen voor snelrecht. De aantallen zullen nog wijzigen, meldt het OM.

Verdachten voor de'(super)snelrechter’
Verdachten voor de'(super)snelrechter’ (Foto: ANP)