9 procent meer files op snelwegen in 2010

Op de Nederlandse snelwegen stond afgelopen jaar 9 procent meer file dan vorig jaar. Vooral in de regio Amsterdam en in het midden van het land nam de filezwaarte, de lengte keer de duur van de file, toe. Alleen op de snelwegen rond Eindhoven nam de filezwaarte af. Dat meldt de ANWB maandag.

Een van de oorzaken dat er dit jaar meer file stond dan vorig jaar is de sneeuw. Afgelopen jaar begon en eindigde met sneeuw, wat geregeld voor forse spitsen zorgde. Drie spitsen van dit jaar zijn door het winterweer in de top tien van drukste spitsen aller tijden beland.

Op de lijst van grootste knelpunten stegen vooral de A4 van Amsterdam naar Den Haag tussen Roelofarendsveen en Hoogmade en de A20 bij Rotterdam tussen de knooppunten Terbregseplein en Kleinpolderplein hard. De eerste steeg van de derde naar de eerste plek, de tweede stond niet eerder in de top tien, maar komt dit jaar binnen op de zesde plaats. Op de tweede plek staat net als vorig jaar de A2 van Amsterdam naar Utrecht tussen Breukelen en Utrecht.

De ANWB noemt het verder opvallend dat het tijdens de zomermaanden ook behoorlijk druk was op de weg. In de regenachtige maand augustus stonden er bijvoorbeeld veel meer files dan vorig jaar. Daarbij bleven vermoedelijk meer Nederlanders dicht bij huis deze zomer door de economische dip, wat voor extra verkeer op de Nederlandse snelwegen zorgde. Ook wegwerkzaamheden veroorzaakten veel extra files.