Lucasfilm maakte illegale afspraken met Pixar

Lucasfilm is akkoord gegaan met de eis van de Amerikaanse overheid geen salarisafspraken meer te maken met concurrent Pixar Animation Studios. De twee filmmaatschappijen hadden de lonen van hun werknemers op elkaar afgestemd om onderlinge concurrentie te voorkomen.

De studio's spraken af elkaars werknemers niet te rekruteren en elkaar op de hoogte te houden van andere potentiële werknemers. Het Amerikaanse ministerie van Justitie oordeelde dat deze afspraken tot doel hebben salarissen kunstmatig laag te houden. Ook zouden ze in strijd zijn met de vrijheid van werknemers om bij de andere maatschappij een betere baan te vinden.

Door aan de eis gehoor te geven, vermijdt Lucasfilm verdere juridische stappen van de Amerikaanse overheid. Pixar werd niet als gedaagde genoemd omdat ook die maatschappij met de eis akkoord ging.

Pixar ging in september al overeenkomsten aan met onder meer Google, Apple, en Adobe Systems om soortgelijke salarisafspraken voor de komende vijf jaar achterwege te laten. Lucasfilm wordt nu ook meegenomen in die overeenkomsten.


Lucasfilm maakte illegale afspraken met Pixar (Foto: Novum)