Minister wil eind aan zweem corruptie FIFA

Er moet een eind komen aan de geur van corruptie die boven de voetbalbond FIFA blijft hangen. Dat zei minister van Sport Edith Schippers (VVD) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de mislukte poging van Nederland en België om het WK voetbal in 2018 te mogen organiseren.

Rusland kreeg uiteindelijk de voorkeur van de FIFA. Het WK voor 2022 werd toegewezen aan het golfstaatje Qatar. Van een eerlijke stemming zou echter geen sprake zijn geweest, bleek uit de berichtgeving die volgde. De gas- en olierijkdommen van Rusland en Qatar zouden belangrijker zijn geweest dan de kwaliteit van het WK-bid.

De FIFA ligt al langer onder vuur vanwege corruptie. Twee FIFA-leden werden al geschorst omdat ze bereid waren hun stem te verkopen. Ook de Kamerleden uitten hun zorgen, waarbij PVV'er Richard de Mos het meest uitgesproken was. Wat hem betreft wordt FIFA-baas Sepp Blatter 'met pek en veren' uit dat 'rovershol' van de wereldvoetbalbond gejaagd.

Schippers wil zo ver niet gaan, omdat corruptie niet is bewezen. Zij vindt het wel belangrijk dat de FIFA orde op zaken stelt in eigen huis. "Het kan niet zo zijn dat de geur van corruptie boven die club blijft hangen. Dat is schadelijk voor het voetbal." De bond kan niet geloofwaardig 'fair play' op het veld bevorderen als zij dat niet ook zelf toepast, meent zij.

De bewindsvrouw gaat de FIFA hier op aanspreken. Ook zal ze de kwestie in Brussel aankaarten. "Ik zal met mijn Europese collega's spreken over de noodzaak dat dit soort grote sportbonden orde op zaken stellen." Verder vraagt ze het internationale sporttribunaal CAS om een oordeel.

De oppositiepartijen vroegen Schippers tijdens het debat verder de oren van het hoofd over wat Nederland de FIFA allemaal had beloofd. Dan gaat het om zaken als belastingvrijstelling, exclusiviteit voor sponsoren en speciale privileges voor FIFA-officials.

De bewindsvrouw benadrukte dat de Kamer altijd 'naar eer en geweten' is geïnformeerd over de afspraken die met de FIFA zouden worden gemaakt. Garanties over het aanpassen van wet- en regelgeving zijn niet gegeven. De SP eiste een parlementair onderzoek naar de gang van zaken, maar daarvoor bestaat geen meerderheid.