WikiLeaks-baas vast maar geheimen blijven komen

WikiLeaks heeft woensdag een nieuwe stroom documenten gepubliceerd. De klokkenluidersorganisatie liet weten gelekte documenten te zullen blijven verspreiden via internet, ook al zit oprichter Julian Assange vast op verdenking van verkrachting.

WikiLeaks staat op vele fronten onder druk: hoofdredacteur en oprichter Assange zit sinds dinsdag in Groot-Brittannië in de gevangenis en vecht tegen uitlevering aan Zweden. Vrijwel gelijktijdig kwamen creditcardbedrijven Visa en Mastercard in actie door geen donaties aan WikiLeaks meer te verwerken. Ook worden de servers van de site bij tijd en wijle verlamd door geheimzinnige cyberaanvallen.

In een bericht op Twitter wuifde WikiLeaks-woordvoerder Kristinn Hrafnsson die druk weg. Dinsdagavond is 'de nieuwste reeks documenten gepubliceerd en onze mediapartners publiceren hun volgende reeks artikelen' aldus Hrafnsson. "We zullen ons niet laten muilkorven, noch door juridische actie noch door collectieve censuur. WikiLeaks is nog steeds online. De volledige site is naar meer dan vijfhonderd locaties gekopieerd. Elke dag worden de documenten meer dan vijftig miljoen keer gedownload."

WikiLeaks heeft online enorme hoeveelheden aanhangers. Twitter staat vol met steunbetuigingen en de Facebookpagina van WikiLeaks heeft één miljoen vrienden.

De nieuwste documenten gaan over de Brits-Libische banden in de aanloop naar de vrijlating van de veroordeelde Lockerbie-dader Abdel Baser Ali al-Megrahi, een gevoelig onderwerp dat de relatie tussen Washington en Londen danig verstoorde. Andere documenten gaan over de buitenissigheden van de Libische leider Moammar Gadhafi en feesten van Saudische prinsen met veel drank en prostituees.

Intussen staat Assange volgende week opnieuw een rechtbankzitting over zijn uitlevering te wachten, waarin zijn advocaten weer om zijn vrijlating op borgtocht zullen verzoeken.