Uitvinder neutronenbom overleden

De uitvinder van de neutronenbom, Samuel Cohen, is zondag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat is woensdag bekendgemaakt.

De Amerikaan Cohen ontwikkelde de neutronenbom, een klein kernwapen bedoeld om mensen te doden maar gebouwen te sparen, in 1958. Hij werkte toen voor de RAND Corporation, een onderzoeksinstituut dat zich met name richt op defensie. De bom bestaat uit piepkleine deeltjes, die zonder veel schade aan te richten kunnen doordringen in tanks en gebouwen, maar dodelijk zijn voor mensen, wier centrale zenuwstelsel ze aanvallen. Ethici plaatsten vraagtekens bij het wapen, omdat het speciaal was bedoeld om mensen te doden, maar Cohen bleef zijn uitvinding zijn hele leven verdedigen. Volgens hem was de bom in moreel opzicht verantwoorder dan andere kernwapens, omdat het op de lange termijn nauwelijks nucleaire vervuiling met zich mee zou brengen.

"Het is het verstandigste en meest morele wapen dat ooit is bedacht", zei hij eerder dit jaar tegen The New York Times. "Het is het enige kernwapen uit de geschiedenis dat zinnig is om te gebruiken in een oorlog. Als de oorlog is afgelopen is de wereld nog intact."

Onder president Ronald Reagan werkten de Verenigde Staten in de jaren '80 aan de ontwikkeling van de neutronenbom en aangenomen wordt dat ook landen als Frankrijk en Rusland over neutronenbommen hebben beschikt. Anders dan Cohen had gehoopt is het wapen echter nooit wereldwijd omarmd.

De in New York geboren Cohen volgde in het leger een opleiding tot natuurkundige en werkte in de Tweede Wereldoorlog als medewerker van het Manhattan Project aan de ontwikkeling van de atoombom. Hij maakte berekeningen voor Fat Man, de atoombom die de VS aan het eind van de oorlog op Nagasaki gooiden. Hij kwam op het idee voor de neutronenbom toen hij in 1951 het door oorlog verwoeste Seoul zag.

"Als we in de toekomst deze verdomde stompzinnige oorlogen blijven voeren, steden blijven platgooien en stukschieten en de levens van hun inwoners blijven verwoesten, zou er dan een kernwapen kunnen komen dat dit allemaal voorkomt?", schreef hij.