Nieuwe kwalsoort ontdekt door sportduikster

Een sportduikster heeft deze zomer zonder het te weten een voor Nederland nieuwe soort steelkwal op de gevoelige plaat gelegd. De foto werd al in juni gemaakt tijdens het Nederlands Kampioenschap onderwaterfotografie in de Oosterschelde, maar pas deze maand werd duidelijk dat het diertje nog nooit eerder in Nederland is waargenomen.

Een neteldierenexpert stelde deze maand vast dat het om de Haliclystus salpin gaat, zo laat Stichting Anemoon weten op natuurbericht.nl. Hij stelt voor hem de Nederlandse naam trompetsteelkwalletje te geven. De diertjes komen oorspronkelijk onder meer voor in het noordelijke en zuidelijke Atlantische gebied en langs de Chinese en Noord-Japanse kust. Het diertje is niet groter dan drie millimeter.

Steelkwalletjes behoren volgens de stichting tot de neteldieren en zijn verwant aan kwallen, koralen, en zeeanemonen. Het trompetsteelkwalletje is de tweede soort steelkwal die in Nederlandse wateren is aangetroffen.

Het boek De Nederlandse biodiversiteit dat deze week uitkwam, is volgens Stichting Anemoon met de ontdekking meteen al verouderd. Het boek beschrijft de biodiversiteit in een lange lijst van 48.700 soorten eencelligen, insecten, vogels, zoogdieren en andere organismen. Het trompetsteelkwalletje staat nog niet in het boek en zou volgens de stichting als 48.701ste soort moeten worden toegevoegd.