FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 november 2010

Ultimatum voor drugshandelaren Brazilië

Veiligheidsdiensten in de Braziliaanse miljoenenstad Rio de Janeiro hebben zaterdag een ultimatum gesteld aan drugshandelaren die zich schuilhouden in de favela (sloppenwijk) Alemao. De vermeende criminelen hebben tot middernacht de tijd om zich over te geven en hun wapens in te leveren, voordat honderden agenten en militairen het gebied binnenstormen.

De politie en het leger hebben de favela inmiddels omsingeld, berichtte de BBC zaterdagavond. Volgens de autoriteiten is de operatie erop gericht de stad veiliger te maken voor het wereldkampioenschap voetbal van 2014 en de Olympische Spelen van 2016.

Drugsbendes hebben de afgelopen week teruggevochten tegen de politie. Ze schoten op agenten en staken auto's en bussen in brand. Tientallen mensen zijn omgekomen door het geweld. De meeste slachtoffers zijn vermeende drugshandelaren.

Ultimatum voor drugshandelaren Brazilië
Ultimatum voor drugshandelaren Brazilië (Foto: ANP)

Korting op Sega's topgames in de Appstore

Het is Thanksgiving geweest in Amerika en dus gaat alles in de aanbieding. Sega heeft besloten om hun best verkopende apps tijdelijk goedkoper te maken. Op de apps zit tot wel 80 procent korting. De actie loopt nog tot 1 december. Achter de games staat de korting en het nieuwe bedrag.

  • Sonic The Hedgehog 4 Episode 1 - 29% € 3,99
  • Super Monkey Ball 2 - 67% € 1,59
  • Super Monkey Ball 2: Sakura Edition - 63% € 2,39
  • Phantasy Star II - 80% € 0,79
  • Golden Axe - 67% € 0,79
  • ChuChu Rocket! - 67% € 0,79
  • ChuChu Rocket! HD - 40% € 2,39

Als je interesse hebt in deze aanbieding hoef je alleen maar naar 'Sega' te zoeken in de Appstore.

chu

Bijna half miljoen bijeen gedanst tegen aids

Zo’n 10.000 jongeren hebben zaterdag in Ahoy Rotterdam een statement tegen aids gemaakt tijdens dance4life 2010. De actie heeft in Nederland bijna een half miljoen euro (497.543) opgebracht.

De jongeren haalden in totaal 347.543 euro op, het ministerie van Buitenlandse Zaken verhoogt het bedrag met 150.000 euro. Dat liet de organisatie zaterdag weten.

'Om de stilte en taboes rondom hiv en aids te doorbreken' dansten in 26 andere landen ook tienduizenden jongeren, die rechtstreeks via een satellietverbinding met elkaar verbonden waren.

Erica Terpstra, lid van de internationale raad van advies van dance4life, gaf het startschot van het evenement. Dance4life zet zich in tegen aids en hiv. Van de 7400 mensen die dagelijks geïnfecteerd raken met hiv is bijna de helft jonger dan 25 jaar.

Bijna half miljoen bijeen gedanst tegen aids
Bijna half miljoen bijeen gedanst tegen aids (Foto: ANP)

Dak van verkeerd huis gesloopt

Een Amerikaans echtpaar kreeg deze week de schrik van hun leven toen ze bij thuiskomst zagen dat het dak van hun villa vakkundig was weggehaald.

Het 'dakloze' echtpaar ontdekte dat een aannemer zich waarschijnlijk had vergist in het adres. De slopers hadden een woonblok verder moeten zijn, bij hetzelfde huisnummer in een andere straat.

De aannemer en zijn medewerkers waren al verdwenen toen het echtpaar thuis arriveerde. Bij telefonische navraag zei de baas van het bedrijf dat hij het probleem maandag hoopt op te lossen.

Een ander bouwbedrijf vond het lot van het paar erg sneu, vooral omdat het donderdag Thanksgiving was, een traditioneel familiefeest in de Verenigde Staten. Dat bedrijf heeft daarom gratis een voorlopig dak gemonteerd. "Het is geweldig dat zo veel mensen willen helpen", zei de huiseigenaar zaterdag tegen tv-zender CNN. "Een heel goed gevoel."

Boete voor jodelende Oostenrijker

Een man in Oostenrijk is beboet voor zijn gejodel tijdens het grasmaaien. De man was op een vrijdagmiddag aan het zingen geslagen, maar stoorde daarbij zijn islamitische buren.

Die waren net bezig met hun vrijdagse gebedsdienst en luisterden naar het gezang van hun voorganger, een muezzin. De politie kwam erbij en die sleepte de 63-jarige gepensioneerde voor de rechter in de stad Graz. "De klacht kwam erop neer dat mijn gejodel leek op het gezang van hun muezzin. Maar het was helemaal niet mijn doel om hem na te doen", zegt de beteuterde man in de Oostenrijkse krant Krone Zeitung van zaterdag.

De rechter geloofde de man niet en legde hem 800 euro boete op. De verstandhouding met zijn moslimburen is er niet beter op geworden.

Boete voor jodelende Oostenrijker
Boete voor jodelende Oostenrijker (Foto: ANP)

[WTF] Federer bezorgt Londen droomfinale

Roger Federer heeft zich voor de finale van de ATP World Tour Finals geplaatst. De Zwitser toonde zich met name in de eerste set oppermachtig tegen Novak Djokovic: 6-1 en 6-4. In de finale ontmoet Federer de nummer een van de wereld Rafael Nadal, die eerder al Andy Murray versloeg.

Federer begon voortvarend aan de wedstrijd en pakte al in de tweede game een break. Djokovic leek overrompeld door de dadendrang van de mondiale nummer twee en liep bij een 4-1 achterstand opnieuw tegen een breekpunt aan. Federer haalde de set vervolgens op eigen service eenvoudig binnen.

In de tweede set richtte Djokovic zich op, waarna hij in de tweede game een breekkans benutte. De Zwitser was in de rally's vaak echter net iets sterker dan zijn opponent en bij een 3-1 achterstand resulteerde dit in een break van Federer. Op zijn eigen opslag kwam hij vervolgens weer op gelijke hoogte.

Djokovic had veel moeite met de forehand van Federer en wist slechts met de nodige moeite zijn eigen opslag te behouden. In het vervolg van de set waren beide tennissers aan elkaar gewaagd, maar Federer forceerde bij 4-4 de beslissende break om het op eigen service af te maken.


Roger Federer (Foto: Novum)

Duitsland wint Nations Cup wederom

Duitsland heeft bij de Race of Champions wederom de Nations Cup gewonnen. Titelverdedigers Michael Schumacher en Sebastian Vettel waren in de finale in Düsseldorf nipt te sterk voor de Britten Andy Priaulx en Jason Plato.

Het toernooi begon met een poulefase waarin Team Benelux, bestaande uit Bertrand Baguette en Jeroen Bleekemolen, sterk voor de dag kwam. Het team wist in een poule met Duitsland, Verenigde Staten en Team All Stars verrassend als eerste door te gaan. Duitsland ging slechts op basis van de gecombineerde snelste tijden door naar de halve finale.

In de andere poule viel al snel het doek voor Portugal, terwijl Groot-Brittannië eenvoudig doorging. Frankrijk pakte ook een plaats in de halve finale door wederom op basis van de gecombineerde snelste tijden het Noorse Team voor te blijven.

In de eerste halve finale versloeg Groot-Brittannië Frankrijk eenvoudig. Plato bleef in de Volkswagen Scirocco Alain Prost voor, terwijl Priaulx met een Porsche 911 Sébastien Loeb klopte. In de andere halve finale was het Vettel die Bleekemolen met de KTM X-Bow eenvoudig wist te verslaan en nam Schumacher revanche op Baguette door de Belg in de RoC Buggy nu wel te kloppen.

In de finale wist Schumacher met de KTM X-Bow Plato met bijna twee seconden verschil te verslaan. Priaulx won daarna met de Audi R8 LMS van Vettel, waardoor een derde run noodzakelijk was. In de Buggy was Schumacher nipt te sterk voor Priaulx, waardoor Duitsland voor eigen publiek de titel verdedigde.

Morgen is de individuele race waarin Sébastien Loeb zijn titel verdedigt.

Jans: "We hadden moeten winnen van AZ"

sc Heerenveen speelde eerder vanavond met 2-2 gelijk in Alkmaar tegen AZ. De trainer van de Friezen, Ron Jans, zei na afloop dat de zege uit de handen van zijn ploeg was geglipt.

"In de slotfase hadden we natuurlijk moeten winnen. Het is jammer dat we geen drie punten pakken, want ik heb wel het gevoel dat er iets groeit bij ons”, zo zei Jans die zijn ploeg wisselvallig zag spelen tegen AZ. "In de eerste helft waren we veel te verlegen. Na rust hebben we het uitstekend gedaan.”

Uitslag N.E.C. Nijmegen - FC Twente

Vanavond stond om 20.45 uur in de Eredivisie het duel tussen N.E.C. Nijmegen en FC Twente op het programma. Hieronder vind je de uitslag van deze wedstrijd.

N.E.C. Nijmegen

2 - 4

FC Twente

 9' Sibum
 74' Vleminckx
   18' Ruiz
 40' Janko
 44' Ruiz (Pen.)
 79' Janko
 
 Gele kaart: Rosales (FC Twente)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.500
Arbiter: Van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Will
Van Eijden (Fejzulahu/75)
Zomer
Amieux (Nuytinck/75)
Sibum
Zimling
Davids (Chatelle/46)
Schöme
Vleminckx
Goossens
  Boschker
Rosales
Wisgerhof
Bengtsson
Leugers
Brama
De Jong
Landzaat
Ruiz (Buysse/81)
Janko
Chadli (Vujicevic/90+3)

Berga te snel voor Stroetinga

De zesde wedstrijd in de strijd om de KPN Marathon Cup is vanavond gewonnen door Ingmar Berga. In Eindhoven was Berga de snelste in de massasprint.

Arjan Stroetinga, die dit seizoen tot nu toe driemaal won, eindigde nu als tweede. Cees Juffermans kwam als de nummer drie over de meet. Karlo Timmermans nam de leiding in het algemeen klassement over van Jorrit Bergsma. Bergsma was afwezig omdat hij morgen de 10.000 meter rijdt bij de wereldbekerwedstrijden langebaanschaatsen in het Noorse Hamar.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Irene Schouten die de snelste was in de massasprint. Schouten bleef Mariska Huisman en Foske Tamar van der Wal voor. Van der Wal blijft leidster in het algemeen klassement.

[WB] Walchhofer wint afdaling

De Oostenrijker Michael Walchhofer heeft in het Canadese Lake Louise de eerste wereldbekerwedstrijd op de afdaling van dit seizoen gewonnen. Walchhofer bleef zijn landgenoot Mario Schieber en de Noor Aksel Lund Svindal allebei 0,55 seconde voor.

De winst van Walchhofer betekende de eerste winst van een Oostenrijker op het koningsnummer in twintig maanden tijd. Klaus Kröll was op 7 maart 2009 de laatste Oostenrijkse winnaar.

Youp van 't Hek steunt Serious Request

Cabaretier Youp van ’t Hek geeft het geld dat hij ophaalt met z’n eenmalige magazine De Help aan Serious Request van 3FM. Dat maakte Van 't Hek bekend in het tv-programma Kassa. Hij had al eerder aangekondigd het geld aan een goed doel te schenken maar nog niet aan welk.

In het blad legt Van 't Hek naar eigen zeggen op vriendelijke, doch meedogenloze wijze de werkwijze van de helpdesks van grote bedrijven in Nederland bloot. De cabaretier, die het sinds enkele weken opneemt tegen de helpdesk van T-Mobile, is voor de gelegenheid hoofdredacteur van De Help. Enkele redacteuren van NRC Handelsblad ondersteunen Van 't Hek bij het maken van het magazine.

Het blad ligt vanaf woensdag 1 december in de winkel en gaat 4,95 euro kosten. De opbrengst van de Serious Request-actie, waarbij 3FM-dj's Giel Beelen, Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg zich in het zogenoemde Glazen huis laten opsluiten zonder eten, gaat dit jaar naar kinderen die het slachtoffer zijn van hiv.

Politicus opgepakt voor kinderporno

De fractievoorzitter van de lokale politieke partij Pro Arnhem is aangehouden voor het in bezit hebben en verspreiden van kinderporno. Het gaat om de 59-jarige Martin van M., van de twee leden tellende fractie van Pro Arnhem.

Een actief lid van de partij heeft zaterdag bevestigd dat het om M. gaat. "We zijn er erg van geschrokken", reageerde zij.

De politie vond in augustus een 'aanzienlijke hoeveelheid' strafbaar materiaal op computers en dvd's bij de verdachte thuis. De huiszoeking had plaats na een tip van een fotozaak. De afgelopen maanden heeft de politie het fotomateriaal onderzocht, waarna deze week tot aanhouding is overgegaan.

De politicus is inmiddels voorgeleid bij de rechter-commissaris en zit voorlopig veertien dagen vast.

Uitslagen Eredivisie (27/11/2010)

Om kwart voor acht begonnen er twee duels in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

Willem II

1 - 1

Excelsior

 89' Levchenko
   51' Ramsteijn
 
 Gele kaart: Vossebelt, Halilovic, Lasnik, (Willem II), Nelom, Koolwijk, (Excelsior)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 10.500
Arbiter: V. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Mäenpää
Landgren (Livramento/46)
Halilovic
Swinkels
Lampi
Vossebelt (Levchenko/71)
v.d.Heijden
Pereira
Sheotahul
Rigters
v.Zaanen (Lasnik/59)
  Paauwe
Bovenberg
Nieveld
Ramsteijn
Nelom
Clasie
Bergkamp
Koolwijk
Vincken (v. Steensel/73)
Fernandez (Lagouireh/90 1)
Wattamaleo (Alisic/81)


Roda JC

1 - 0

FC Groningen

 40' Sutchuin Djoum
 
 
 Gele kaart: De Fauw, Vormer, Addo, (Roda JC), Sparv, (FC Groningen)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.850
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
De Fauw
Addo
Kah
Hempte
Sutchuin Djoum
Wielaert
Janssen
Vormer
Junker (Meulens/73)
Hadouir (Horsten/89)
  Luciano
Kieftenbeld
Ivens
Granqvist
Stenman
v.d.Laak (Enevoldsen/71)
Hiariej (Holla/46)
Bacuna (Andersson/79)
Sparv
Tadic
Matavz

[WB] De Jong treft Kuck in slotrit 10.000 meter

Bob de Jong zal morgen op de 10.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Hamar in de laatste rit in actie komen tegen de Amerikaan Jonathan Kuck. Dit heeft de loting uitgewezen.

In de rit daarvoor treft Håvard Bøkko de Rus Ivan Skobrev. Bob de Vries neemt het in de vierde rit op tegen Alexis Contin terwijl Arjen van der Kieft in de derde rit een paar vormt met Trevor Marsicano die vanmiddag verrassend de 1.500 meter won.

Seung-Hoon Lee, de olympisch kampioen op de 10.000 meter, laat de wereldbekerwedstrijd in Hamar aan zich voorbij gaan.

Lichaam vrouw gevonden in Gronings kanaal

De politie heeft zaterdagmiddag in het A.G. Wildervanckkanaal bij Musselkanaal het levenloze lichaam van een vrouw gevonden, die sinds vrijdagochtend werd vermist. De doodsoorzaak is nog onbekend, maar er zijn geen sporen gevonden die wijzen in de richting van een misdrijf. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Het lichaam werd gevonden tijdens een zoekactie naar de vrouw uit Musselkanaal. De 61-jarige vrouw was verward en kampte met psychische problemen. Van haar was niets meer vernomen nadat ze vrijdagochtend haar woning had verlaten.

Schippers: regels geschorste artsen aanscherpen

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil de regels voor geschorste artsen aanscherpen. Dat heeft ze gezegd tegen RTL Nieuws. RTL Nieuws meldde zaterdagavond na onderzoek dat van de veertig doktoren, psychologen en therapeuten die op de zwarte lijst van het ministerie van Volksgezondheid staan, er tien constructies hebben gevonden om te kunnen blijven werken met patiënten.

Vorig jaar toonde RTL Nieuws aan dat acht mensen met een beroepsverbod nog met patiënten werken. Wie op de zwarte lijst staat en een tijdelijke schorsing of een beroepsverbod voor onbepaalde tijd heeft, kan als alternatief genezer of als arts in het buitenland gewoon blijven werken met patiënten. Dat is niet verboden.

Directeur van artsenvereniging KNMG Paul Rijksen vindt het onacceptabel dat artsen die zijn geschorst of een beroepsverbod hebben gekregen op deze wijze gewoon aan de slag kunnen blijven. "De maatregel van schorsing is een forse maatregel en die krijg je niet zomaar opgelegd. Dat is een maatregel die genomen wordt met het oog op de bescherming van de volksgezondheid, met het oog op het belang van de patiënt. Dan past het niet om door te gaan alsof er geen maatregel is."

Schippers wil samen met de KNMG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg kijken hoe de regelgeving kan worden aangescherpt 'zodat echte knoeiers minder mogelijkheden hebben om aan de bak te komen'.

Schippers wil daarnaast een meldingsplicht invoeren voor artsen die geschorst zijn en onder een ander stempeltje doorgaan met behandelingen. "Ik denk dat we samen met de artsenvereniging moeten kijken hoe we kunnen regelen dat deze artsen dan actief hun patiënten moeten melden dat ze arts zijn geweest, maar dat niet meer zijn."

Ook wil Schippers het voor patiënten makkelijker maken de eigen arts of therapeut op een website te checken. De huidige zwarte lijst is volgens de minister niet gebruiksvriendelijk. Verder wil de minister een betere informatie-uitwisseling met het buitenland.

Moeder gaat uit, 3 kinderen levend verbrand

Een 27-jarige vrouw uit Botshabelo is vandaag in een klap kinderloos geraakt. Terwijl de Zuid-Afrikaanse aan het stappen was, zijn haar drie kinderen letterlijk in rook opgegaan.

De jonge moeder wilde graag uit, maar kon geen oppas vinden. Ze besloot haar kinderen van negen en vier jaar en een baby van negen maanden op te sluiten in haar huis. "Er wordt beweerd dat leden van de gemeenschap rook uit het brandende huis zagen komen waarop ze de politie waarschuwden", laat een politiewoordvoerder weten.

Hierop rukte de brandweer uit, waarna brandweerlieden de afgesloten deur forceerden. Helaas bleek het vergeefse moeite, want 'de kinderen waren verbrand tot een hoopje as'.

Vermoedelijk heeft de vrouw haar kinderen niet alleen willen achterlaten in het donker, maar besloot ze met een brandende kaars het huisje te verlichten. Door de kaars vatte het tweekamerappartement snel vlam. De politie heeft de slechte moeder inmiddels opgepakt.

Marko: "Vergne topper in wording"

Daniel Ricciardo heeft de Formule 1 nog niet gehaald of Red Bull schuift een nieuwe protegé naar voren. Jean-Eric Vergne testte vorige week voor Scuderia Toro Rosso en maakte daar net als door het winnen van het Britse Formule 3-kampioenschap zoveel indruk dat Red Bull-adviseur Helmut Marko hem een topper in wording noemt.

Ook Toro Rosso-teambaas Franz Tost was tevreden over Vergne. "Ik weet zeker dat hij in de toekomst tot een vaste waarde in de Formule 1 gaat uitgroeien. Hij heeft twee goede testdagen achter de rug en onze monteurs waren zeer onder de indruk van de feedback die hij kon geven."

Marko loofde Vergne in Auto Hebdo. "Het succes van Sebastian Vettel rechtvaardigt het bestaan van ons juniorenprogramma. Het is nu ons doel om zo snel mogelijk nog een andere winnende coureur naar de Formule 1 te brengen, en misschien is dat Vergne wel."

Ricciardo is door Red Bull al benoemd tot vrijdagrijder van Toro Rosso. Mocht Sébastien Buemi of Jaime Alguersuari niet presteren dan staat de Australiër klaar om de plaats in te nemen. Door nu ook Vergne naar voren te schuiven wordt de druk verder opgevoerd.

[WvdW] Uitslag AZ - sc Heerenveen

AZ heeft de competitiewedstrijd thuis tegen sc Heerenveen met 2-2 gelijkgespeeld. De gelijkmaker voor de Alkmaarders werd vlak voor tijd gescoord.

AZ had voor rust het beste van het spel. Na prima werk van Viergever zorgde Wernbloom na zeven minuten spelen voor de 1-0 voorsprong. Vervolgens lieten de Alkmaarders de Friezen aanvallen en waren ze zelf in de omschakeling vaak gevaarlijk.

Na de rust kwam er echter meer venijn in het spel van de Friezen en kwam Heerenveen via Väyrynen op 1-1. In de slotfase zorgde Janmaat voor de 1-2 en leken de Friezen met drie punten naar huis terug te keren. In de slotminuut zorgde Sighthorsson er echter voor dat de punten alsnog verdeeld werden.

AZ

2 - 2

sc Heerenveen

 7' Wernbloom
 90' Sighthorsson
   53' Väyrynen
 81' Janmaat
 
 Gele kaart: Wernbloom, Schaars, (AZ), Kruiswijk, Väyrynen, (sc Heerenveen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.523
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Romero
Marcellis
Moreno
Viergever (Benschop/83)
Klavan
Elm
Wernbloom
Schaars
Holman (Sigthorsson/69)
Pellè
Martens (Ortiz/74)
  Stuhr-Ellegaard
Koning (Janmaat/43)
Breuer
Kruiswijk
Jong-a-Pin
Grindheim (Dost/34)
Svec
Väyrynen
Beerens
Elm
Assaidi (Narsingh/84)

Puyol: "Kans op winst is 50/50"

Maandagavond staat dé topper in de Priméra Division op de planning. Carles Puyol denkt dat Barcelona en Real Madrid evenveel kans hebben om El Clásico te winnen.

Puyol maakte 21 edities mee van de klassieker. De verdediger kan zich niet elke editie meer herinneren, maar hij denkt dat de ploegen deze keer erg aan elkaar gewaagd zijn. "Ondanks het feit dat wij thuis spelen, denk ik dat de kansen 50/50 zijn", aldus de Catalaan op de clubsite.

"Real is zeer sterk in de verdediging", vervolgt het boegbeeld van Barça, die verder ingaat op de uitstekende vorm waarin Real verkeert. "De snelle spelers kunnen ook het verschil maken. Als je ze ook maar enige ruimte geeft, zijn ze moeilijk te controleren."

Puyol beschouwt Higuaín, Cristiano Ronaldo en Karim Benzema als de grootste gevaren. Hoewel de verdediger aangeeft zeer gemotiveerd te zijn, relativeert hij het belang van deze wedstrijd. "De competitie zal niet beslist worden op basis van dit duel."

Het verschil tussen Real Madrid en Barcelona is slechts één punt in het voordeel van de Madrilenen. Een winst zou Barcelona de koppositie opleveren.

Van de 21 editites die Puyol uitkwam in El Clásico, won hij er acht. Zeven keer gingen de drie punten naar Real en zes keer moesten beide partijen genoegen nemen met een punt.

Felix Meurders wijst opvolgster aan in Kassa

Brecht van Hulten volgt Felix Meurders in januari op als presentator van Kassa. Dat maakten ze zaterdagavond bekend tijdens de live-uitzending van het consumentenprogramma van de VARA.

Felix Meurders, die het tv-programma sinds het begin in 1989 heeft gepresenteerd, neemt op 18 december afscheid tijdens de laatste uitzending van dit jaar. Hij gaat zich dan volledig toeleggen op het maken van radio, aldus de omroep. Op werkdagen presenteert Meurders op Radio 1 DeGids.fm en iedere zaterdagmiddag Spijkers met koppen op Radio 2.

Brecht van Hulten begint per 8 januari in haar nieuwe functie. Eerder presenteerde ze onder meer het NOS Jeugdjournaal en Goedemorgen Nederland. Tot voor kort was zij geregeld te zien als presentatrice van het nieuwsprogramma Editie NL op RTL4.

Regels herkeuring rijbewijs opnieuw bekeken

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat de regels rond de herkeuring van mensen met een gezondheidsindicatie voor het rijbewijs opnieuw bekijken. Dat heeft het ministerie laten weten aan het consumentenprogramma Kassa.

Mensen die een hartaanval hebben gehad, last hebben van vergeetachtigheid of bijvoorbeeld diabetes hebben, moeten een medische keuring voor het rijbewijs ondergaan. Voorzitter van de onderzoekscommissie van het ministerie en cardioloog Martin Schalij zei in het programma de regels voor mensen met hartfalen te rigide te vinden.

Schalij stelt dat het onzin is mensen die ooit een hartaanval hebben gehad, extra te laten keuren voor het rijbewijs. "Het krijgen van een hartaanval is namelijk niet te voorspellen."

De voorzitter van de onderzoekscommissie van het ministerie stelt dat de wetgeving snel moet worden aangepast. "Nu wordt er een idee van schijnveiligheid gecreëerd. En dit terwijl voor mensen die het echt nodig hebben een wachtlijst ontstaat."

In het programma geeft een woordvoerder van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) toe dat het voorkomt dat mensen langer dan de wettelijke vastgestelde vier maanden moeten wachten op de verlenging van het rijbewijs. De problemen worden volgens de woordvoerder veroorzaakt doordat het CBR te weinig medische specialisten kan vinden om de keuringen uit te voeren.


(Foto: Novum)

[WTF] Broers Bryan uitgeschakeld in Londen

Mike en Bob Bryan zullen hun titel in de ATP World Tour Finals niet prolongeren. Vanmiddag gingen de Amerikaanse tweelingbroers in de halve finales in Londen onderuit. Het Canadees/Servische duo Daniel Nestor en Nenad Zimonjic was met 6-3, 3-6 en 12-10 te sterk.

Het is voor Nestor en Zimonjic hun laatste toernooi samen. Volgend jaar speelt Nestor met de Wit-Rus Max Mirnii  en tennist Zimonjic in het dubbelspel met de Fransman Michael Llodra als zijn partner.

[WTF] Nadal naar finale

Rafael Nadal heeft zich voor de finale geplaatst van de ATP World Tour Finals in Londen. De Spanjaard was in de halve eindstrijd Andy Murray de baas met 7-6, 3-6 en 7-6.

Tot halverwege de tweede set was Nadal de betere speler, maar toen slopen er slordigheidjes in zijn spel. Vooral de forehand van de Spanjaard liet het afweten. Hierdoor won Murray vijf games op rij en de set.

In de derde en beslissende set kostten twee mislukte dropshots Murray zijn opslag in de derde game. Op 5-4 brak de Brit Nadal echter weer terug. In de tiebreak wisselden de kansen ook, Nadal wist zich terug te vechten van een 0-3 en 1-4 achterstand en alsnog de winst naar zich toe te trekken.

Samenvattingen Jupiler League speelronde 15

Gisteren werden vrijwel alle wedstrijden in de vijftiende speelronde van de Jupiler League afgewerkt. Net als in de voorgaande periode publiceert FOK!sport de samenvattingen van deze wedstrijden, die je hieronder kunt terugvinden.

FC Zwolle - Volendam

FC Den Bosch - Go Ahead Eagles

FC Emmen - RKC Waalwijk

FC Dordrecht - Almere City FC

Telstar - Sparta Rotterdam

MVV - FC Eindhoven

Helmond Sport - Fortuna Sittard

SC Cambuur - RBC Roosendaal

Kritiek premier Curaçao op veiligheidsdienst

Volgens Gerrit Schotte, premier van Curaçao, is er een 'diepgaand onderzoek' nodig naar het functioneren van de Veiligheidsdienst van het land. Schotte is boos over berichten in de media over de screening van zijn ministersploeg die door de Veiligheidsdienst is uitgevoerd.

Dat zou de 'levenssfeer van de betrokkenen ernstig schaden'. "De Veiligheidsdienst is in haar geheimhoudingsplicht ernstig tekortgeschoten", aldus de premier.

De screening van het kabinet, dat op 10 oktober 2010 aantrad, is nog niet helemaal afgerond. Het hele proces is nogal opmerkelijk verlopen. Schotte zette het hoofd van de Veiligheidsdienst gedurende de procedure op non-actief. Enkele dagen geleden eiste de grootste oppositiepartij, de PAR, dat Schotte zelf zou aftreden omdat hij volgens de oppositie heeft gelogen over het verloop.

In de media doen inmiddels geruchten de ronde over belastingschulden van ministers en onduidelijke geldtransacties. Schotte bestudeert komende week de conclusies, waarna hij de gouverneur van Curaçao, Frits Goedgedrag, op de hoogte stelt van eventuele vervolgstappen, zo heeft hij zaterdag bekendgemaakt.

Zware sneeuwval treft Britse luchthavens

Delen van Groot-Brittannië zijn zaterdag bedekt onder een pak sneeuw tot 35 centimeter dik, wat leidde tot verstoring van het lucht- en wegverkeer. Het is de eerste keer in zeventien jaar tijd dat de sneeuw zo vroeg zo'n groot gebied heeft bedekt.

Temperaturen reikten tot 8 graden onder nul in de Schotse Hooglanden en tot -7 graden in het midden van Engeland in de nacht van vrijdag op zaterdag. Meteorologen waarschuwden zaterdag voor slecht weer in Schotland en het noordwesten van Engeland.

Op de luchthaven van Luton bij Londen was zaterdag sprake van vertragingen, net als bij de vliegvelden van Norwich, Newcastle en Durham-Tees Valley, en het Schotse vliegveld Inverness. De luchthaven van het eiland Jersey was korte tijd gesloten doordat onweer het radarsysteem had beschadigd.

Zware sneeuwval treft Britse luchthavens
Zware sneeuwval treft Britse luchthavens (Foto: ANP)

Duikbootkapitein weg na ongelukje

De Britse marine heeft zaterdag de bevelhebber van een onderzeeër ontheven van zijn functie. De duikbootkapitein, Andrew Coles, wordt overgeplaatst naar een andere functie, omdat hij vorige maand brokken maakte met een duikboot.

De onderzeeër Astute liep in oktober aan de grond nadat hij in botsing was gekomen met de rotsen bij het eiland Skye, voor de Schotse westkust. De 1,2 miljard euro kostende duikboot zat een aantal uren vast, voordat hij kon worden weggesleept. Het ongeluk gebeurde tijdens een oefening.

Sega reset scores van Sonic 4's leaderboard

Sega heeft besloten om de Xbox 360 leaderboards van het spel Sonic the Hedgehog 4: Episode 1 te resetten. De reden: er zijn valsspelers die op de een of andere manier voor elkaar hebben gekregen dat Sonic 0'00''00 seconden over het kortste level van het spel doet. En ook al is Sonic sneller dan het geluid, dat is toch echt onmogelijk.

Oftewel, mocht je ooit een recordtijd neergezet hebben, dan zul je dit opnieuw moeten doen om de eer te krijgen die je verdient. En dat is geen makkelijke taak... Vandaar dat je beter nog even kunt wachten: Sega heeft namelijk wel aangegeven dat ze het leaderboard gaan resetten, een oplossing voor het probleem hebben ze nog niet. Dus grote kans dat de hackers blijven hacken en alles nogmaals verwijderd wordt.

Ajax met El Hamdaoui en Mido naar VVV-Venlo

Mounir El Hamdaoui kan morgen met Ajax tegen VVV-Venlo voetballen. De spits heeft nauwelijks last meer van een enkelblessure, die hij dinsdag tijdens het duel met Real Madrid opliep. Ook Mido doorstond vandaag een laatste test. Hij zat de afgelopen week met een liesblessure aan de kant.

Trainer Martin Jol kan beide centrumaanvallers goed gebruiken. Hij mist voorlopig de geschorste Luis Suárez, die tegen VVV-Venlo waarschijnlijk door Miralem Sulejmani wordt vervangen. Ajax hield slechts een puntje over aan de laatste drie competitiewedstrijden tegen PSV (0-0), AZ (2-0) en ADO Den Haag (0-1).

Trainer Martin Jol heeft ook Daley Blind in zijn selectie opgenomen. De zoon van assistent-trainer Danny wordt na de winterstop waarschijnlijk een half jaar verhuurd.

Ajax met El Hamdaoui en Mido naar VVV-Venlo
Ajax met El Hamdaoui en Mido naar VVV-Venlo (Foto: ANP)

Duitse duif levert 170.000 euro op

Een duif heeft de kassa van een Duitse duivenmelker flink doen rinkelen. De gevederde vriend heeft vandaag op een Belgische veiling maar liefst 170.000 euro opgebracht. Dit is het hoogste bedrag ooit voor een duif betaald op een veiling.

De vogel, met de zeer toepasselijke naam Euro-diamond, is gekocht door een zogeheten duivenmakelaar. Deze kerel, afkomstig uit Japan, hoopt de duif voor een nog hogere prijs te verkopen.

Euro-diamond is dan ook werkelijk een topduif. De vogel is bij negen internationale wedstrijden vijf maal als eerste over de finish gekomen. De achtjarige duif is inmiddels met pensioen. Hij wordt dan ook uitsluitend gebruikt om mee te fokken.


Een dammende duif is wellicht nog meer waard...

Vlaar: "Het is het proberen waard met Jhon"

Verdediger Ron Vlaar moet nog afwachten hoe de komst van Jhonny van Beukering gaat uitpakken bij Feyenoord. Vlaar vindt het aantrekken van de clubloze spits 'het proberen waard'.

"In Groningen misten we iemand die in de slotfase een rol als breekijzer kon invullen", zei de 24-jarige mandekker van Feyenoord tegen het Algemeen Dagblad.

"Toen de trainer mij naar voren stuurde, was het niet geheel onlogisch. Het geeft echter wel de tekortkoming van onze selectie weer", vervolgt Vlaar, die hoopt dat Van Beukering een aanwinst wordt voor de Rotterdammers. Van Beukering is momenteel op proef in Rotterdam.

"Je ziet dat Van Beukering op niveau heeft gespeeld. Of hij zich kan profileren moet blijken. Het is het proberen waard en Jhon pakt de kans met beide handen aan", besluit de verdediger, die morgen met Feyenoord ADO Den Haag ontvangt. "Wij gaan voor de winst. Het woord 'moeten' is gevaarlijk, maar het is de realiteit."

Human Target-babe blij met rol

De Engelse actrice Janet Montgomery zegt blij te zijn met haar nieuwe rol in de Amerikaanse actieserie Human Target. Ze noemt haar karakter Ames, een professionele dievegge, erg leuk. "Ames is een beetje verwaand, grappig, en een zeer interessant karakter voor mij om te spelen omdat zij een soort kameleon is", aldus de 25-jarige actrice.

Human Target werd afgelopen mei vernieuwd voor een tweede seizoen, dat deze maand is begonnen. De actieserie gaat over de nonchalante Christopher Chance, een private bodyguard en ex-huurmoordenaar die telkens missies moet voltooien, en is ook goed geschikt voor Burn Notice-kijkers.

Bezoek ook het centrale Human Target-topic op het forum.


Trailer van de Amerikaanse actieserie Human Target

Lucassen biedt oud-buurtgenoten excuses aan

PVV-Kamerlid Eric Lucassen heeft zaterdag excuses aangeboden aan een aantal voormalige buurtgenoten in Haarlem. Dat heeft Piet Spaansen, een van zijn oude buurtgenoten, laten weten. De PVV-er maakte zijn excuses voor het feit dat hij mensen heeft uitgescholden in de periode 2006 tot 2009.

"Hij stond hier ineens voor de deur met een grote bos bloemen en een cadeaubon van 50 euro", vertelde Spaansen. Zijn vrouw Gerda werd destijds door Lucassen uitgescholden als ze de hond uitliet.

Volgens de Haarlemmer heeft het PVV-kamerlid gezegd dat hij vreselijk stom bezig is geweest en het nooit zover had moeten laten komen. "Wij hebben zijn excuses aanvaard", aldus Spaansen. "We vinden het heel sportief van hem."

Lucassen biedt oud-buurtgenoten excuses aan
Lucassen biedt oud-buurtgenoten excuses aan (Foto: ANP)

Sintrecord pintransacties

Equens, een van de grootste Europese verwerkers van betalings- en kaarttransacties, heeft zaterdag 8.732.866 elektronische transacties met bankpas of creditcard verwerkt tot 17.00 uur. Een woordvoerder van het bedrijf liet weten dat dat een record is in verband met de traditionele sinterklaasaankopen.

Vorig jaar verwerkte Equens op zaterdag 28 november tot 17.00 uur 8.350.251 transacties. Op het drukste winkelmoment zaterdag, van 14.30 uur tot 15.00 uur, werden er gemeten over 30 minuten minimaal 381 elektronische betalingen per seconde verwerkt. Dat is eveneens een nieuw record. Vorig jaar was dit nog 358 transacties per seconde.

VN-gezant heeft bespreking met Suu Kyi

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft zaterdag een bespreking gehad met Vijay Nambiar, de stafchef van VN-secretaris generaal Ban Ki-moon. Na afloop van het gesprek zei Suu Kyi te hopen dat er meer ontmoetingen volgen.

Suu Kyi noemde de gesprekken met Nambiar 'erg waardevol', maar zei ook dat één gesprek niet voldoende is. "Ik hoop dat dit de eerste bespreking is van vele die zullen volgen", aldus de oppositieleidster. "Ik denk dat er vele en frequente besprekingen nodig zijn om alle problemen op te lossen waar we mee te maken hebben."

Volgens een woordvoerder meent Suu Kyi dat 'het bezoek bevorderlijk is voor de politieke ontwikkeling van Birma en hoewel de VN zijn beperkingen kent bij het uitvoeren van zijn taken, respecteren we de rol die de VN speelt'.

Sinds Suu Kyi op 13 november werd vrijgelaten na meer dan zeven jaar huisarrest, is ze erg druk met het voeren van gesprekken met diplomaten, politici en allerlei internationale organisaties.


'Bevorderlijk voor politieke ontwikkeling Birma.' (Foto: Novum)

Grote opkomst protestbijeenkomst armoede

Bijna tweeduizend mensen hebben zaterdag in de Brabanthallen in Den Bosch een door de SP georganiseerde manifestatie tegen de bezuinigingen op de uitkering van mensen met een arbeidsbeperking bijgewoond. Dat meldt Tweede Kamerlid Sadet Karabulut. "De opkomst en het enthousiasme onder de mensen was enorm."

De manifestatie Armoede werkt niet was bedoeld als aftrap voor het verzet tegen de kabinetsplannen. Onder anderen PvdA-leider Job Cohen en FNV-voorzitter Agnes Jongerius woonden de bijeenkomst zaterdag bij.

Cohen en Jongerius hielden tijdens de bijeenkomst een toespraak, net als SP-leider Emile Roemer en directeur van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Ad Poppelaars. "Allemaal maakten ze wel duidelijk dat dit het begin is en dat ze doorgaan tot het einde", zegt Karabulut. "Wij gaan deze boodschap overbrengen aan het kabinet."

[EK] Wederom goud voor estafettevrouwen

Op de derde dag van het Europees kampioenschap kortebaan in Eindhoven hebben de Nederlandse vrouwen voor de derde maal op rij de titel veroverd op de 4x50 meter wisselslag. Hinkelien Schreuder, Moniek Nijhuis, Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo lieten in 1.44,98 de Duitse en Italiaanse vrouwen ruim achter zich.

Sharon van Rouwendaal kon geen potten breken in de eindstrijd van de 400 meter vrije slag. De Nederlandse zwemster, gisteren goed voor zilver op de 100 meter rugslag, eindigde als zesde in een tijd van 4.05,30. De Europese titel werd een prooi voor de Hongaarse Agnes Mutina die in 4.01,25 aantikte.

Mijn sollicitatie bij de PVV

Wel, ik heb bij de Vereniging Martijn gewerkt. Dat is een vereniging voor acceptatie van ouderen-kinderen relaties en ik ben daar actief geweest als woordvoerder. In die rol heb ik te maken gehad met vele verschillende soorten journalisten. De vriendelijke verslaggevers stond ik uiterst geduldig te woord, maar ik schroomde niet om onaangename reporters hardhandig duidelijk te maken waar de grenzen liggen. Bij voorkeur buiten de camera’s om, want ik ben uiterst zuinig op de publiciteit van zowel mijn gesprekspartners als van mijn werkgever.

[EK] Van Aggele pakt goud op 50m schoolslag

Op de derde dag van het Europees kampioenschap kortebaan in Eindhoven heeft Robin van Aggele de Europese titel veroverd op de 50 meter schoolslag. Van Aggele, die gisteren brons won op de 100 meter schoolslag, tikte aan in een tijd van 26,44. Daarmee bleef hij de Noorse titelverdediger Aleksandr Hetland (26,56) voor.

Joost Reijns werd in de finale van de 100 meter vrije slag zesde in een tijd van 48,08. Daniil Izotov pakte de Europese titel op het koningsnummer in 46,56.

Veldrijder Albert wint in Koksijde

Veldrijder Niels Albert heeft eindelijk zijn eerste zege van het seizoen te pakken. De Belg bleef in Koksijde de Tsjechische wereldkampioen Zdenek Stybar en de Belgisch kampioen Sven Nys voor.

Albert plaatste halverwege de race de beslissende demarage en wist Stybar zo uiteindelijk 27 seconden voor te blijven. Nys werd op ruimere afstand derde. Beste Nederlander was Gerben de Knegt met een zevende plaats.

In het klassement gaat Stybar na drie wedstrijden in de wereldbeker aan de leiding voor Albert en de Belg Kevin Pauwels. De Knegt is met de achtste plaats de beste Nederlander. De volgende wereldbekerwedstrijd is op 5 december in het Spaanse Igorre.

[WB] Rugblessure speelt weer op bij Tuitert

Mark Tuitert komt mogelijk voorlopig even niet in actie. De olympisch kampioen heeft een blessure aan zijn rug, zo vertelde hij vandaag na afloop van de 1.500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Hamar. Tuitert eindigde daar in 1.47,38 als tiende.

"Vorige week in Berlijn voelde ik al iets", aldus Tuitert. "Nu is de pijn heviger. Ik was al blij dat ik kon starten. Het kostte me moeite uit bed te stappen."

Tuitert had in het verleden vaker last van zijn rug. Komende periode laat hij er opnieuw naar kijken. "Het is niet zo dat ik niet kan schaatsen of krukken nodig heb, maar het doet gewoon pijn. Dit zijn wel signalen dat het niet de goede kant opgaat. Ik heb de voorbije periode al het nodige geprobeerd, maar dat had niet het gewenste effect."

Tuitert lijkt de WB-wedstrijden volgend weekeinde in de Chinese stad Changchun over te slaan. De schaatser voert daar nog overleg over met zijn trainer Jac Orie.

Rugblessure speelt weer op bij Tuitert
Rugblessure speelt weer op bij Tuitert (Foto: ANP)

Zwaargewonden door instorten markt

Zeker vijftien mensen zijn zaterdag zwaargewond geraakt doordat het dak van een Turkse supermarkt in Düsseldorf instortte. Dat meldde een woordvoerder van de brandweer in de Duitse stad, niet ver van de grens met Nederland.

De Turkse supermarkt is gevestigd in een oude bioscoopzaal. De slachtoffers werden getroffen door vallende betonbrokken en delen van het houten plafond. Een aantal van hen raakte bedolven onder het puin.

Het is volgens de brandweer nog onduidelijk waardoor het dak van het pand het begeven heeft.

Nederland vijfde op ploegenachtervolging

De Nederlandse mannen zijn zaterdag bij de wereldbekerwedstrijden in Hamar als vijfde geëindigd op de ploegenachtervolging. Bob de Vries, Remco Olde Heuvel en Koen Verweij klokten een tijd van 3.48,91 minuten. Nederland gaf bijna vijf seconden toe op het winnende Amerikaanse drietal Shani Davis, Trevor Marsicano en Jonathan Kuck. Amerika won in 3.43,58, vlak voor Canada: 3.44,61. Noorwegen werd derde.

Olde Heuvel nam tijdens de achtervolging de plaats in van Rhian Ket die niet helemaal fit is en eerder op de dag daardoor flink teleurstelde op de 1.500 meter. Hij liet in een deelnemersveld van twintig slechts twee rijders achter zich.

Uitslag ploegenachtervolging

Pos. Land Tijd
1 Verenigde Staten 3:43.58
2 Canada 3:44,61
3 Noorwegen 3:47,01
4 Rusland 3:48,01
5 Nederland 3:48,49

[EK] Zilver Schreuder, brons Kienhuis

Hinkelien Schreuder heeft bij het EK kortebaan in Eindhoven zilver veroverd op de 100 meter wisselslag. De Nederlandse zwemster kwam tot een tijd van 59,57. Het goud ging naar Evelyn Verraszto in een tijd van 59,53.

Job Kienhuis pakte het brons op de 1.500 meter vrije slag bij de mannen. Kienhuis tikte aan in een tijd van 14.42,39.  De Italiaan Federico Colbertaldo veroverde de Europese titel in 14.35,36.

Oceanië wil vervanger Temarii voor WK-stemming

De Oceanische voetbalbond OFC wil waarnemend voorzitter David Chung donderdag afvaardigen naar Zürich om mee te beslissen over de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. De voetbalbond claimt het recht te hebben om een vervanger te sturen voor de geschorste voorzitter Reynald Temarii, die werd geschorst nadat hij zijn stem te koop had aangeboden.

De OFC heeft vandaag een officieel verzoek ingediend bij de wereldvoetbalbond. De FIFA zei eerder dat Temarii niet vervangen mocht worden, omdat hij in beroep is gegaan tegen de schorsing van een jaar. De OFC heeft hem nu gevraagd dat beroep in te trekken. In ruil daarvoor mag hij na zijn straf het presidentsschap behouden. De FIFA onthield zich vandaag nog van commentaar.

Naast Temarii werd ook de Nigeriaan Amos Adumu geschorst, waardoor slechts 22 van de 24 leden van het uitvoerend comité stemgerechtigd zijn. De OFC zet alles op alles om donderdag mee te mogen stemmen, omdat Australië in de race is voor het WK van 2022. De Australiërs hebben daarbij concurrentie van de Verenigde Staten, Japan, Qatar en Zuid-Korea.

Dronken moeder randt tienermeisjes aan

In Australië is deze week een einde gekomen aan een langlopende rechtszaak tegen een 44-jarige vrouw uit Keysborough. Lorena Camille Clayton, moeder van twee kinderen, heeft op 1 april 2006 twee tienermeisjes onzedelijk betast. Clayton, die die avond weer eens dronken was, komt met een taakstraf van 150 uur nog goed weg.

De vrijgezelle moeder kent een lange historie van wandaden tijdens een van haar vele dronkenschappen. Zo was ze vierenhalf jaar geleden dronken, en hoewel ze juist een rijverbod had gekregen, reed ze naar het huis van een vriend en diens twee tienerdochters. Terwijl ze met de zestienjarige dochter danste, streelde ze met haar handen over de borsten en billen van het meisje.

Aan het eind van het 1-aprilfeestje bracht Clayton de meisjes naar hun bed. Bij een van hen bleef ze even in bed liggen, alwaar zij haar hand in het broekje van het meisje liet verdwijnen. Hierna stopte ze de zus van het meisje in, maar hield het hier 'slechts' bij het aanraken van haar borsten.

Tijdens een zitting afgelopen augustus ontkende de vrouw alle aantijgingen. Ze verklaarde zich absoluut niet aangetrokken te voelen tot kinderen of vrouwen. De rechter zei gisteren dat Clayton niet mag worden beschouwd als een seksueel roofdier, maar dat ze totaal ontspoort nadat ze te veel heeft gedronken.

Zo is Clayton al eens gearresteerd wegens openbare dronkenschap, diefstal, verzet tegen politie en het weigeren van een blaastest. De rechter legde de vrouw 150 uur dienstverlening op. Daarnaast staat ze de komende acht jaar geregistreerd als zedendelinquent.

Tienduizenden Ieren demonstreren in Dublin

Circa 50.000 Ieren hebben zaterdag in de hoofdstad Dublin gedemonstreerd tegen de drastische bezuinigingen die de regering wil doorvoeren in verband met de economische crisis in het land. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De betogers droegen borden met zich mee met daarop teksten als 'Ierland is niet te koop' en 'Het kan beter en eerlijker'. Daarmee protesteerden ze tegen het bezuinigingsplan dat woensdag werd gepresenteerd door de Ierse premier Brian Cowen. Volgens het plan wordt het minimumloon verlaagd, verdwijnen er in de komende vier jaar zeker 25.000 banen in de publieke sector en wordt er voor 15 miljard euro bezuinigd.

Volgens Cowen zijn de maatregelen noodzakelijk om Ierland in aanmerking te laten komen voor leningen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds ter waarde van 85 miljard euro.

Tienduizenden Ieren demonstreren in Dublin
Tienduizenden Ieren demonstreren in Dublin (Foto: ANP)

Spies: CDA moet open partij worden

Het CDA moet weer een open partij worden waarbij niet langer in achterkamertjes wordt gezocht naar consensus. Dat zei waarnemend partijvoorzitter Liesbeth Spies zaterdag in haar toespraak voor het congres van haar partij in Utrecht.

Zij reageerde hiermee op de kritiek van twee rapporten over de verkiezingsnederlaag. Belangrijkste kritiek was dat de partij de afgelopen jaren te veel was gericht op behoud van stabiliteit en de macht waardoor het profiel kleurloos werd.

De partij moet niet langer bang zijn om een afwijkend geluid te laten horen. Mensen in de partij moeten daarnaast het met elkaar oneens kunnen zijn. "We moeten ons verlossen van de greep waarin we elkaar soms houden", zei Spies. "De greep waarin iedereen altijd een beetje herkenbaar moet zijn. Waarbij we kiezen voor het ene, maar ook opschrijven dat het andere heel belangrijk is. Daar moeten we van af."

En het debat moet voortaan worden gevoerd in alle openheid, bijvoorbeeld door het schrijven van essays of het gebruik van nieuwe media zoals Twitter. Ook vindt ze het een goed idee om te kijken of kandidaten voor de Tweede Kamer voortaan naar Amerikaans voorbeeld kunnen worden gekozen via zogeheten primaries.

De partij heeft verder lang genoeg 'gesomberd' over de desastreuze verkiezingsuitslag, besloot Spies. "We hebben echt genoeg in de achteruitkijkspiegel gekeken. Laten we weer door de voorruit kijken."

Oostenrijkers protesteren tegen bezuinigingen

Duizenden Oostenrijkers zijn zaterdag in de hoofdstad Wenen bijeengekomen om te protesteren tegen bezuinigingsmaatregelen van de regering op onderwijs, gezondheidszorg en sociale uitkeringen. Volgens de politie zijn er naar schatting twee- tot drieduizend mensen op de been. Er zijn vooralsnog geen incidenten geweest.

De organisatoren van de demonstratie zeiden zaterdag dat er dinsdag opnieuw actie zal worden gevoerd. Op die dag worden de voorgestelde bezuinigingsmaatregelen voorgelegd aan het parlement.

Met de bezuinigingen wil de regering de uitgaven van het land met 1,6 miljard euro verkleinen.

PC-Patch voor NFS biedt oplossingen voor problemen

Het ontwikkelteam van Need for Speed: Hot Persuit heeft gewerkt aan verscheidene aanvullingen en oplossingen voor bugs. Volgende week zal er een patch beschikbaar komen waarin deze aanpassingen verwerkt zijn. Zo bevat het oplossingen voor problemen met Multi-core CPU's, verbeteringen voor de regen- en sneeuweffecten en nog wat andere aanpassingen.

Helaas hebben de ontwikkelaars besloten om niets te doen aan de obsessie die sommige spelers bij zichzelf ontdekken, als ze erachter komen dat de Autolog feature tot op de seconde bijhoudt hoe lang jij (en je vrienden) over een track doet. Hierdoor blijf je de beste tijd willen verbeteren, ook al is het maar met een seconde. De ontwikkelaars vinden dit een persoonlijk probleem, dus doen ze er niks aan.

Vrouw bevalt in theater

Het chique Burgtheater in Wenen was vrijdag het decor van een bijzondere voorstelling. Een vrouwelijke bezoeker beviel tegen het einde van de voorstelling Phaedra van een zoon, terwijl op de bühne een hoofdrolspeler een tragische dood acteerde, zo meldden Oostenrijkse media zaterdag.

De voorstelling van het antieke liefdesdrama Phaedra van de Franse toneelschrijver Jean Racine (1639-1699) was bijna afgelopen toen de 40-jarige vrouw hevige weeën kreeg. Ze wist de foyer nog te bereiken, waar de toegesnelde theaterarts en de plaatsaanwijzer haar assisteerden bij de bevalling.

Moeder en zoon werden later naar een ziekenhuis gebracht voor controle. Ze maken het allebei uitstekend.

De directeur van het theater sprak van een 'historische gebeurtenis'. Hij wil het jongetje een levenslang gratis abonnement geven.

Niet-Winkeldag tegen de kooplust

Wereldwijd is het zaterdag Niet-Winkeldag. In vele landen zijn activiteiten om mensen te overtuigen niets te kopen op deze dag.

"Het idee is dat we breken met de huidige trend, waarbij regeringen ons dicteren dat een goede burger iemand is die veel koopt", zegt Pietro Majno van de Zwitserse antikoopbeweging Réseau Objection de Croissance. Zijn beweging hield zaterdag allerlei ruilacties.

De Niet-Winkeldag is in 1992 bedacht door de Canadese organisatie Adbusters. Die wil dat mensen van zonsopgang tot zonsondergang breken met de kooplust 'en alle verleidingen van onze levensstijl waarvoor vijf planeten nodig zijn'.

In de Verenigde Staten is de Niet-Winkeldag op vrijdag gehouden. De actie viel daar juist samen met de zogeheten Black Friday: de enorme koopjesdag na de feestdag Thanksgiving. "Ik heb vandaag niets gekocht", zei student Chad Martinez uit Las Vegas tegen een tv-zender. "Ons geluk is te veel verbonden met wat we kopen".

Kleurige lamp

Oei, ik heb weer eens een gadget gevonden waarbij mijn vingers heel snel op het bestelknopje willen klikken.

De gadget in kwestie is een kameleonlamp, en maak je geen zorgen het is geen opgezet beest met een lampje in z'n neusgat ofzo. Nee, het is een lamp die aan de onderkant een sensor heeft zitten. 

Hoe het precies werkt kun je zien in het filmpje. En de prijs valt reuze mee, net geen 30 dollar...

Vliegtuigkaping Iran voorkomen

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag een man aangehouden aan boord van een vliegtuig dat op weg was naar Syrië. De man zou van plan zijn geweest het toestel te kapen. Dat heeft de Iraanse staatsradio gemeld.

Veiligheidsagenten aan boord van het vliegtuig wisten de kaping te voorkomen en arresteerden de man. Er vielen geen gewonden bij het incident.

Aan boord van het vliegtuig was een nog onbekend aantal Iraanse parlementariërs. Ze waren op weg naar een parlementaire conferentie in de Syrische hoofdstad Damascus.

Zeven doden door blikseminslag

Een blikseminslag in een afgelegen gebied in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu-Natal heeft vrijdag zeven mensen het leven gekost. Veertig mensen raakten gewond. Dat heeft de provinciale minister van Welzijn Bonginkosi Meshack Radebe zaterdag gezegd. Onder de doden was een kind van 4.

Volgens Radebe sloeg de bliksem in tijdens een bespreking van kleuterscholen in de regio. Bij de bespreking waren ouders en leraren aanwezig. Het ministerie van Welzijn verleent bijstand en betaalt de begrafenissen van de slachtoffers.

Verhagen: voorkeur voor huidig kabinet

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) verkiest het huidige kabinet dat gedoogsteun krijgt van de PVV boven het vorige kabinet dat bestond uit zijn partij, de PvdA en de ChristenUnie. Dat zei Verhagen zaterdag tijdens het congres van zijn partij in Utrecht. De CDA-minister kijkt niet terug 'met wrok' op het vorige kabinet, dat begin dit jaar viel over een conflict met de PvdA over de militaire aanwezigheid in Afghanistan.

Verhagen speelde daarbij als minister van Buitenlandse Zaken een sleutelrol. "Maar als ik eerlijk ben en de twee kabinetten met elkaar vergelijk, verkies ik het huidige kabinet." Het CDA geeft de PvdA nog steeds de schuld van de val van het kabinet. Voor de val liep de samenwerking tussen beide partijen ook al moeilijk. "In dit kabinet wordt de regeringsverantwoordelijkheid samen gedragen", benadrukte Verhagen. "Die sfeer van collegialiteit spreekt me aan."

Niettemin deelde Verhagen een kleine plaagstoot uit aan PVV-leider Geert Wilders. Diens partij ligt de afgelopen weken onder vuur vanwege Kamerleden die een strafrechtelijk verleden blijken te hebben. Ook verwees de PVV-fractie deze week voorstellen van Hero Brinkman voor meer democratisering in de partij naar de prullenbak.

"Wat hebben wij het als CDA toch goed voor elkaar", hield Verhagen zijn gehoor voor. "Wij zijn een partij waar je lid van kunt worden. Wij zijn een partij waar we het samen willen doen."

'Liverpool toont interesse voor Cassano'

Liverpool sluit zich volgens Tuttomercatoweb aan in een rijtje clubs dat geïnteresseerd is in de diensten van Antonio Cassano.

Cassano leeft bij Sampdoria in onmin met president Riccardo Garrone. De Italiaanse voetbalbond onderzoekt of het contract van de aanvaller ontbonden kan worden. Een aantal clubs zou op het vinkentouw zitten voor de spits.

Genoa, Internazionale en Juventus zouden Cassano willen overnemen. Tuttomercatoweb.com meldt dat ook Liverpool interesse heeft getoond voor de Italiaan. The Reds willen een aanvalspartner voor Fernando Torres.

Cassano zou aan het profiel voldoen voor de positie naast de Spanjaard. Eerder deze week brachten Italiaanse media een akkoord tussen de spits en Inter. De regerend Italiaans kampioen aast al langer op de aanvaller.

Hakken in Samurai Warriors 3z screens

Omega Force heeft screenshots vrijgegeven van de geüpdate versie van Samurai Warriors 3, wat te spelen is op de Wii. Het vernieuwde spel, dat bekend is onder de naam Samurai Warriors 3Z, zal alleen uitgebracht worden voor de PlayStation 3, en zal nieuwe karakters en HD-beelden bevatten.

Enkele van de nieuwe karakters, die elk een eigen scenario zullen hebben, zijn Masanori Fukushima, Zen Ayago en Gracia. Ook zijn er zeven generaals die wel in het Wii spel voorkwamen, maar daar geen eigen scenario hadden, die in de PlayStation 3-versie wel een eigen scenario zullen krijgen.

De Murasame Castle-mode zal niet beschikbaar zijn in de update, maar er komen nieuwe uitdaging-modes waarin de spelers zich in verschillende scenario's zullen moeten redden. Het spel staat gepland om eind januari uitgebracht te worden in Japan. Zodra er meer bekend is over een releasedatum voor Europa horen jullie het van ons. Tot die tijd kun je genieten van de screenshots.

3z1 klein 3z2 klein 3z3 klein

3z4 klein 3z5klein 3z6klein

3z7klein 3z8klein 3z9klein

 

 

[WB] Beckert klopt Sábliková op 5km

Stephanie Beckert heeft in Hamar de wereldbekerwedstrijd over 5 kilometer gewonnen. De Duitse bleef Martina Sábliková ruim voor.

Beckert slaagde er als enige in de 5.000 meter in minder dan zeven minuten te volbrengen. Ze won in 6.59,18. Sábliková eindigde in 7.03,95 als tweede. Het podium werd volgemaakt door de japanse Eriko Ishino. Zij reed een tijd van 7.06,70. Marije Joling was de enige Nederlandse die in actie kwam. Met een tijd van 7.28,90 werd ze pas twaalfde.

Ook in het gecombineerde Wereldbekerklassement over 3 en 5 kilometer heeft Beckert een grote voorsprong. Ze heeft daarin 270 punten. De Amerikaanse Jilleanne Rookard is daarin op 70 punten achterstand tweede.

Uitslag 5.000 meter dames:

# Naam Land Tijd
1 Stephanie Beckert Dui 6.59,18
2 Martina Sábliková Tsj 7.03,95
3 Eriko Ishino Jap 7.06,70
4 Jilleanne Rookard USA 7.08,25
5 Masako Hozumi Jap 7.13,19
12 Marije Joling Ned 7.28,90

Tussenstand wereldbeker 3.000m/5.000m:

# Naam Land Punten
1 Stephanie Beckert Dui 270
2 Jilleanne Rookard USA 210
3 Martina Sábliková Tsj 160
4 Brittany Schussler Can 150
5 Eriko Ishino Jap 146
8 Ireen Wust Ned 96

'Pensioenfondsen kunnen omvallen'

De bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) Hans Hoogervorst zegt dat pensioenfondsen en vakbonden de crisis 'bagatelliseren'. Bij onveranderd beleid zullen jongeren daar de dupe van worden, aldus Hoogervorst vrijdag in een interview met het actualiteitenprogramma EénVandaag.

Pensioenfondsen kunnen omvallen
Hoogervorst schetst een uiterst somber beeld over de toekomst: "Jongeren zullen niet meer kunnen rekenen op hetzelfde pensioen als hun ouders. Er gaat elk jaar een bedrag aan onverantwoorde subsidie van de jongeren naar de gepensioneerden dat de tegoeden van het pensioenfonds uitholt. Op een gegeven moment is dit proces niet meer omkeerbaar en leidt dit tot het failliet van het fonds. Jongeren kunnen uiteindelijk tegen een zeer hoge premie een uitgekleed pensioen krijgen. Dat is niet eerlijk."

Aanpassing rekenrente 'heilloze weg'
Volgens de AFM zou de dekkingsgraad van pensioenfondsen gemiddeld 130 procent moeten zijn om ook in de toekomst waardevaste pensioenen te kunnen uitkeren. Nu is de norm 105 procent, maar ook dat halen veel pensioenfondsen niet.

De oud-minister van Volksgezondheid haalt ook uit naar het parlement. De Tweede Kamer nam recentelijk een motie aan om de rekenrente voor pensioenfondsen te verhogen. Daarmee zouden de fondsen weer sneller aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Hoogervorst: "Dat is een heilloze weg. Het zou mooi zijn als de tekorten per Kamermotie zouden zijn weg te werken, maar helaas zit de wereld niet zo eenvoudig in elkaar."

Mogelijk jarenlang 0 procent groei
Volgens de AFM-topman kan de rente nog jarenlang op het huidige, lage niveau blijven: "Het einde is nog lang niet in zicht. We gaan een lange periode van lage economische groei tegemoet van 1, misschien zelfs 0 procent." Volgens Hoogervorst hebben we te maken met een langdurige diepe schuldencrisis omdat er vooral in de Westerse wereld veel te veel geld geleend is.


AFM-topman Hans Hoogervorst over de financiële toekomst van Nederlanders

Buitenlanders verscheuren parkeerboetes Amsterdam

Sinds Amsterdam in 2009 de wielklem heeft afgeschaft, gaat de gemeente voor enkele tonnen per jaar het schip in wegens niet betaalde parkeerboetes. Buitenlandse bezoekers aan de Nederlandse hoofdstad blijken hun prenten namelijk massaal te verscheuren.

Jaarlijks krijgen vele duizenden buitenlanders in Amsterdam een parkeerbon. De afgelopen jaren werden deze grotendeels betaald, maar sinds de afschaffing van de wielklem voldoet bijna 97 procent de boete niet, zo blijkt uit een evaluatie van de gemeenteraad. De gederfde inkomsten compenseert Amsterdam evenwel ruimschoots, door parkeerders vaker te controleren.

wielklemVerantwoordelijk wethouder Eric Wiebes is niet van plan de wielklem opnieuw van stal te halen, onder meer omdat dit een weinig gastvrije indruk zou maken. Bovendien, zo stelt de wethouder, is invoering alleen voor buitenlanders in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Wiebes hoopt dat een proef van de Belastingdienst uitkomst biedt: daarmee moeten boetes niet alleen in België en Duitsland, maar ook in Italië, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Polen, Scandinavië en Zwitserland kunnen worden geïnd.

Man trouwt 60 vrouwen en verkoopt ze als hoer

In India is gisteren een man opgepakt omdat hij met zestig vrouwen in het huwelijksbootje is gestapt. Nu is het houden van vrouwen in dat land niet verboden, maar de 27-jarige polygamist had echter heel andere plannen met de dames. Hij verkocht zijn vrouwen weer door aan een paar bordelen.

Door zich voor te doen als een soldaat met een fors salaris wist hij maar liefst zestig vrouwen te schaken. Vervolgens toog hij naar hoerenkasten in de Zuid-Indiase steden Mumbai en Pune om hen daar te slijten.

De 'echtgenotes' brachten allemaal tussen de 1.150 en 1.650 euro per stuk op. Allen waren afkomstig uit arme families. Zij verdienden meestal de kost op theeplantages.

Dogfights in H.A.W.X. 2 gameplay

Er zijn twee nieuwe trailers te bekijken van Tom Clancy's H.A.W.X. 2. De bovenste laat zien hoe de speler tijdens een vlucht boven zee, en met een tijdslimiet, allerhande vijanden aanvalt en neerschiet, en de onderste is een impressie van een luchtgevecht in multiplayer-mode.

Het spel, voor de PC, PlayStation 3, Xbox 360 en Wii, speelt zich dit keer af in het Midden Oosten, waar veel geweld is. Ook moet onderzoek gedaan worden naar de verdwijning van Russische nucleaire wapens. Het spel is vergelijkbaar met het eerste spel in de serie; de speler speelt met diverse gevechtsvliegtuigen om verschillende opdrachten te vervullen.

 

[WB] Marsicano wint 1.500 meter

Trevor Marsicano heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Hamar de 1.500 meter gewonnen. De Amerikaan bleef Simon Kuipers ruim voor.

Marsicano reed in Noorwegen een tijd van 1.45,54, terwijl Kuipers niet verder kwam dan 1.45,97. Hiermee bleef de Nederlander Shani Davis één honderdste voor. De andere Nederlanders kwamen niet in de top voor. Stefan Groothuis eindigde als negende (1.47,00) en olympisch kampioen Mark Tuitert werd pas tiende (1.47,38) Rhian Ket moest genoegen nemen met de achttiende plaats (1.49,36).

Uitslag 1.500 meter mannen:

# Naam Land Tijd
1 Trevor Marsicano USA 1.45,54
2 Simon Kuipers Ned 1.45,97
3 Shani Davis USA 1.45,98
4 Ivan Skobrev Rus 1.46,18
5 Havard Bokko Noo 1.46,48
9 Stefan Groothuis Ned 1.47,00
10 Mark Tuitert Ned 1.47,38
18 Rhian Ket Ned 1.49,36

Tussenstand Wereldbeker 1.500 meter:

# Naam Land Punten
1 Shani Davis USA 210
2 Simon Kuipers Ned 205
3 Trevor Marsicano USA 201
4 Havard Bokko Noo 182
5 Stefan Groothuis Ned 162
6 Mark Tuitert Ned 126

Chelsea: "Vertrek Arnesen geen verrassing"

Het vertrek van technisch directeur Frank Arnesen bij Chelsea komt voor de clubleiding van The Blues niet als een verrassing. "We hebben er dit jaar een aantal keren over gesproken", zei voorzitter Bruce Buck op de clubsite van Chelsea. Arnesen verklaart dat hij niet weggaat vanwege bezuinigingen. "Het is mijn eigen besluit om te vertrekken."

De Deense oud-prof van PSV en Ajax was zes seizoenen actief bij Chelsea. In die periode mocht Arnesen het budget van eigenaar Roman Abramovich besteden. Arnesen haalde daarnaast twee Nederlandse talenten binnen.

Jeffrey Bruma (Feyenoord) en Patrick van Aanholt (PSV) bewandelden de weg naar Stamford Bridge. Beide spelers hebben al hun debuut gemaakt voor de hoofdmacht. Arnesen kende Van Aanholt van zijn periode bij PSV.

Golfbal doodt tuinman

Een tuinman van een golfclub in het Amerikaanse Sanford is om het leven gekomen doordat hij een golfballetje op zijn hoofd kreeg.

De 42-jarige Maurice Hayden was onkruid aan het wieden bij een boom, ongeveer 35 meter vanaf de plaats waar golfer Brian Donohue een bal sloeg. De man kreeg het balletje precies tegen de slaap. Hij overleed een dag later in het Central Florida Regional Hospital, meldde de Amerikaanse tv-zender CNN zaterdag.

Het slachtoffer had drie jaar gewerkt op golfbaan Mayfair Country Club in de staat Florida.

Golfbal doodt tuinman
Golfbal doodt tuinman (Foto: ANP)

De Vrij niet in actie voor Feyenoord

Stefan de Vrij zal zondag niet in actie komen namens Feyenoord in het thuisduel tegen ADO Den Haag. De verdediger kampt met bloedarmoede en is hierdoor niet inzetbaar tegen de opvallend goed presterende Hagenaars.

De clubarts van Feyenoord, Casper van Eijck, wil eerst uitzoeken wat de oorzaak van de bloedarmoede is. ''Zo lang we dat niet weten, nemen we uiteraard geen risico met hem en zal hij geen wedstrijden spelen.''

Beau: Flop SBS-show kwam hard aan

Het floppen van De Zaterdagavondshow met Marc-Marie en Beau afgelopen september is Beau van Erven Dorens niet in de koude kleren gaan zitten. Vrijdag zei de SBS-presentator in De Wereld Draait Door (DWDD) dat hij er nog maanden mee heeft gezeten.

"Dit is wel een klap voor mij. Ik was net een jaar bezig bij SBS en niet alles lukte. Er lukte wel iets hier en daar, maar het is niet leuk als zoiets mislukt. Dan ga je gewoon even uit. Als presentator van mijn statuur, wat ik bij RTL was, dan moet je gewoon scoren. Als dat niet lukt, komt er toch een vinkje achter je naam. Ik vond het geen leuke periode om gezellig biertjes te gaan drinken. Ik moest er wel even bovenop komen", aldus Beau.

De presentator was niet blij met het besluit van SBS om de tv-show, die gemaakt werd door Paul de Leeuws productiebedrijf, vroegtijdig van de buis te halen: "Ik vond het helemaal niet prima. We hadden er twee opgenomen. De eerste twee waren moeilijk, maar de derde en de vierde afleveringen waren al beter. Die waren sterker. De zender was zo verslagen door de druk die erop wordt gezet door de media. Ik vond het helemaal niet leuk."

De laatste keer dat Beau echt succes had was als presentator van RTL Boulevard van 2001 tot 2005. Vervolgens bleek dat iedereen het roddelprogramma kon presenteren. Inmiddels is de presentator druk met zijn nieuwe reportageprogramma De Wereld Van Beau.


Beau van Erven Dorens: Flop SBS-show kwam hard aan

Waar zal de volgende Assassin's Creed zich afspelen?

Momenteel vliegt de laatste game in de Assassin's Creed-serie de winkels uit, en de hele serie is een succes te noemen als het gaat om verkoopcijfers. Het verhaal draait om een team researchers die het genetische geheugen van een huurmoordenaar onderzoeken. De mogelijkheden voor volgende spellen zijn dus bijna onbeperkt.

De eerste drie spellen speelden zich af tijdens de derde kruistocht in het Heilige Land, en in het Rome van de 15e, 16e en (sorry voor de spoiler) 21e eeuw. Waar zal het volgende spel zich afspelen? Geoffroy Sardin, hoofd marketing en sales van Ubisoft, laat weten dat er hints te vinden zijn in de verschillende merchandise- artikelen van het bedrijf.

"Als je de stripboeken gelezen hebt dan weet je dat we Assassin's Creed ook al in de USSR of het Rome in Ceasar's tijd hebben laten spelen. Dat zijn voorbeelden van de mogelijkheden. Bij ons is het niet zomaar een spel, maar het gaat verder, in de strips, in de boeken, en in formats die nog komen. Er is nog zoveel wat we kunnen doen."

Oftewel; mogelijkheid genoeg! Waar zouden jullie willen dat de volgende Assassin's Creed zich afspeelt? Tijdens WO II? In het Franse rijk van Napoleon? We zijn benieuwd.

 

De Grave wil inkomen specialist tot drie ton

Medisch specialisten mogen in de toekomst niet meer verdienen dan 300.000 euro bruto. Dat stelt de nieuwe voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten Frank de Grave zaterdag in NRC Handelsblad. Hij werd afgelopen donderdag benoemd.

Nu verdient een aantal specialisten nog meer dan drie ton. De specialisten zijn al een tijdje in gesprek met hoge ambtenaren van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) over de vergoedingen. Eerder dit jaar werden tot drie keer toe kortingen op de inkomens van specialisten aangekondigd. Twee maanden geleden voerden de specialisten nog actie tegen een nieuw vergoedingensysteem.

De Grave wil schoon schip maken. "We moeten uiteindelijk de kortingen accepteren. Ook Schippers wil af van het beeld dat specialisten graaiers zijn", aldus de oud-VVD-minister.

Tilburger gaat met dochters agenten te lijf

Een 56-jarige Tilburger is vrijdagavond in zijn woonplaats samen met zijn twee dochters van 28 en 30 jaar twee agenten te lijf gegaan. Aanleiding voor de mishandeling was een parkeerboete, meldt de politie.

De agenten schreven rond 21.15 uur op de hoek van de Trouwlaan en de Jan van der Leestraat een parkeerboete uit. De Tilburger kwam naar buiten met in zijn kielzog een van zijn dochters. De verkeerd geparkeerde auto bleek van haar te zijn. De vrouw zat kennelijk niet te wachten op een prent en begon de agenten uit te schelden.

Toen ze het volgens de politie niet meer met woorden afkon, sloeg ze een van de agenten. Ze werd direct aangehouden.

Toen haar vader in de gaten had dat zijn dochter werd opgepakt, sloeg hij een van de agenten vol in zijn gezicht. Ook de inmiddels gearriveerde andere dochter van de man kon haar handen niet thuishouden.

Het agressieve drietal is gearresteerd en zit vast. De agenten hebben aangifte gedaan van mishandeling.

CDA-prominenten krijgen adviesrol

Oud-bewindslieden, oud-fractievoorzitters en oud-partijvoorzitters van het CDA moeten de partij regelmatig gaan adviseren over de 'actuele stand der christendemocratie'. Het CDA-congres heeft zaterdag besloten dat er een raad van advies moet komen met deze partijprominenten.

De resolutie hiertoe werd tegen de zin van het partijbestuur aangenomen. De indieners van het voorstel vinden dat de partijcoryfeeën beter moeten worden benut. Nu is er geen 'gestructureerde raadpleging van afgezwaaide vaandeldragers van het CDA', stellen zij.

Tijdens de discussie over regeringsdeelname was het vooral de oude garde van het CDA die zich verzette tegen samenwerking met de PVV van Geert Wilders, zoals de oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt. Zij moeten dus voortaan 'frequent' worden geraadpleegd.

De leden van het CDA bespraken zaterdag uitgebreid de verkiezingsnederlaag in het Vredenburg in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Het congres onderschreef de conclusies van twee rapporten over deze nederlaag. Zo was de partij de afgelopen jaren te veel gericht op het behoud van stabiliteit en de macht en verbleekte daardoor het profiel.

Sommige partijleden vonden de aanbevelingen om de partij te vernieuwen echter niet concreet genoeg. "Het is een beetje abstract, hoe moet ik dit overbrengen?", vroeg een CDA'er zich af. Een ander riep het partijbestuur op 'meer durf' te tonen. "Gooi de ramen open."

Waarnemend partijvoorzitter Liesbeth Spies wees erop dat bewust nog geen concrete nieuwe koers is uitgezet, omdat die moet komen uit de partij zelf. "Vandaag is de start van dit proces." Wel gaat het partijbestuur een plan van aanpak opstellen voor de vernieuwing van de partij.

Om te voorkomen dat het beleid van het CDA alleen wordt geëvalueerd na een verkiezingsnederlaag komt er ook een onafhankelijke commissie die de politieke koers van de partij jaarlijks tegen het licht houdt. Een resolutie met deze strekking -eveneens tegen de zin van het partijbestuur- kon rekenen op een forse meerderheid.

Van Gelder en turnbond dichter bij elkaar

Een eerste gesprek tussen vertegenwoordigers van gymnastiekbond KNGU en turner Yuri van Gelder is afgelopen week positief verlopen. Dat zegt Jos Geukers, voorzitter van de KNGU, zonder inhoudelijk op de bijeenkomst te willen ingaan. "De toonzetting was bijzonder goed. Het is belangrijk dat dit vertrouwelijk gebeurt om het proces een kans te geven", aldus Geukers.

Van Gelder werd kort voor de wereldkampioenschappen turnen in Rotterdam uit de ploeg gezet omdat hij zou hebben bekend dat hij cocaïne had gebruikt. De ringenspecialist was nog niet zo lang terug na een schorsing voor hetzelfde vergrijp. Volgens diverse media zou Van Gelder zijn bekentenis hebben gedaan ten overstaan van de hele ploeg. Geukers: "Daar ga ik niet publiekelijk op in. Feit is dat we ernaar streven hier op een goede manier samen uit te komen. Het is een delicaat proces."

Van Bronckhorst zegt nee tegen rentree

Mario Been kan de hoop op een terugkeer van Giovanni van Bronckhorst in de winterstop vergeten. "Ik ga erover nadenken, maar ik geef pas antwoord na het seizoen", knipoogde Van Bronckhorst tegenover het Algemeen Dagblad.

De 35-jarige Van Bronckhorst, die nog regelmatig met Feyenoord meetraint, was voor Been een welkome versterking. "Hij kan zo mee bij ons; misschien moet ik het in de winter nog eens proberen", verklaarde de coach

Na het WK zette Van Bronckhorst een punt achter zijn loopbaan. In de voorbereiding deed hij bij wijze van afscheid nog mee in een oefenduel met Real Mallorca in De Kuip.

Derksen blijft op koers

Na drie rondes in het Dubai World Championship heeft golfer Robert-Jan Derksen nog steeds kans op een top tien-klassering. Net als landgenoot Joost Luiten bleef hij vijf slagen onder par. Dit was goed voor een veertiende plek.

"Ik speel eigenlijk heel constant. Jammer van mijn bogey op hole zestien, waar ik een drieputt maak. Dat was niet nodig. Maar ik ben tevreden. Als ik op de laatste dag nog een goede score kan neerzetten, kan ik nog wat plaatsen stijgen. En mijn doel is nog altijd een plek in de top tien", aldus Derksen.

Groep-Cruijff: "Frank de Boer moet Jol opvolgen"

Frank de Boer moet Martin Jol op termijn opvolgen als hoofdtrainer van Ajax, zo vinden Johan Cruijff en andere oud-spelers die de club willen hervormen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De Boer is momenteel trainer van de A1 van Ajax en assistent van Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal . Volgens het AD zou Danny Blind, nu assistent van Jol, technisch manager moeten worden.

Tijdens de algemene ledenvergadering van 14 december hopen Cruijff en consorten verscheidene pionnen naar voren te schuiven voor in de ledenraad. Daarnaast willen ze een functie in de raad van commissarissen.

Cruijff lichtte zijn plannen twee weken geleden tijdens een bijeenkomst van Lucky Ajax, het orgaan van oud-spelers, toe. Hij zou niet van zins zijn de boel in één keer drastisch om te gooien en er zou zelfs een gesprek met algemeen directeur Rik van den Boog op komst zijn.

Maatregelen voor bescherming haaien

Afgevaardigden van 48 landen hebben zaterdag op een internationale conferentie in Parijs besloten maatregelen te nemen om zeeschildpadden en een aantal haaiensoorten te beschermen. Dat hebben milleuorganisaties Oceana en de Pew Environement Group gezegd.

Volgens de milieuorganisaties heeft de Commissie voor het Behoud van Atlantische Tonijn (ICCAT) besloten een vangstverbod in te stellen voor de oceanische witpunthaai. Ook zijn er maatregelen genomen om een aantal soorten hamerhaaien te beschermen. Vissers zijn vanaf nu bovendien verplicht speciaal gereedschap bij zich te hebben waarmee vishaken uit zeeschildpadden kunnen worden verwijderd.

Nieuwe uitbreiding voor Final Fantasy XI

Square Enix heeft voor 6 december een nieuwe uitbreiding voor Final Fantasy XI gepland. De uitbreiding krijgt de naam Heroes of Abyssea mee en zal voor $9,99 beschikbaar zijn. De update zal onder andere wat nieuwe monsters met zich meenemen zoals Orthrus, Alfard en Khrysokhimaira.

Bekijk meer informatie over de uitbreiding op deze website en bekijk hieronder de trailer van de uitbreiding. De eerste MMO van Square Enix kwam al uit in 2002 voor de PS2 en de PC. Later kwam de Xbox 360 hier ook bij.

PSV moet op zoek naar nieuwe dokter

Clubarts Cees Rein van den Hoogenband vertrekt na dit seizoen bij PSV. Hij wil zijn aflopende contract niet verlengen.

"Mijn contract bij PSV loopt na dit seizoen af", zegt de vader van zwemmer Pieter van den Hoogenband in het Algemeen Dagblad. "In de winterstop ga ik in gesprek met technisch manager Marcel Brands."

Van den Hoogenband gaat aan de slag als chef-arts van de Nederlandse ploeg bij de Olympische Spelen van 2012 en kan die functie niet combineren met zijn werk bij PSV. Hij is sinds 1986 in dienst van de Eindhovense club. Mogelijk blijft hij wel bij PSV betrokken.

"Brands wil mijn netwerk en expertise niet kwijt, dus mogelijk blijf ik betrokken bij PSV. Maar deze functie vergt ook fysiek veel van me", aldus Van den Hoogenband. Hij vindt het bovendien tijd voor een jongere arts bij PSV. "Dat ik ben gevraagd als chef-arts op de Olympische Spelen, komt ook door mijn senioriteit. Dat moet ik goed beseffen."

Computervirus wist Australische salarissen

Een computerstoring bij de grootste bank van Australië heeft het betaalverkeer op het continent flink ontregeld.

Pinautomaten doen het niet en tot overmaat van ramp is een groot aantal transacties gewist, waardoor bijvoorbeeld salarissen en andere betalingen spoorloos verdwenen zijn. Mogelijk kunnen vele mensen dit weekend niet bij hun geld.

Volgens de National Australia Bank (NAB) is een computervirus de oorzaak van het probleem. De bank heeft haar excuses aangeboden en zet dit weekend alles in het werk om de immense storing op te lossen, liet een woordvoerster van de bank weten.

Computervirus wist Australische salarissen
Computervirus wist Australische salarissen (Foto: ANP)

Noord-Korea betreurt burgerdoden bij aanval

Noord-Korea noemt het 'erg betreurenswaardig, als het waar is, dat er burgers zijn omgekomen' bij de beschieting van een Zuid-Koreaans eiland dinsdag. Volgens Zuid-Korea kwamen daarbij twee burgers om het leven.

Noord-Korea neemt echter geen schuld op zich: "De vijand moet verantwoordelijk worden gehouden, wegens de onmenselijke actie om een 'menselijk schild' te vormen met burgers bij de militaire basis".

Noord-Korea waarschuwde in de verklaring zaterdag opnieuw dat 'niemand de gevolgen kan voorspellen van de oefeningen met het Amerikaanse vliegdekschip'. Het VS-vliegdekschip George Washington begint zondag manoeuvres met de Zuid-Koreaanse marine. Het vliegdekschip herbergt 75 gevechtsvliegtuigen en zesduizend bemanningsleden.

Verkoolde man Esbeek was doodgeschoten

De verkoolde man die maandag in een uitgebrande auto in het Brabantse Esbeek werd gevonden, is voor de brand doodgeschoten. Dat blijkt volgens de politie uit sectie.

Uit DNA-onderzoek blijkt dat het slachtoffer een 42-jarige inwoner van Eindhoven is. De brandweer kreeg maandagmiddag een melding van een autobrand op de Prins Hendriklaan. Die ligt in een bosgebied in Esbeek. In de auto bleek een verkoold lijk te zitten.

'Beckham terug naar Premier League'

Voetballer David Beckham keert mogelijk terug naar de Engelse Premier League. De voormalig aanvoerder van het Engelse nationale team heeft een aanbod van Everton gekregen. Momenteel speelt de 35-jarige Beckham bij Los Angeles Galaxy, maar hij zou op huurbasis terug kunnen keren naar zijn geboorteland.

"Ik hoop dat David me belt, als hij wil komen", reageerde de trainer van Everton, David Moyes. Naast Beckham hoopt de coach ook Landon Donovan voor drie maanden te kunnen huren.

Politie pakt harde kern Ajax-supporters op

De politie in Amsterdam heeft vrijdagavond tijdens een grote actie enkele leden opgepakt van de harde kern van Ajax-supporters. Dat heeft de politie zaterdag gezegd na een bericht hierover in het NRC Handelsblad.

De fans worden verdacht lid te zijn van een criminele organisatie, drugshandel en geweldpleging. De politie verwacht de komende tijd nog meer aanhoudingen, aldus een woordvoerster. De politie begon anderhalf jaar geleden een onderzoek naar mogelijke criminele activiteiten van fanatieke Ajax-supporters.

Housewarmingparty 'duurste huis ter wereld'

Het duurste huis ter wereld is naar verluidt een wolkenkrabber in India. De Indiase miljardair Mukesh Ambani heeft zijn zevenentwintig etages tellende woning in de nacht van vrijdag op zaterdag ingewijd met een housewarmingparty. Aan de flat in Mumbai hangt een prijskaartje van ruim 1 miljard dollar.

Ambani is de rijkste man van India, zo meldde onlangs het tijdschrift Forbes. De 53-jarige zakenman staat aan het hoofd van industrieel conglomeraat Reliance en is goed voor een vermogen van 27 miljard dollar (bijna 20 miljard euro).

Ongeveer tachtig rijke Indiërs kwamen naar het feest in het 174 meter hoge gebouw dat sinds kort de skyline van Mumbai domineert. "Dit is de Taj Mahal van de 21e eeuw", zei een van de gasten.

Ambani krijgt veel kritiek op zijn weelderige huis. Tegenstanders beschouwen de wolkenkrabber als een belachelijke uiting van rijkdom, zeker gezien de miljoenen armen die in Mumbai wonen.

Housewarmingparty'duurste huis ter wereld'
Housewarmingparty 'duurste huis ter wereld' (Foto: ANP)

Weekeinde voorkomt fileleed door sneeuw

Door het hele land kan het zaterdag sneeuwen, maar dat zorgt voor weinig overlast. "Op een doordeweekse dag zou dit zeker problemen geven, maar vanwege het weekeinde is er zo weinig verkeer dat het nauwelijks problemen geeft", zegt een woordvoerder van de ANWB.

Omdat het om lokale buien gaat, is het volgens de zegsvrouw moeilijk te voorspellen wat de effecten op het verkeer precies zijn. "Maar over het algemeen ontstaan korte files op plaatsen waar het sneeuwt. Zodra de bui voorbij is lost de file snel op."

Aanvankelijk leek het alleen te sneeuwen in de kustgebieden, maar intussen is duidelijk dat het in heel Nederland kan sneeuwen. Onder meer in Amsterdam en Utrecht is al sneeuw gevallen. Rond 11.00 uur stond in het hele land zes kilometer file.

Cohen steunt SP-actie tegen armoede

PvdA-leider Job Cohen is zaterdag bij een door de SP georganiseerde manifestatie tegen de bezuinigingen op de uitkering van mensen met een arbeidsbeperking aanwezig. Ook FNV-voorzitter Agnes Jongerius is van de partij.

De SP organiseerde de manifestatie Armoede werkt niet om een vuist te maken tegen de bezuinigingsplannen die mensen met een arbeidsbeperking treffen. Het protest klinkt tussen 11.00 en 14.00 uur in de Brabanthallen in Den Bosch.

GroenLinks doet niet aan de actie mee. Partijleider Femke Halsema liet eerder deze week weten de SP een conservatieve partij te vinden. Ze deed ook een oproep voor progressieve samenwerking en nodigde de PvdA uit een keuze te maken tussen het 'sociale conservatisme' van de SP en de progressieve krachten van GroenLinks en D66.


Job Cohen (Foto: Novum)

'Meest creatieve games komen op PSN of XBLA '

Tim Schafer had een interview met PSM3 magazine en daarin gaf de ontwikkelaar aan dat de meeste creatieve games recentelijk te downloaden waren. Schafer is bekend van de games Grim Fandango, Monkey Island, Psychonauts en Brütal Legend. Daarnaast is zijn ontwikkelstudio Double Fine bekend van de recentelijke game CostumeQuest.

Schafer legt uit dat de downloadbare games een minder groot budget hebben en daarom wat riskanter kunnen zijn. Op de vraag of er een vervolg op Psychonauts gaat komen, geeft de man aan dat hij er klaar voor is en alleen nog wacht op een uitgever. Het spel is volgens Schafer bekend genoeg, ten eerste door de prijs van $2 op steam en ten tweede door de piraterij van het spel. Als er een vervolg komt, is het een directe hit.

Lees een gedeelte van het interview met Tim Schafer hier.

 Schafer
Schafer is klaar voor Psychonauts 2

Pakistaanse soennieten demonstreren tegen terreur

Honderden soennitische moslims zijn zaterdag begonnen aan een ruim driehonderd kilometer lange tocht door Pakistan. Met de tocht willen de soennieten protesteren tegen aanslagen van de Taliban op heiligdommen. De autoriteiten hebben gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen op de processie.

De tocht begon zaterdag in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, waar de politie de stoet de stad uit begeleidde. De deelnemers vertrokken te voet en in auto's en zijn van plan een demonstratie te houden in Lahore, in het oosten van het land, waar in juli zevenenveertig mensen omkwamen bij een aanslag op een soefiheiligdom.

De Taliban en andere soennitische extremisten beschouwen de soefiheiligdommen als afgoderij en zijn van mening dat sjiitische moslims ketters zijn.

Marine helpt bij onderscheppen drugstransport Aruba

De kustwacht heeft met hulp van de marine in het Caribisch gebied een Colombiaanse vissersboot met ruim vijftig kilo cocaïne aan boord onderschept. De drugs waren verstopt in een verborgen compartiment, waardoor ze aanvankelijk niet werden gevonden. Aan boord werden zes verdachten aangehouden, laat Defensie zaterdag weten.

De vissersboot met de naam Katrina was begin deze week op weg van Colombia naar Aruba. Op basis van inlichtingen van een internationale drugsbestrijdingsorganisatie waarin de marine ook actief is werd de boot onderschept.

De douane op de Arubaanse haven Barcadera kon aanvankelijk niks vinden, daarom werd de boot onder leiding van het Openbaar Ministerie grondig doorzocht bij een kustwachtsteunpunt op marinierskazerne Savaneta. Toen werd het verborgen compartiment gevonden. Daar lag 51,7 kilo cocaïne en 8,6 kilo wiet verstopt.

Defensie spreekt van een 'goed voorbeeld van internationale en lokale samenwerking'. De drugs en de verdachten zijn overgedragen aan de lokale autoriteiten op Aruba.


Meer dan vijftig kilo coke onderschept. (Foto: Novum)

Been ziet Van Beukering én Van Bronckhorst graag komen

Mario been wil zijn selectie graag versterken met Jhon van Beukering. Ook hoopt hij Giovanni van Bronckhorst (35) nogmaals te verleiden tot een terugkeer.

"Jhon mist wedstrijdritme, maar maakt op mij een goede indruk. Hij is fit en afgetraind. Zijn type speler - hij kan iets forceren en als aanspeelpunt dienen - missen wij in onze selectie," aldus Been in De Telegraaf.

Van Bronckhorst, die nog regelmatig meetraint, is voor Been ook een welkome versterking. "Hij kan zo mee bij ons; misschien moet ik het in de winter nog eens proberen."

Van Bronckhorst zette na het WK een punt achter zijn loopbaan. In de voorbereiding deed hij bij wijze van afscheid nog mee in een oefenduel met Real Mallorca in De Kuip.

United haalt opvolger Van der Sar binnen

Manchester United heeft zich ingedekt voor een mogelijk afscheid van doelman Edwin van der Sar. De Engelse topclub maakte vandaag de komst van Anders Lindegaard openbaar. De 26-jarige Deen is afkomstig van Aalesunds FK en tekent voor 3,5 jaar. "Anders is een van de grootste keeperstalenten van de wereld", vindt United-manager Sir Alex Ferguson.

De 4-voudig Deens international sluit zich volgende week aan bij de selectie van de lijstaanvoerder van de Premier League, maar is pas per 1 januari speelgerechtigd. Lindegaard moet op termijn de opvolger van Van der Sar worden. De afgelopen weken werden de geruchten steeds hardnekkiger dat de 40-jarige oud-international aan het einde van het seizoen zijn loopbaan beëindigt.

Arnesen na dit seizoen weg bij Chelsea

Frank Arnesen vertrekt na dit seizoen als sportdirecteur bij Chelsea, zo maakte de club bekend. Hij was eerder als technisch directeur werkzaam bij PSV en Tottenham Hotspur.

"Het was een eer om zo lang voor zo'n grote club te werken met zoveel fantastische mensen", aldus Arnesen op de site van Chelsea. "Na zes fantastische jaren heb ik besloten om als mijn contract afloopt een nieuwe uitdaging te zoeken."

"Het was een fantastisch avontuur en ik wil iedereen bedanken, vooral Roman Abramovich voor het bieden van deze mogelijkheid om bij te dragen aan onze fantastische jeugdopleiding en scouting", vervolgde Arnesen.

"We plukken nu de vruchten van ons werk", aldus Arnesen. "Het was ons doel om vanaf 2010 elk jaar één speler vanuit de jeugd te laten doorstromen naar het eerste team. Er komen nu veel goede spelers aan, dus het is een goed moment om te stoppen."

[EK] Zwemsters snelste in series 4x50m wissel

De Nederlandse zwemsters hebben zaterdag bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Eindhoven de snelste tijd gerealiseerd in de series op de 4x50 meter wisselslag. Femke Heemskerk, Tessa Brouwer, Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis realiseerden een tijd van 1.46,92. Nederland is titelverdediger op het onderdeel.

De Duitse vrouwen werden op ruime afstand (1.50,29) tweede.

Tévez is 'voetbalmoe'

De Argentijnse international Carlos Tévez twijfelt of hij zijn loopbaan nog lang zal voortzetten. De aanvaller van Manchester City geeft toe dat hij de sport soms zat is en bekritiseert de houding van jonge spelers.

De 26-jarige aanvoerder van 'City' liet zich onlangs al ontvallen op jonge leeftijd te zullen stoppen, zijn ploeggenoot Roque Santa Cruz liet weten dat Tévez ook heimwee heeft naar zijn vaderland. "Als ik heel eerlijk ben keer ik het liefst terug naar mijn oude leven in Buenos Aires. Ik heb geen zin meer in voetbal", zei Tévez voor de Argentijnse televisie.

"Ik ben ook de mensen in het voetbal zat. Het gaat alleen maar om geld. Jonge spelers denken dat ze er zijn omdat ze twee gsm's en een mooi huis hebben. Ze hebben ook veel te veel praatjes. Ik doe dit nog drie of vier jaar en dan stop ik."

Carlos Tévez is'voetbalmoe'
Carlos Tévez is'voetbalmoe' (Foto: ANP)

Ajax opent stadion van Galatasaray

Ajax speelt op zaterdag 15 of zondag 16 januari 2011 de openingswedstrijd van het nieuwe stadion van Galatasaray, zo meldt De Telegraaf. Ajax komt de week ervoor al aan in Turkije voor een trainingskamp in Antalya. Aansluitend speelt de ploeg van Martin Jol tegen de zeventienvoudig kampioen van Turkije. Galatasaray verstuurde de contracten vrijdag per fax.

Galatasaray wordt niet meer getraind door ex-Ajacied Frank Rijkaard, die in oktober vanwege matige resultaten werd ontslagen. De Roemeen Gheorghe Hagi verving Rijkaard.

Onder leiding van Hagi won Galatasaray ook maar één keer in vijf duels. De ploeg staat nu tiende in de Turkse competitie.

[EK] Van Rouwendaal naar finale 400 vrij

Sharon van Rouwendaal heeft zich zaterdag bij het EK kortebaan in Eindhoven geplaatst voor de finale van de 400 meter vrije slag. De 17-jarige zwemster noteerde in de halve finale met 4.07,91 minuten de zesde tijd. Van Rouwendaal, die vrijdag beslag legde op het zilver op de 100 meter rugslag, gaf daarmee meer dan twee seconden toe op de Spaanse Melanie Schmid (4.05,71). Rieneke Terink redde het niet. Zij werd negende.

Joeri Verlinden werd uitgeschakeld in de halve finale van de 200 meter vlinderslag. Hij noteerde de tiende tijd. Hij gaf met 1.56,15 minuten negentien honderdsten toe op de benodigde achtste plaats. De Fransman Christophe Lebon was met 1.54,75 de snelste.

CD: Joast - Transatlantic Hope

Joost Oskamp was een aantal jaren geleden de enthousiaste bassist in de Utrechtse rockformatie Taxi To The Ocean. Een erg leuke band die met het self-titled debuut een sterke plaat afleverde. De band was echter geen lang leven beschoren. Krullenbol Oskamp stond er ineens alleen voor, afgezet door de taxi voor die uitgestrekte oceaan. Zijn band was uiteengevallen, zijn relatie ook en hij maakte geen makkelijke tijd mee. Oskamp trok na een zware tijd echter de stoute schoenen aan en ging met een stapel liederen geïnspireerd door misère naar de andere kant van die oceaan. Naar Los Angeles om precies te zijn, een plek waar hoop gloorde. Het eindresultaat mag er wezen en kreeg de toepasselijke titel Transatlantic Hope. Ook zijn artiestennaam heeft een Amerikaanse twist gekregen, Joost is nu Joast.

FBI verijdelt aanslag met bomauto in Portland

Een 19-jarige man van Somalische afkomst heeft geprobeerd een autobom te laten ontploffen in de Amerikaanse stad Portland. Hij wilde vrijdagmiddag (lokale tijd) een aanslag plegen tijdens de feestelijke ontsteking van de lichtjes in de kerstboom in de stad. De Amerikaanse recherche FBI heeft het plan verijdeld, meldde de dienst zaterdag.

Volgens de FBI gaat het om de 19-jarige Mohamed Osman Mohamud uit de stad Corvallis. Hij is een genaturaliseerde Amerikaan van Somalische afkomst. De FBI kreeg de man in augustus 2009 in het oog, toen hij e-mailde met een terreurverdachte in Pakistan. De twee mannen bespraken de mogelijkheid dat Mohamed zich in Pakistan zou aansluiten bij de gewapende strijd van islamieten. De buitenlandse terreurverdachte verwees hem daarvoor naar een ander, die echter niet reageerde.

De FBI besloot daarop zelf te mailen met Mohamed. De dienst deed zich voor als een handlanger van de terreurverdachte. Bij een ontmoeting zei Mohamed dat hij een grote aanslag wilde plegen bij de kerstboomceremonie in Portland. Hij vertelde dat hij al sinds zijn vijftiende jaar dacht aan het voeren van jihad, een heilige oorlog tegen niet-islamieten. Hij had al artikelen geschreven voor een online magazine dat de jihad promoot.

Hij vond de kerstboomceremonie in Portland ideaal omdat daar veel argeloze mensen en kinderen zouden zijn. Bovendien zou niemand juist daar een aanslag verwachten. De undercoveragenten waarschuwden hem enkele malen dat er vele slachtoffers zouden vallen, onder wie kinderen. De man reageerde daarop verheugd. De FBI gaf de man op 4 november een nepbom, om te zien hoe ver hij zou gaan. "Ik wil dat iedereen het evenement dood of gewond verlaat", zei hij tegen de undercoveragenten, volgens de website van de lokale krant The Oregonian. De man maakte ook een videoboodschap waarin hij de redenen voor de aanslag verduidelijkte.

Vrijdagavond probeerde hij daadwerkelijk de nepbom te ontsteken tussen de vele mensen bij de kerstboomceremonie. Daarop werd hij overmeesterd. "Het publiek was nooit in gevaar", aldus een persbericht van de Amerikaanse justitie. De man riskeert levenslange celstraf en 250.000 dollar boete.

FBI verijdelt aanslag met bomauto in Portland
FBI verijdelt aanslag met bomauto in Portland (Foto: ANP)

Hillen: nee tegen Afghanistan-missie is gênant

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vindt het gênant als Nederland niet aan een nieuwe missie in Afghanistan begint. Dat zegt hij zaterdag in de Volkskrant. "Als je een bepaalde betrokkenheid hebt getoond, maak je het af. Punt uit."

Hillen wijst erop dat alle NAVO-landen in Afghanistan actief zijn. "Als wij in Afghanistan zeggen dat het welletjes is geweest, toedeloe, ben je in de ogen van andere landen opportunistisch."

Het CDA is volgens hem onterecht 'de lokroep gaan volgen van het progressieve denken'. Hij wijst erop dat christen-democratische partijen bijna altijd conservatief zijn. "Logisch, want christelijke waarden zijn gebaseerd op een boek dat minstens tweeduizend jaar oud is."

Het CDA zou met zijn koers nu uitkomen waar de CDU/CSU in Duitsland al jaren zit, 'en daar horen wij ook'. Het is volgens hem niet christen-democratisch om alle verantwoordelijkheden bij de overheid te leggen. 'Evangelisch radicalisme' zou de afgelopen veertig jaar meer ruimte hebben gekregen dan dit idee. Volgens Hillen is het goed als anderen elkaar uit zichzelf helpen, maar ontstaat onrust als een samenleving daartoe bij wet wordt gedwongen, omdat het dan 'nooit genoeg' is.

VVD wil tolbrug naar Almere

De VVD wil een tolbrug laten aanleggen tussen Almere en Amsterdam. De brug moet een alternatief worden voor de files op de A6 en de A1, schrijft De Telegraaf zaterdag.

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot ziet geen mogelijkheden om de staat een brug te laten aanleggen. "Al het publieke budget voor wegen is tot aan 2028 vastgelegd in andere projecten. Alleen met private financiers bestaat de kans dat de brug er nog voor 2020 ligt."

Aptroot dient volgende week een voorstel in om beleggingmaatschappijen, bouwers en vervoersbedrijven uit te dagen de acht kilometer lange brug aan te leggen. Het Kamerlid spreekt van een 'soort prijsvraag'. "Laat ze hun vakmanschap maar aantonen."

De brug moet ook mogelijkheden bieden voor openbaar vervoer. Gedacht wordt aan een onderlaag met twee spoorbanen en een bovenlaag met vier rijbanen, maar een 'snelle lange bus' in plaats van een trein vindt Aptroot ook goed. "Vervoersbedrijven mogen onderling knokken voor het beste aanbod."

PVV-Kamerlid Richard de Mos noemt het in de krant een 'strak plan'. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe wil het voorstel 'graag' onderzoeken. "Laten we maar eens kijken wat de mogelijkheden voor een verbinding zijn."

CDA-congres bespreekt verkiezingsnederlaag

Acht weken na het turbulente congres in Arnhem over regeringsdeelname komt het CDA opnieuw bijeen. Ditmaal voor een regulier congres. In Utrecht kunnen de leden zich zaterdag uitspreken over de verkiezingsnederlaag van hun partij tijdens de afgelopen verkiezingen.

Op de agenda staat het rapport van de commissie-Frissen, die onderzocht hoe het CDA kon worden gehalveerd tijdens de verkiezingen. De conclusies waren niet mals. De partij was de afgelopen jaren onzichtbaar en alles was gericht op het behoud van rust en stabiliteit. Hierdoor ontstond een 'grijs' profiel en vond onvoldoende vernieuwing plaats.

Ook werd onvoldoende nagedacht over de opvolger van premier Jan Peter Balkenende (CDA) als politiek leider. Hij werd bij gebrek aan beter opnieuw benoemd tot lijsttrekker, terwijl hij zelf eigenlijk niet wilde.

De CDA'ers zullen de kritiek van Frissen waarschijnlijk onderschrijven. Het partijbestuur heeft een resolutie opgesteld waarin staat dat het bestuur de kritische punten uit het rapport 'herkent en erkent'.

Ook belooft het bestuur aan de slag te gaan met de vernieuwing van de partij en de christendemocratische beginselen te vertalen naar een toekomstgerichte agenda. Dit wordt de komende tijd uitgewerkt in een plan van aanpak.

Duidelijk is al wel dat het CDA in de toekomst geen luchtballonnen met het portret van de lijsttrekker meer zal inzetten bij een verkiezingscampagne of andere campagnegadgets. Het partijbestuur steunt een voorstel hiertoe van de CDA-jongeren. Die vinden dat de meeste kiezers hun stem niet baseren op 'gadgets of ander uiterlijk vertoon'.

Tijdens het congres zou ook afscheid worden genomen van Balkenende, maar dat gaat niet door, omdat de oud-premier in het buitenland zit. De partij organiseert nu in het voorjaar een symposium waarbij officieel afscheid van hem wordt genomen.

Stapelen in debuuttrailer Stacking

Nadat eerder deze week bekend was gemaakt dat de nieuwe game waaraan Double Fine werkt 'Stacking' heet, is nu ook de debuuttrailer van het spel uitgekomen. In dit spel zal het om de bekende matroesjka poppen gaan, de houten poppetjes die je altijd in- en uitelkaar kan stapelen.

Aan de hand van de eerste trailer lijkt het spel een soort van puzzel/avonturen-spel te gaan worden. Om puzzels te halen moet je jezelf in de juiste pop 'stacken' om daarmee een wisseling van gedaante te krijgen. De game zal in de lente van 2011 uitkomen voor Xbox Live Arcade en het PlayStation Network.

 

Krijg eerder toegang tot ilomilo

Binnenkort zal een veelbelovende arcadegame uitkomen, namelijk ilomilo. Deze puzzelgame is al uit op de Windows 7 Phone maar komt ook naar Xbox Live Arcade. Om nu eerder toegang te krijgen, hebben de makers een site opgericht waar je de code kunt ontvangen.

Via deze link hoef je alleen maar op Grab Code te drukken en krijg je een code van 25 cijfers. Wanneer je deze op jouw Xbox 360 invult, kun je de gratis trial van de game downloaden. Bevalt de game je dan kun je hem direct kopen voor 800 MS Points, wat neerkomt op een kleine tien euro. Hieronder is een trailer van de game te bekijken.

Met dank aan Yi-long voor de submit.

Nieuwe kwalsoort ontdekt door sportduikster

Een sportduikster heeft deze zomer zonder het te weten een voor Nederland nieuwe soort steelkwal op de gevoelige plaat gelegd. De foto werd al in juni gemaakt tijdens het Nederlands Kampioenschap onderwaterfotografie in de Oosterschelde, maar pas deze maand werd duidelijk dat het diertje nog nooit eerder in Nederland is waargenomen.

Een neteldierenexpert stelde deze maand vast dat het om de Haliclystus salpin gaat, zo laat Stichting Anemoon weten op natuurbericht.nl. Hij stelt voor hem de Nederlandse naam trompetsteelkwalletje te geven. De diertjes komen oorspronkelijk onder meer voor in het noordelijke en zuidelijke Atlantische gebied en langs de Chinese en Noord-Japanse kust. Het diertje is niet groter dan drie millimeter.

Steelkwalletjes behoren volgens de stichting tot de neteldieren en zijn verwant aan kwallen, koralen, en zeeanemonen. Het trompetsteelkwalletje is de tweede soort steelkwal die in Nederlandse wateren is aangetroffen.

Het boek De Nederlandse biodiversiteit dat deze week uitkwam, is volgens Stichting Anemoon met de ontdekking meteen al verouderd. Het boek beschrijft de biodiversiteit in een lange lijst van 48.700 soorten eencelligen, insecten, vogels, zoogdieren en andere organismen. Het trompetsteelkwalletje staat nog niet in het boek en zou volgens de stichting als 48.701ste soort moeten worden toegevoegd.

'Toestroom Oostblokkers verdubbelt'

De toestroom van arbeidsmigranten uit Polen en andere Oost-Europese landen gaat de komende jaren bijna verdubbelen. Nu komen jaarlijks nog ongeveer honderdduizend voornamelijk Poolse arbeidskrachten al dan niet tijdelijk naar Nederland. In 2015 zijn dat er volgens de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) honderdtachtigduizend, schrijven de GPD-bladen zaterdag.

Een kwart tot een derde van de uitzendkrachten vestigt zich uiteindelijk in Nederland. De bond baseert zich op cijfers van leden die veel met migranten werken. Adjunct-directeur Jurriën Koops van de ABU vindt het hoog tijd maatregelen te nemen om de uitzendkrachten te huisvesten. Hij vreest dat steeds meer migranten het slachtoffer worden van huisjesmelkers.

Als een Pool via een uitzendbureau naar Nederland komt, moet zijn huisvesting aan bepaalde wettelijke eisen voldoen. Tegenwoordig komen de migranten echter steeds vaker op de bonnefooi en accepteren zij volgens Koops iedere vorm van huisvesting.

De arbeidsmigranten zijn actief in de transport, de voedingsindustrie en de tuinbouw. Gemiddeld blijven ze negen maanden in Nederland. Bijna een op de vijf migranten woont in West-Brabant. Daarna volgen de Duin- en Bollenstreek, Oost-Brabant en Gelderland. In Limburg wonen steeds minder migranten. Daar zouden ze uitwijken naar Duitsland voor woonruimte.

Juf naar huis gestuurd om hoofddoek

Een Haagse basisschool heeft vrijdag een islamitische invaljuf weggestuurd omdat ze een hoofddoek droeg. De protestantse Van Hoogstratenschool wil niet dat leraren een ander geloof uitdragen dan het christelijke geloof.

Volgens De Volkskrant was de moslima door een uitzendbureau naar de school gestuurd, omdat de juf die normaal voor de kleuterklas staat er niet was. De schooldirecteur snapt niet waarom het uitzendbureau de moslima stuurde. ''Bij het uitzendbureau is bekend dat onze school in de richtlijnen heeft staan dat leerkrachten geen hoofddoekje dragen.''

De school is onderdeel van de overkoepelende Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden. De directeur daarvan stelt dat de scholen die onder deze stichting vallen, hun personeel al zeven jaar verbieden kleding te dragen die refereert aan andere geloofsovertuigingen dan de protestants-christelijke.

Een deel van de kleuters kreeg vrij, de rest kon aanschuiven bij een andere klas.

[NBA] Utah verslaat Lakers

In de Amerikaanse NBA heeft Utah Jazz thuis gewonnen van Los Angeles Lakers. In Salt Lake City werd het 102-96.

Los Angeles begon sterk en had al vroeg in de tweede periode een voorsprong van negentien punten. Utah wist echter het tij te keren. Deron Williams was goed voor 29 punten voor de thuisploeg. De Nederlander Francisco Elson speelde voor Utah tien minuten mee en kwam in die periode tot een punt, drie rebounds en een assist.

Na twaalf overwinningen op rij moest San Antonio Spurs tegen Dallas Mavericks een nederlaag incasseren. Dallas won met 103-94.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Orlando Cleveland 111-100
Charlotte Houston 99-89
Boston Toronto 110-101
Detroit Milwaukee 103-89
Miami Philadelphia 99-90
Indiana Oklahoma 106-110
San Antonio Dallas 94-103
Denver Chicago 98-97
Phoenix LA Clippers 116-108
Utah LA Lakers 102-96
Memphis Golden State 116-111
Portland New Orleans 78-97

De populairste consoles voor de feestdagen

De feestdagen komen er weer aan. Hoewel ze in Amerika geen Sinterklaas vieren, zijn de Amerikaanse kinderen toch al bezig met hun verlanglijstjes voor de feestdagen. De Wii stond een tijdje terug op bijna ieders verlanglijstje, maar volgens The Niels Company, die er onderzoek naar heeft gedaan, zal dat dit jaar niet het geval zijn.

Dit jaar willen de kinderen namelijk graag Apple-producten, zoals een iPod Touch of iPad. De Xbox 360 is een stuk minder populair en vormt daarom de laatste plaats. De volledige grafiek is hieronder te vinden:

Zieke Isaksson irriteert Rutten

Fred Rutten, de trainer van PSV, was niet te spreken over het uitvallen van zijn doelman Andreas Isaksson gisteren in de competitiewedstrijd tegen NAC Breda. De Zweed was afgelopen week ziek maar gaf aan dat hij toch fit genoeg was voor de wedstrijd in Breda.

Isaksson voelde zich tegen het einde van de eerste helft toch te ziek om nog door te spelen en werd vervangen door Cassio Ramos. "Dat irriteert me wel, want het kost me een wissel. Daardoor had ik in de slotfase een mogelijkheid minder om te wisselen. Achteraf had hij misschien niet moeten spelen. Andreas heeft vrijdag gewoon getraind en was naar eigen zeggen 100 procent. Als iemand dat tegen mij zegt, ga ik ervan uit dat hij kan spelen”, aldus Rutten. 

UbiWorkshop verkoopt geheimzinnig heldenshirt

Ubisoft geeft nog geen info over waar dit concept-ontwerp van deze superheld voor bedoeld is, maar ze verkopen je graag een shirt met het design. Zo kun je waarschijnlijk pronken met een T-shirt met een opdruk van een superheld die waarschijnlijk heel tof wordt in de toekomst.

Het design is gemaakt door UbiWorkshops Concept Lab. Ze benadrukken dat het niet om een game gaat, maar juist om iets als een stripboek, een film, een boek of een bordspel. Als 'antwoord' op deze mogelijkheden geven ze: "The best Superheroes are the ones you've never heard of."

Het shirt is nog te koop tot 6 december, voor ongeveer $20.

superhero

"Mourinho heeft niets verkeerds gedaan"

Real Madrid-trainer José Mourinho wordt mogelijk vervolgd voor zijn instructies om bewust rode kaarten te pakken tegen Ajax.

De UEFA onderzoekt de rode kaarten van Xabi Alonso en Sergio Ramos. Beide Spanjaarden kregen mogelijk instructies om een tweede gele kaart te pakken. Daardoor missen ze de onbelangrijke wedstrijd tegen Auxerre. In de knock-outfase beginnen ze daardoor met een schone lei. Marco Materazzi steunt Mourinho.

De verdediger van Internazionale werkte enkele seizoenen samen met de Portugese trainer. Materazzi vindt de mogelijke instructies van Mourinho niet tot onsportief gedrag behoren. "Hij heeft niets verkeerds gedaan", zei de Italiaanse verdediger tegen Sky Italia. "Hij deed dit voor het team. Iedereen zou dit hebben gedaan."

"José is een echte planner", aldus Materazzi. Real Madrid liet eerder via officiële kanalen weten dat ze geen straf verwachten. Er staat namelijk niets in de reglementen over dergelijke voorvallen. De UEFA wil Sergio Ramos, Xabi Alonso en José Mourinho horen over de rode kaarten. Ook doelman Jerzy Dudek en Iker Casillas worden ondervraagd.

Uitslagen Jupiler League speelronde 15

In de Jupiler League werd gisterenavond een bijna volledige speelronde afgewerkt. De grote winnaar van dit weekend is FC Zwolle. Zwolle won zelf van nummer twee Volendam en zag RKC Waalwijk verliezen.

FC Zwolle is uitgelopen op nummer twee FC Volendam. De grote concurrent van de koploper werd met 4-1 verslagen. FC Zwolle had het in de eerste fase nog lastig met Volendam. De ploeg uit het Palingdorp stoorde vroeg en kwam er enkele keren gevaarlijk uit. Zwolle was de betere ploeg, maar was alleen gevaarlijk met schoten van afstand. De thuisploeg kwam in de eerste helft op voorsprong. Sjoerd Ars hielp de Zwollenaren aan de leiding. Volendam-doelman Wesley de Ruiter trapte de bal helemaal verkeerd uit, waarna een Zwollenaar de bal oppikte. De Ruiter had aanvankelijk een antwoord op de doelpoging, maar in de rebound was Ars trefzeker. Het verzet van Volendam was gebroken. Zwolle verdubbelde de voorsprong na geklungel in de Volendamse defensie. Danny Schreurs scoorde in twee instanties.

Volendam kwam na de pauze sterk uit de startblokken. Dit resulteerde na ongeveer tien minuten spelen in het doelpunt van invaller Melvin Platje. De aanvaller schoot de bal beheerst in de lange hoek achter Diederik Boer. Volendam geloofde in een goed resultaat, maar na het tweede doelpunt van Schreurs was de hoop vervlogen. Een derde treffer van Schreurs betekende 4-1.

RKC Waalwijk heeft niet weten te profiteren van de nederlaag van FC Volendam. De Brabanders verloren van FC Emmen (2-1). RKC had kunnen profiteren van de ruime nederlaag van Volendam bij Zwolle (4-1). De ploeg van Ruud Brood kwam via Tjarron Chery op achterstand in Emmen. Donny de Groot bracht de bezoekers weer op gelijke hoogte tegen zijn voormalig werkgever. RKC ging vervolgens op zoek naar de zege, maar Emmen greep via Elridge Rojer de drie punten. Volendam behoudt door het verlies van RKC vier punten voorsprong op de formatie van Brood. In de subtop deed Helmond Sport goede zaken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
FC Zwolle FC Volendam 4-1
FC Dordrecht Almere City FC 2-4
MVV Maastricht FC Eindhoven 0-0
FC Emmen RKC Waalwijk 2-1
FC Den Bosch Go Ahead Eagles 1-1
sc Cambuur RBC Roosendaal 2-0
Helmond Sport Fortuna Sittard 5-2
Telstar Sparta Rotterdam 0-1
BV Veendam AGOVV Apeldoorn maandag

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Zwolle 15 12 2 1 37 39-12
2 FC Volendam 15 9 4 2 31 27-19
3 RKC Waalwijk 15 7 6 2 27 35-18
4 FC Eindhoven 15 6 6 3 24 24-15
5 Helmond Sport 15 7 3 5 24 25-20
6 Sparta Rotterdam 15 6 5 4 23 38-25
7 sc Cambuur 15 7 2 6 23 22-19
8 Go Ahead Eagles 15 6 3 6 21 30-18
9 FC Den Bosch 15 5 6 4 21 30-26
10 BV Veendam 14 5 6 3 17 21-22
11 RBC Roosendaal 15 5 2 8 17 20-22
12 FC Emmen 15 4 5 6 17 23-31
13 Dordrecht 15 5 3 7 17 22-30
14 AGOVV Apeldoorn 14 7 1 6 13 25-27
15 Telstar 15 2 5 8 11 18-26
16 Almere 15 3 2 10 8 16-46
17 MVV 15 3 5 7 6 14-27
18 Fortuna Sittard 15 1 2 12 3 19-45

Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

Stankovic wil niet weg bij Internazionale

Dejan Stankovic wil zijn loopbaan afsluiten bij Internazionale. De Serviër wuift daarmee een overstap naar Schalke 04 van de hand.

Schalke 04 zou interesse hebben in de 32-jarige Stankovic. De Duitsers zouden de middenvelder in de winterstop over willen nemen, maar de Serviër wil niet weg uit Milaan. De routinier heeft het uitstekend naar zijn zin bij de Italiaanse topclub.

"Ik hoor nu voor het eerst over de interesse van Schalke. Het is fijn om te horen dat clubs je volgen op je tweëendertigste", zei Stankovic tegen Vercerjne Novosti. "Ik zie mezelf echter niet vertrekken uit Italië. Ik woon hier al dertien jaar."

Stankovic wil zijn loopbaan bij Inter beëindigen. "Ik voel me thuis bij Inter. Het is voor 95 procent zeker dat ik de rest van mijn voetballeven bij Inter blijf", besloot de Servisch international, die eerder ook uitkwam voor Lazio.

Gratis Angry Birds Christmas als je de Halloween-update hebt

Het lijkt erop dat de mensen die Angry Birds Halloween hebben de kerst-update van de game gratis zullen krijgen. Volgens de site van het Finse radiostation YleX is dit het geval. De game zal voor 1 december uitkomen, de ontwikkelaar heeft de update al naar Apple gestuurd. De update zal, naast het kerst-thema, ook Game Center, Apple's gameplatform, ondersteunen en nieuwe vogels bevatten.

Angry Birds is een app voor de iPod Touch, iPhone en iPad. In deze game moet je vogels lanceren met een katapult om alle groene varkens in een level uit te roeien.

Angry Birds

Op de website van YleX staan drie Angry Birds Christmas screenshots

Shearer vol vertrouwen over Engels WK-bid

Voormalig Engels international Alan Shearer vindt dat de 'voetbalgekke' Engelse voetbalfans het WK in 2018 verdienen.

Het Engelse WK-bid wordt gesteund door een meerderheid van de Engelse bevolking. Shearer bevestigde de steun met ruim anderhalf miljoen handtekeningen voor het binnenhalen van het WK. "Ik heb samen met Kelly Brook (model, red.) de petitie naar Wembley gebracht", zei de oud-spits tegen Absolute Radio.

De Engelse supermarktketen Morrison's haalde ruim anderhalf miljoen handtekeningen binnen middels een petitie voor het WK-bid. "Dat geeft aan dat de Engelse bevolking achter ons staat om het WK binnen te halen. Ik geloof, zonder arrogant te zijn, dat we een uitstekend bid hebben. Het is lang geleden dat we een WK hebben georganiseerd."

"We hadden in 1996 het EK, met veel succes, en ik vind dat de mensen nu een WK verdienen. We hebben de stadions al klaar en de infrastructuur is uitstekend", aldus Shearer. "De Premier League is bovendien een van de mooiste competities van de wereld. Er kijken elke week zoveel mensen naar. Al met al ben ik positief over onze kansen.

Groningen wil Blind opnieuw huren

FC Groningen is opnieuw met Ajax in gesprek over een mogelijke huur van Daley Blind. Dit bevestigde Hans Nijland tegenover Eredivisie Live. De jonge Ajacied is in Amsterdam op een zijspoor beland en wil graag speelminuten maken.

Vorig seizoen werd Blind na de winterstop ook verhuurd aan FC Groningen en destijds liet hij in de verdediging van de Groningers een sterke indruk achter. Daarom nam de Trots van het Noorden afgelopen zomer opnieuw contact op met Ajax om Blind ook dit seizoen te huren.

Hij wilde toen echter voor zijn kans gaan in de A-selectie van Ajax en weigerde de overstap naar Groningen. Nu lijkt een tijdelijke overgang alsnog plaats te vinden, aangezien Blind onder trainer Martin Jol niet aan spelen toe komt.

Rutten: "Dit is een incident"

PSV ging vrijdagavond met 4-2 onderuit tegen NAC Breda. De manier waarop de Eindhovense ploeg onderuitging, zorgde voor veel ontevredenheid bij trainer Fred Rutten. Hij had naar eigen zeggen zijn elftal dit seizoen nog nooit zo matig zien voetballen.

"De tweede helft was echt onder de maat", aldus een teleurgestelde Rutten na de wedstrijd. Hij was vooral niet te spreken over zijn defensie: "De afgelopen weken lag onze kracht vooral achterin, maar juist daar hebben we het heel slecht gedaan."

Hij vervolgde: "Marcelo leek zeer ongeconcentreerd, hij had veel problemen met Amoah. Laat ik het er maar op houden dat dit een incident is.”

Keihard racen in Real Racing 2

Firemint, ontwikkelaar van Real Racing 2, geeft ons vast een voorproefje van hun nieuwe Real Racing-game. In het onderstaande filmpje kun je al wat gameplay van de game zien.

De Career-mode in Real Racing 2 zal zo'n tien uur aan gameplay bieden. Je kunt nieuwe circuits vrijspelen en nieuwe auto's kopen. Auto's zijn ook aanpasbaar met verschillende kleuren en onderdelen. Zoals je in het filmpje kunt zien, kun je sturen door het apparaat te kantelen.

Real Racing 2 is het vervolg op Real Racing en zal uitkomen voor alle generaties van de iPod Touch en iPhone en ondersteuning voor de iPod Touch 1 en de iPhone 2G. Firemint mikt op een release voor de kerstdagen.

 

Volgend jaar besluit over Afghanistan-missie

Het kabinet komt pas na het kerstreces met een plan voor een nieuwe missie in Afghanistan. Dat verwacht minister van Defensie Hans Hillen (CDA), heeft hij vrijdag gezegd.

Het kabinet heeft eerder deze maand een team verkenners naar Afghanistan gestuurd om te kijken wat voor bijdrage Nederland zou kunnen leveren aan de internationale missies daar. Op basis van hun bevindingen gaat het kabinet werken aan een plan.

Omdat de PVV tegen elke nieuwe Afghanistanmissie is, moet het kabinet ook steun zien te verwerven bij een of meer oppositiepartijen.

De verkenners hebben de Afghaanse hoofdstad Kabul bezocht, en drie andere provincies. Ze zijn volgens ingewijden niet naar Uruzgan geweest, waar Nederland de afgelopen vier jaar actief is geweest.

Roemeense minister schuldig aan discriminatie

De Roemeense minister van Buitenlandse Zaken Teodor Baconschi is schuldig aan het maken van discriminerende opmerkingen aan het adres van Roma. Dat heeft de Roemeense raad tegen discriminatie vrijdag bepaald. De minister krijgt geen officiële waarschuwing of een boete, maar wel het advies dergelijke opmerkingen niet meer te maken.

In februari zei Baconschi dat 'we enkele fysiologische, natuurlijke criminaliteitsproblemen hebben in enkele Roemeense gemeenschappen' in Frankrijk, 'in het bijzonder in de Roma-gemeenschap'. Het ministerie ontkende dat de opmerkingen van Baconschi racistisch van toon waren. Baconschi zou hebben willen impliceren dat er een zekere 'natuurlijke' mate van criminaliteit is binnen elke groep immigranten.

In Roemenië wonen ongeveer anderhalf miljoen Roma. Velen wonen in grote armoede en hebben te maken met discriminatie.


Roemeense minister schuldig aan discriminatie (Foto: Novum)

Khamenei verleent oppositieleden gratie

De hoogste geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft negentien activisten van de oppositie gratie verleend. Dat meldde een website van de Iraanse oppositie. Onder de activisten die gratie hebben gekregen zou ook schrijver en journalist Javad Mahzadeh zijn.

De activisten werden donderdag vrijgelaten. Zij werden - samen met honderden anderen - gearresteerd bij de onlusten die onstonden na de frauduleus verlopen presidentsverkiezingen in juni 2009. De onlusten hielden maanden aan en vormden een ernstige bedreiging voor het Iraanse regime. De regering trad hard op tegen de demonstranten en berechtte de activisten in een massaproces.


Khamenei verleent oppositieleden gratie (Foto: Novum)

Ruim drie ton voor rechten pikante Stallone-film

De rechten van de eerste film met Sylvester Stallone zijn op eBay verkocht voor 412.000 dollar, zo'n 309.000 euro. De pikante film The Party at Kitty and Stud's uit 1970 werd later hernoemd tot Italian Stallion, nadat Stallone internationale roem had verworven met zijn Rocky-films.

De vooralsnog anonieme koper krijgt de originele negatieven en de rechten om de film wereldwijd uit te brengen, schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety. Italian Stallion werd ruim twee weken geleden door producent Bryanston Distributors aangeboden op de veilingsite.

De film kreeg in de loop der jaren een cultstatus. Stallone vertelde in een interview met Playboy in 1978 dat hij tweehonderd dollar kreeg voor twee dagen werk en dat de producenten de erotische film aan hem wilden slijten voor honderdduizend dollar toen Rocky in 1976 uitkwam.

MGM probeerde vorige jaar de rechten van de film te kopen, maar die poging mislukte. "De negatieven waren zelfs een tijdje kwijt", zegt Bryanston-voorzitter Edward Perry.


Sylvester Stallone (Foto: Novum)

Anderhalf jaar cel voor brandstichting Apeldoorn

Een 44-jarige man moet anderhalf jaar de cel in omdat hij vorig jaar een auto in brand heeft gestoken in Apeldoorn. De rechtbank in Zwolle legde hem vrijdag dertig maanden celstraf op, waarvan twaalf voorwaardelijk.

In de Apeldoornse wijk De Maten ging vorig jaar op 29 oktober een auto in vlammen op. Hoewel de man niet op heterdaad werd betrapt concludeert de rechtbank op basis van getuigenverklaringen en waarnemingen van een politieobservatieteam dat de man schuldig is aan de brandstichting.

De auto stond vlak bij een woning. De man leek volgens de rechtbank geen oog te hebben voor het gevaar dat de slapende bewoners liepen. In de wijk De Maten heersten veel onrust en angstgevoelens door eerdere brandstichtingen.

De rechtbank vindt het onbevredigend dat hij iedereen achterlaat met de vraag waarom hij de brand heeft gesticht.

Doema akkoord met nieuwe demonstratiewet

De Russische Staatsdoema is vrijdag akkoord gegaan met een herziene wet op politieke demonstraties. Een vorige versie van de wet, die eerder deze maand door de Doema werd aangenomen, werd door een veto van president Dmitri Medvedev tegengehouden.

In het oorspronkelijke wetsvoorstel stond dat iemand die zonder toestemming een demonstratie organiseert en daarvoor een boete krijgt, geen recht meer heeft een andere demonstratie te organiseren. Volgens Medvedev was dit wetsvoorstel een beperking op het grondwettelijke recht op vrije vergadering.

In de wet die vrijdag werd aangenomen is de betwiste bepaling geschrapt. Een aantal partijen stemde, ondanks de herziening, toch tegen het wetsvoorstel, omdat zij menen dat er nieuwe beperkingen zijn opgenomen.

Egyptenaren protesteren tegen politiegeweld

Egyptenaren zijn vrijdag in verschillende delen van het land de straat opgegaan om te protesteren tegen politiegeweld, in het bijzonder geweld tegen kandidaten die dit weekend meedoen aan de parlementsverkiezingen. De plannen voor de demonstraties op de 'Dag van Woede' circuleerden op Twitter en Facebook en de exacte locaties van de protesten werden per sms doorgestuurd.

Bij een van de demonstraties in een arme wijk in Caïro sloegen rond de tweehonderd personen op potten en pannen en bliezen op fluitjes. Volgens organisator Mostafa al-Nagar werden in tien andere plaatsen vergelijkbare demonstraties gehouden. Voordat de politie arriveerde waren de demonstranten alweer uit elkaar gegaan.

Olifant krijgt wortelkanaalbehandeling

Tandartsen hebben in het zuiden van India een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd bij een olifant. Het 27 jaar oude dier had door een 'gaatje' van 6 centimeter chronische pijn aan zijn slagtand, meldde zijn tandarts Sunil Kumar vrijdag.

Drie tandartsen en een dierenarts werkten 2,5 uur aan de 50 centimeter lange slagtand. De olifant gedroeg zich uitstekend tijdens de behandeling, waarbij geboord moest worden. "Tijdens de operatie was de olifant niet verdoofd. Hij werkte goed mee en luisterde naar zijn verzorger", aldus Kumar, die de slagtand begin deze maand repareerde.

"We hadden extra grote instrumenten nodig en een grote hoeveelheid hars om de breuk te dichten", lichtte Kumar toe. Een gaatje in een menselijke tand wordt behandeld met ongeveer 4 gram vulling, maar bij deze operatie was maar liefst 188 gram nodig.

Vijftiende dode door Q-koorts

Het aantal dodelijke slachtoffers door Q-koorts is opgelopen tot vijftien. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag bekendgemaakt. Dit jaar zijn acht mensen omgekomen door de op mensen overdraagbare veeziekte. Vorig jaar overleden zes mensen en het jaar daarvoor één.

Alle patiënten die aan Q-koorts overleden hadden chronische Q-koorts, die ze in voorgaande jaren hebben opgelopen. In alle gevallen hadden de patiënten ook andere medische problemen.

Dit jaar kwamen in totaal tot nu toe 495 meldingen van Q-koorts gevallen bij mensen binnen bij het RIVM. Van hen raakten de meesten, 382 mensen, dit jaar besmet.

De infectieziekte is vooral afkomstig van besmette melkgeiten en -schapen. Het aantal besmettingen neemt inmiddels af.


Vijftiende dode door Q-koorts (Foto: Novum)

'Staking postbodes was succes'

De tweedaagse staking van postbodes van TNT was een succes, vindt vakbond FNV Abvakabo. Het overgrote deel van het postbedrijf lag donderdag en vrijdag stil. De stakende medewerkers protesteerden tegen de 3100 gedwongen ontslagen die TNT Post heeft aangekondigd.

Van de 20.000 postbodes en postsorteerders die op afdelingen werken waar de klappen zullen vallen, hebben zich zeker 2500 mensen als staker ingeschreven. De vakbond zegt nog niet alle aanmeldingen binnen te hebben en verwacht dat dit aantal nog zal stijgen.

Zaterdag gaan TNT-medewerkers weer aan het werk. Een woordvoerder van het postbedrijf liet weten dat extra mensen worden ingezet om de stapels post weg te werken die de afgelopen dagen bij de sorteercentra zijn blijven liggen.

'Staking postbodes was een succes'
'Staking postbodes was een succes' (Foto: ANP)

Obama gewond geraakt

De Amerikaanse president Barack Obama heeft twaalf hechtingen in zijn lip, nadat die door een klap in zijn gezicht tijdens een potje basketbal openlag. Dat heeft het Witte Huis vrijdag laten weten.

Journalisten zagen Obama later door een raam van het Witte Huis terwijl hij toekeek hoe de kerstboom bij de presidentiële residentie werd afgeleverd. Hij hield iets tegen zijn mond dat op een compres leek.

Kustwacht evacueert bemanning booreiland

De Kustwacht heeft vrijdagavond de 12-koppige bemanning van een boorplatform met de offshore reddingshelikopter geëvacueerd nadat de elektriciteit op het werkeiland vrijdagmiddag was uitgevallen. Door de complete 'blackout' was de temperatuur in de verblijven gezakt naar het nulpunt en de bemanning zat in het donker. Dat heeft een woordvoerder van de Kustwacht meegedeeld.

Patform K4-BE staat op ongeveer 130 kilometer ten noordwesten van Den Helder. Omstreeks 19.15 uur kreeg het Kustwachtcentrum in Den Helder de vraag of het kon helpen, omdat de problemen niet konden worden opgelost. De eigenaar vreesde voor het welzijn van de bemanning, mede door het slechte weer.

Het weer was er ook de oorzaak van dat een particuliere helikopter niet meer kon vliegen.

Politie Rio claimt overwinning in favela

De Braziliaanse politie heeft vrijdag de sloppenwijk Vila Cruzeiro in Rio de Janeiro omsingeld en de huizen van bewoners doorzocht. Agenten gingen van deur tot deur, terwijl achthonderd militairen klaarstonden om de agenten te assisteren zodra dit nodig mocht zijn. De politie wist enkele uren eerder het gebied in te nemen met behulp van pantservoertuigen en machinepistolen. Bendes hadden de wegen in de favela geblokkeerd met brandende autobanden en wrakken.

De regering was vrijdag tevreden met de overwinning op de bendes en prees de operatie als het begin van een nieuw Rio de Janeiro. "Als ik zeg dat dit gebied tot rust wordt gebracht, dan is dat een teken dat er dingen zijn veranderd", aldus Roberto Sa, onderdirecteur openbare veiligheid van de deelstaat Rio. "De uitdaging is nog steeds enorm, maar we hebben een doel en we geven geen millimeter toe."

De organisatoren van de Olympische Spelen, die in 2016 het land aandoen, zeiden de politie te steunen bij de strijd tegen de bendes. Volgens de voorzitter van het organiserend comité Carlos Nuzman kan Rio 'verzekeren dat de Spelen in 2016 plaats zullen vinden in een sfeer van totale veiligheid'.

Na de onrust van de afgelopen dagen lijkt het normale leven in Vila Cruzeiro vrijdag weer terug te keren. De wijk bleef echter wel zonder elektriciteit zitten: medewerkers van het elektriciteitsbedrijf durven de wijk niet in om geknapte hoogspanningskabels te repareren. Daarnaast zorgt de aanwezigheid van agenten in de wijk voor spanningen: bewoners zijn huiverig om samen te werken met de politie, uit angst voor represailles als de bendes terugkeren.

De onrust en het geweld in de favela begon zondag. Sindsdien zijn er bijna tweehonderd personen opgepakt. Tegen de honderd bussen en auto's zijn op doorgaande wegen in brand gestoken en veel automobilisten zijn beroofd. Hoeveel mensen er in totaal precies zijn omgekomen bij het geweld is onbekend.


(Foto: Novum)

Bloederige eerste 15 minuten van Splatterhouse

De eerste 15 minuten van Splatterhouse zijn nu al te zien op YouTube en andere streamingsites. In dit fragment zie je het intro-filmpje waar het verhaal deels wordt uitgelegd en voor de rest veel gameplay.

Je bent Rick en je bent op het begin eigenlijk al dood. Is het niet dat een masker tot je spreekt en je het leven biedt. Dit zogenaamde Terror Mask komt op Rick te zitten en ze fuseren. In het begin mag je even spelen met alle mogelijkheden; klauwen die op commando uit je armen groeien en slow-motion kills. Dan besluit het masker dat je als mens niet sterk genoeg bent om al deze kracht aan te kunnen en moet je het maar doen met je menselijke lichaam. Later in het spel krijg je wel weer krachten door het masker. Verder spat er natuurlijk veel bloed van het scherm.


"Make a wish..."

Bouma: "We zijn afgebluft"

PSV'er Wilfred Bouma was duidelijk na afloop van de verloren wedstrijd tegen NAC Breda. De Helmonder leed vooral een mentale nederlaag. "We zijn afgebluft", was het oordeel.

Dertig minuten lang leek er voor de Eindhovenaren niets aan de hand. Na het begin gaf de ploeg het echter hopeloos uit handen. "Dit was een mentale kwestie", aldus Bouma. "Na rust gingen de koppies hangen. Ik heb er geen woorden voor. We worden hierdoor weer een eind teruggeworpen. Het zat niet goed in de koppies, anders kun je niet zo verslappen. Hoe dat kan? Ik weet het niet."

[WTF] Uitslagen en standen na dag 6

In Londen vindt deze week het laatste tennistoernooi van het jaar plaats; de ATP World Tour Finals. De acht beste tennissers en dubbelteams van het seizoen zullen strijden om de titel ‘World Tour Champions’. FOK!sport zal elke dag een overzichtspost plaatsen van alle resultaten.

Uitslagen groep A

Speler #1 Speler #2 Uitslag
Rafael Nadal Tomás Berdych 7-6, 6-1
Novak Djokovic Andy Roddick 6-2, 6-3


Stand groep A

# Speler W/V
1 Rafael Nadal (SPA)*
3/0
2 Novak Djokovic (SER)*
2/1
3 Tomás Berdych (TSJ)
1/2
4 Andy Roddick (VS)
0/3

* naar halve finales



Uitslagen dubbelspel groep B

Team #1 Team #2 Uitslag
M. Bhupathi/M. Mirnyi W. Moodie/D. Norman 6-4, 6-4
L. Kubot/O. Marach D. Nestor/N. Zimonjic 6-0, 1-6, 10-6

 

Stand dubbelspel groep B

# Team W/V
1 D. Nestor/N. Zimonjic (CAN/SER)*
3/0
2 M. Bhupathi/M. Mirnyi (WRU)*
2/1
3 W. Moodie/D. Norman (ZAF/BEL)
1/2
4 L. Kubot/O. Marach (POL/OOS)
0/3

* naar halve finales


Programma  zaterdag 27 november

Tijd Groep    
13:15 Halve finale
B. Bryan/M. Bryan D. Nestor/N. Zimonjic
15:00 Halve finale R. Nadal
A. Murray
19:15 Halve finale M. Frystenberg/M. Matkowski M. Bhupathi/M. Mirnyi
21:00 Halve finale N. Djokovic
R. Federer
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.