Demonstranten zetten tentenkamp op in Kiev

Honderden demonstranten hebben dinsdag in het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kiev een tentenkamp opgericht uit protest tegen een plan voor een nieuwe belastingwet. De actievoerders menen dat de maatregel, een belastingverhoging voor het midden- en kleinbedrijf, funest is voor kleine bedrijven.

De actievoerders zwoeren op het Maidanplein te blijven, totdat de autoriteiten de plannen intrekken. Volgens de regering is de wetswijziging echter nodig om de inkomsten van de regering te vergroten. De economie kromp het afgelopen jaar met 15 procent.

Maandag besloot een rechtbank in Kiev dat demonstraties in de stad verboden zijn, omdat de protesten bezoeken van buitenlandse delegaties kunnen verstoren. Een woordvoerder van de politie zei dat de demonstranten op de hoogte worden gesteld van het verbod en verzocht worden om het kamp op te breken. Of de autoriteiten het kamp desnoods met geweld ontmantelen, wilde hij niet zeggen.

Het Oekraïense parlement nam de belastingwet vorige week al aan, maar president Viktor Janoekovitsj is huiverig om de wet te ondertekenen, omdat die zijn populariteit geen goed zal doen. De president wil liever met de demonstranten in gesprek gaan en hun eisen in overweging nemen.

Het protest van dinsdag maakt deel uit van een reeks demonstraties waar duizenden Oekraïeners op af zijn gekomen. De protesten lijken op de enorme protestacties in 2004 die bekend werden als de Oranjerevolutie.