Uitspraken paus over condooms gelden ook voor vrouw

De uitspraken van paus Benedictus XVI over het gebruik van condooms gelden ook voor vrouwen. Dat heeft het Vaticaan dinsdag gezegd. De paus noemde het gebruik van condooms minder slecht dan het verspreiden van hiv. Hij zei dit in interviews die door een Duitse journalist zijn herschreven tot het boek Licht van de Wereld. Het boek verscheen dinsdag.

De kerkvorst leek op het eerste gezicht alleen te verwijzen naar mannelijke prostitués -voor wie anticonceptie niet uitmaakt. Hij zei dat condoomgebruik gerechtvaardigd is als het gaat om 'het terugdringen van het risico van infectie'. Direct na het bekend worden van deze uitspraak rezen er vragen over de precieze bedoeling van de paus. In de Italiaanse vertaling van het boek werd namelijk de vrouwelijke vorm van het woord prostituee gebruikt, terwijl het Duitse origineel de mannelijke vorm gebruikte.

Na vragen van journalisten of de uitspraak van de paus alleen geldt voor homoseksuelen zei de woordvoerder van het Vaticaan, Federico Lombardi, dat het niet uitmaakt. Het belangrijkste is volgens Lombardi dat de persoon in kwestie rekening houdt met het leven van de ander.

"Ik heb de paus persoonlijk gevraagd of er een belangrijk probleem was bij de keuze voor de mannelijke of de vrouwelijke vorm", aldus Lombardi. "Hij vertelde me dat dat er niet was. (...) Het is de eerste stap bij het nemen van verantwoordelijkheid, bij het in overweging nemen van het risico voor het leven van de ander met wie je een relatie hebt. Dit geldt als je een vrouw bent, een man of een transseksueel."

De paus rechtvaardigt of vergoeilijkt met zijn uitspraken geen seks tussen homoseksuelen of buiten het huwelijk. Elders in het boek spreekt de paus zich uit tegen sodomie en anticonceptiemiddelen. Bovendien benadrukt hij nog eens de onschendbaarheid van het huwelijk tussen man en vrouw.


(Foto: Novum)