Registratie dubbele nationaliteit blijft

Gemeenten blijven de tweede nationaliteit van pasgeboren kinderen registreren. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) is niet van plan de wet te wijzigen, zo bleek dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bewindsman was naar de Kamer geroepen door Tofik Dibi (GroenLinks) die zich kwaad maakte over de registratie van bijvoorbeeld een tweede, Marokkaanse nationaliteit, terwijl ouders dat helemaal niet willen. Hij riep Donner op om snel een eind te maken aan deze praktijk. De 'keuzevrijheid' van ouders moet voorop staan, aldus Dibi.

Donner wees er op dat gemeenteambtenaren slechts de wet uitvoeren. "Zij zijn gehouden de nationaliteit te registreren, ook die eventueel naast de Nederlandse bestaat." Van keuzevrijheid kan geen sprake zijn, dat is de essentie van de Gemeentelijke Basisadministratie, stelde hij. "Wat daarin staat is niet ter vrije keuze van degene die geregistreerd wordt."

Daarnaast leidt afschaffing van de registratie niet tot het verlies van de Marokkaanse nationaliteit. Daarvoor moet de Marokkaanse wet worden aangepast. Hij gaat zich inspannen op de Marokkaanse overheid zo ver te krijgen, beloofde hij.

Veel fracties waren niet tevreden met het antwoord van Donner. Zij vinden dat ouders wel degelijk de keuze moeten krijgen om de tweede nationaliteit niet te laten registreren. Gerard Schouw (D66) vroeg daarom een spoeddebat aan met de minister, waarvoor hij voldoende steun kreeg. Onder meer van regeringspartij VVD.