Generaal Uruguay veroordeeld voor moord uit '74

De Uruguyaanse generaal Miguel Dalmao is maandag veroordeeld voor een moord tijdens de militaire dictatuur van 1973-85. In afwachting van hoger beroep is hij in verzekerde bewaring gesteld. Als zijn veroordeling wordt gehandhaafd, kan hij dertig jaar gevangenisstraf krijgen.

Dalmao is de eerste Uruguyaanse militair in actieve dienst die is veroordeeld voor een misdrijf tijdens de dictatuur. Met hem is ook een kolonel veroordeeld, José Chialanza. Beiden werden schuldig bevonden aan de dood van Nibia Sabalsagaray, een communiste die kort na haar arrestatie in 1974 opgehangen in haar cel werd gevonden. Chialanza was toentertijd bataljonscommandant en Dalmao was verantwoordelijk voor het verkrijgen van informatie van arrestanten. Beiden verklaarden dat Sabalsagaray zelfmoord heeft gepleegd, maar de nabestaanden hebben bewijzen aangedragen die dit weerleggen.

Net als in andere Latijns-Amerikaanse landen kregen militairen en linkse guerrillastrijders na het einde van de militaire dictatuur in Uruguay amnestie. Het hooggerechtshof verklaarde de amnestie echter in oktober 2009 ongrondwettig.

In Uruguay zijn verschillende militairen vervolgd wegens misdaden tegen de menselijkheid, maar deze misdrijven werden alle begaan buiten Uruguay -vooral in Argentinië, waar ongeveer 150 linkse Uruguayanen zijn 'verdwenen'.

Ex-dictator Juan Bordaberry is veroordeeld voor zijn aandeel in de staatsgreep van 1973 die de militaire dictatuur inluidde, maar alle andere misdaden die binnen Uruguay werden begaan werden tot voor kort door de amnestie gedekt.