Alkmaar blijft bij sluiting prostitutieramen

De gemeente Alkmaar blijft erbij dat 92 prostitutieramen op de Achterdam dicht moeten. De gemeente heeft woensdag opnieuw besloten de vergunning voor de ramen, die allemaal van dezelfde exploitant zijn, niet te verlengen. Het gaat om ongeveer twee derde van alle prostitutieramen op de Achterdam.

In de zaak was een nieuwe beslissing van de gemeente nodig, nadat de rechtbank in Alkmaar een eerder besluit van de gemeente om de vergunning niet te verlengen van tafel veegde. Burgemeester van Alkmaar Piet Bruinooge had toen op grond van de Wet Bibob besloten de exploitatievergunning niet te verlengen.

De rechter achtte echter niet bewezen dat de exploitant de panden heeft aangekocht met drugsgeld en een deel van het losgeld van de Heinekenontvoering en oordeelde dat het door de exploitant aangetekende bezwaar gegrond was. De rechtbank bepaalde ook dat de burgemeester een nieuwe beslissing moest nemen.

Voor deze nieuwe beslissing heeft de burgemeester opnieuw advies gevraagd aan het Landelijk Bureau Bibob. Met de Wet Bibob kan de integriteit van ondernemers die een vergunning aanvragen worden bekeken en op basis van verdenkingen een vergunning worden geweigerd. Het bureau gaf een negatief advies af, omdat er een 'ernstige mate van gevaar' zou bestaan dat de aangevraagde vergunning 'mede zal worden gebruikt om strafbare feiten te plegen'.

De nieuwe beslissing betekent vooralsnog niets voor de ramen. Er loopt nog een procedure bij de Raad van State, waar de gemeente in beroep is gegaan tegen het vonnis van de rechtbank. Ook het nieuwe besluit om de ramen te sluiten zal volgens een woordvoerder van de gemeente door de Raad van State worden bekeken. De Raad van State behandelt de zaak op 6 december.