Engeland verbood al drie keer demo's EDL

De demonstraties van de English Defense Leaque zijn in Engeland al tot drie keer toe verboden. De EDL komt zaterdag naar Amsterdam voor een Pro-Wilders betoging.

Gezien hun gewelddadige reputatie in Engeland vreest de gemeente voor ongeregeldheden en rellen. Dominic Casciani, journalist van de BBC, deed onderzoek naar de EDL. Volgens hem is het duidelijk dat de EDL nauwe banden heeft met extreemrechts en met  groeperingen en dat hooligans er een onderdeel van uit maken. 


Vooral de aanwezigheid van hooligans, maakt de kans op rellen extra groot. Dit zijn, inmiddels bijna bekende beelden van youtube, waarop te zien is hoe een demonstratie in het Engelse Birmingham, uit de hand loopt. Dat is de reden dat de Engelse overheid al meerdere keren acties van de EDL op voorhand verboden heeft. Volgens Casciani is het in Engeland heel ongebruikelijk dat demonstraties verboden worden.

Burgemeester Van der Laan staat dus voor een fikse uitdaging. Als het zaterdag uit de hand loopt, zal er automatisch naar hem worden gekeken. Als hij de demonstratie verbiedt, zal hij eigenlijk ook de linkse tegendemonstratie moeten verbieden, om niet van partijdigheid te worden beticht. Een klassiek dilemma dus. Woensdagmiddag moet duidelijk worden welke maatregelen de burgemeester gaat nemen.