Uitslagen Eredivisie speelronde 10

Dit weekend werd de tiende speelronde in de Eredivisie afgewerkt. PSV vernederde Feyenoord in eigen huis met 10-0, Ajax stelde teleur bij Excselcior (2-2) en zakte zo naar de derde plaats, FC Twente nam de tweede plaats over dankzij een 3-2 overwinning op ADO Den Haag.

Roda JC Kerkrade blijft het verrassend goed doen in de Eredivisie. De ploeg die twee jaar geleden ternauwernood via penalties degradatie wist te voorkomen was vrijdagavond voor even gedeeld koploper. Op bezoek bij NAC Breda kwam de ploeg van trainer Harm van Veldhoven in de 36e minuut op achterstand door een doelpunt van NAC'er Kolkka. In de tweede helft kreeg Junker via een penalty de kans om gelijk te maken, maar hij schoot in de handen van Ten Rouwelaar. Inde 60e minuut kwam Roda wel langszij, Sutchuin Djoum maakte de 1-1. Tien minuten voor tijd besliste Hempte via een vrije trap het duel in het voordeel van Roda: 1-2.

N.E.C. Nijmegen heeft FC Groningen zijn tweede nederlaag van de competitie bezorgd. De ploeg won in eigen huis met 3-2. Grote man bij de Nijmegenaren was spits Vleminckx. Hij zorgde voor een 2-0 voorsprong door in de vierde en twaalfde minuut te scoren. In de 70e minuut maakte Enevoldsen er 2-1 van, maar Vleminckx zorgde in de 77e minuut met zijn derde van de avond weer voor een veilige marge: 3-1. De 3-2 van Andersson in de 90e minuut kwam voor Groningen te laat.

Ajax ging vanmiddag op bezoek bij Excelsior, de laatste keer dat Ajax naar Woudestein moest, december 2007, werden de Amsterdammers getrakteerd op een 2-1 nederlaag. Ook vandaag werden er punten verloren, Excelsior wist de bezoekers op 2-2 te houden. In de eerste helft werd Anita met een rode kaart veel te zwaar bestraft door arbiter Wegereef, waardoor Ajax met tien man kwam te staan. Excelsior wist nog voor rust te profiteren van de numerieke meerderheid, en kwam via Bovenberg in de 37e minuut en Wattamaleo in de 43e minuut op een 2-0 voorsprong. Direct na rust maakte Ajax de aansluitingstreffer via El Hamdaoui. In de 60e minuut kreeg Ajax nog een klap te verwerken aangezien keeper Stekelenburg met een blessure naar de kant werd gehaald, Verhoeven was zijn vervanger. Ajax bleef zoeken naar de gelijkmaker en kreeg die uiteindelijk in de 89e minuut, Vertonghen kopte een corner van Sulejmani binnen: 2-2. In de zes minuten blessuretijd die volgden waren de beste kansen voor Excelsior maar Verhoeven wist bij zijn debuut voor Ajax 1 zijn doel schoon te houden. Door het puntverlies ziet Ajax FC Twente passeren op de ranglijst.

De Wedstrijd van de Week was die tussen PSV en Feyenoord, een verslag van die wedstrijd lees je hier.