Cholera veroorzaakt diarree Haïti

Laboratoriumonderzoek heeft bevestigd dat de uitbraak van diarree in Haïti wordt veroorzaakt door cholera. Het aantal doden is opgelopen tot 142 en ruim duizend mensen zijn ziek. Het Haïtiaanse ministerie van volksgezondheid heeft dit vrijdag meegedeeld.

Het is de dodelijkste ziekteuitbarsting in Haïti sinds het land op 12 januari werd getroffen door een zware aardbeving. De ziekte is uitgebarsten in de regio Artibonite, die bij de aardbeving grotendeels gespaard is gebleven, maar waar duizenden overlevenden uit de verwoeste hoofdstad Port-au-Prince naar toe zijn getrokken. Veel mensen verblijven er in tentenkampen onder zeer gebrekkige hygiënische en sanitaire omstandigheden.

Veel patiënten zochten hulp bij het St. Nicholas-ziekenhuis in de havenstad St. Marc. Honderden lagen op dekens op de parkeerplaats aan infusen te wachten op behandeling. Geneeskundige autoriteiten maanden de bevolking goede hygiëne in acht te nemen en regelmatig hun handen te wassen om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Cholera is een bacteriële infectie die via water wordt verspreid. Door ernstige diarree en braken kunnen patiënten snel uitdrogen en overlijden. De behandeling bestaat uit toediening van zout en een suikeroplossing.