Werkstraf voor spuiten pepperspray in discotheek

Een 29-jarige man uit Anna Paulowna is veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur omdat hij pepperspray in een discotheek in Schagen had gespoten. Het Openbaar Ministerie in Alkmaar had vier maanden celstraf en tweehonderd uur werkstraf geëist. In tegenstelling tot het OM oordeelde de rechter donderdag dat er geen sprake is van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Het incident vond op 1 april vorig jaar plaats tijdens het jaarlijkse Schagense evenement Paasvee. Toen de pepperspray over het publiek werd gespoten waren zo'n 1500 bezoekers aanwezig in dancing Kdanz. Er brak paniek uit.

Ruim dertig mensen kregen last van branderige ogen, een brandende huid, hadden moeite met ademhalen of last van mond en slijmvliezen. Negen mensen hebben zich door EHBO'ers laten behandelen. Twee werden naar een ziekenhuis gebracht.

Volgens de rechter kan niet bewezen worden dat er bij eenmalige blootstelling aan de bijtende stof kans is op zwaar lichamelijk letsel. Wel is sprake van mishandeling. Naast de werkstraf moet de man aan vijf jonge slachtoffers schadevergoedingen tot 455 euro betalen.

Het OM beraadt zich nog op eventueel hoger beroep.