Wilders voor rechter gedaagd door imam Fawaz

PVV-leider Geert Wilders moet volgende week ook voor de rechter in Den Haag verschijnen. Imam Fawaz Jneid eist 55.000 euro van Wilders, omdat de politicus een fragment van een interview met Fawaz in Netwerk heeft gebruikt in zijn antikoranfilm Fitna.

De zitting is volgende week woensdag voor de rechtbank in Den Haag. Wilders staat volgende week ook nog vier dagen voor de rechtbank in Amsterdam, waar hij terechtstaat wegens groepsbelediging en aanzetten tot haat en discriminatie.

Het conflict met de streng orthodoxe geestelijke Fawaz Jneid van de As-Soennah moskee in Den Haag dateert van het voorjaar 2008. Wilders had een fragment van een Netwerk-interview uit oktober 2007 met Fawaz gebruikt in Fitna. De imam stelde daarop dat zijn portretrecht is geschonden, dat Wilders onrechtmatig heeft gehandeld en dat hij in zijn goede naam en eer is aangetast.

Toen de imam juli 2008 zijn schadeclaim bij Wilders neerlegde, toonde die zich niet onder de indruk. "Deze haatimam heeft Ayaan Hirsi Ali, Theo van Gogh en Afshin Ellian vervloekt en de meest verschrikkelijke dingen gezegd. Hij schreeuwt harder dan een varken." Wilders zei toen ook: "Ik ga geen cent betalen."

Wilders voor rechter gedaagd door imam Fawaz
Wilders voor rechter gedaagd door imam Fawaz (Foto: ANP)