Kroes bepleit vrouwenquotum bij vorming kabinet

Dat pas twee vrouwen zijn gevraagd om minister te worden bewijst dat vooraf een quotum moet worden afgesproken. Dat zei VVD-topvrouw Neelie Kroes op Radio 1. Ze is niet de enige die kritiek heeft.

In het AD zegt VVD-coryfee Annemarie Jorritsma dat ze VVD-leider Mark Rutte op deze 'misstap' gaat aanspreken. Oud-minister Hanja Maij-Weggen (CDA) vindt dat CDA-leider Maxime Verhagen beter had moeten zoeken.

"Met intenties kom je er niet", zei Eurocommissaris Kroes op Radio 1. Dat er geen vrouwen gevonden konden worden, gaat er bij haar niet in. "U wilt toch niet beweren dat er geen kwalitatief hoogstaande vrouwen in Nederland voorhanden zijn?"

Volgens Kroes hangt het af van hoe wordt gezocht. "In het bedrijfsleven werd ook vaak geroepen dat er geen geschikte vrouwen waren. Dan moet men het zand uit de ogen halen en de oren open doen."

Een quotum is volgens haar onvermijdelijk. "Anders komt het er niet van. Dat blijkt nu. Ik zou graag zeggen dat het vanzelf gaat, maar dat is niet zo." Kroes benadrukt dat uit onderzoek en uit de praktijk blijkt dat een gemengd team efficiënter en eigentijdser werkt.

Zelf is Kroes niet beschikbaar, omdat ze al een 'zeer belangrijke' portefeuille in Brussel heeft die ze niet 'in de steek' kan laten. Ze is daar belast met de digitale agenda. Hoewel ze Rutte van tevoren op het hart heeft gedrukt er op te letten dat er goede vrouwen in het kabinet komen, gaat ze hem niet opnieuw bellen. "Dat heeft geen zin, de race is al gelopen."

Tot nu toe wordt Melanie Schultz van Haegen (VVD) genoemd als de nieuwe baas van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Edith Schippers (VVD), medeonderhandelaar naast Rutte, is genoemd als de nieuwe minister van Volksgezondheid.