Kabinet donderdag op bordes

Mark Rutte (VVD) verwacht dat het nieuwe kabinet volgende week donderdag op het bordes bij koningin Beatrix zal staan. Dat maakte de aankomend premier donderdagavond even na middernacht bekend tijdens een persconferentie in de Eerste Kamer.

Rutte was even daarvoor door het staatshoofd benoemd tot formateur. Hij gaat vrijdag al aan de slag met gesprekken met de beoogde bewindslieden. Als eerste ontvangt hij CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen die vicepremier wordt. Ook zaterdagmiddag, maandag en dinsdag zijn gesprekken voorzien.

Het debat over de regeringsverklaring vindt waarschijnlijk in de laatste week van oktober plaats, na de herfstvakantie van de Tweede Kamer.

Behalve Verhagen noemde Rutte geen namen van de andere 'poppetjes' in zijn nieuwe kabinet. VVD en CDA leveren allebei zes ministers en vier staatssecretarissen. Wel bevestigde hij dat een aantal ministeries wordt samengevoegd.

Rutte zei verder dat hij een premier wil worden van alle Nederlanders. Hij hoopt dat zo veel mogelijk mensen zich herkennen in het kabinet. "Maar ik lever mijn partijkaart niet in. Ik blijf de voorman van mijn eigen partij", voegde de aankomend premier eraan toe.

Rutte hoopt de rit uit te zitten, ondanks het gerommel binnen de CDA-fractie waar de twee dissidenten Ad Koppejan en Kathleen Ferrier kritiek blijven leveren op de samenwerking met de PVV. "Ik heb vertrouwen in het CDA en de leiding in die partij", stelde hij. "Het vertrouwen is groot, we hebben de ferme wil om er een succes van te maken."