Prinselijk paar bij opheffen Staten

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben zaterdagochtend (lokale tijd) de laatste plechtige vergadering van de Staten van de Nederlandse Antillen op Curaçao bijgewoond. Het prinselijk paar luisterde naar toespraken van de fractieleiders, de Antilliaanse premier en de Statenvoorzitter.

De Staten, het Antilliaanse parlement, heeft 72 jaar bestaan en is opgeheven omdat het staatsverband van de Antillen aan het eind van 9 oktober wordt ontmanteld.

De toekomstige premier van Curaçao, Gerrit Schotte, sprak over een dag van veel emoties. Hij beloofde in het nieuwe land Curacao te werken 'aan gelijke kansen voor alle mensen'. Statenlid Helmin Wiels sprak in zijn toespraak de hoop uit dat de opheffing van de Nederlandse Antillen en de geboorte van het Land Curaçao 'zal leiden tot werkelijke gelijkheid in de vorm van onafhankelijkheid van mijn volk'. "Want het is moeilijk om binnen het Koninkrijk gelijkwaardig te zijn, maar niet gelijk." Na afloop van de vergadering was er een informeel samenzijn van het prinselijk paar met de Statenleden en gasten. Na afloop bezoeken Willem-Alexander en Máxima een sportproject van het Oranje Fonds.

Prinselijk paar bij opheffen Staten
Prinselijk paar bij opheffen Staten (Foto: ANP)