Nieuw onderzoek naar sterfgeval na polioprik

Er komt een nieuw onderzoek naar de dood van een achtjarig jongetje na een vaccinatie tegen onder meer de bof en polio. Dat heeft demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) vrijdag bekendgemaakt.

De jongen werd in maart 2009 gevaccineerd tegen BMR en DTP en overleed vier dagen later. Zijn dood werd onderzocht door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), maar de ouders van de overleden jongen trokken de onafhankelijkheid van het onderzoek in twijfel.

De Nationale ombudsman is het met hen eens. Het RIVM vervult 'te veel rollen', staat in een vrijdag gepubliceerd rapport over de klachten van de ouders. Het instituut is niet alleen verantwoordelijk voor het inenten van kinderen, maar het registreert ook de bijwerkingen en doet onderzoek naar het verband tussen vaccinatie en bijwerkingen. "Deze vele rollen van het RIVM scheppen een schijn van partijdigheid."

Klink gelast daarom een tweede onderzoek, dat wordt uitgevoerd door het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb. Hoewel Klink niet twijfelt aan de integriteit van het RIVM heeft hij al eerder besloten om de bijwerkingenregistratie van het vaccinatieprogramma voortaan onder te brengen bij Lareb. Dit om 'iedere belangenverstrengeling' te voorkomen.