Iets minder echtscheidingen uitgesproken

Het aantal uitgesproken echtscheidingen is vorig jaar licht gedaald naar 31.700. In 2008 werden nog 32.900 echtscheidingen uitgesproken, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS verwacht dat het aantal echtscheidingen dit jaar toeneemt omdat het eerste halfjaar meer echtscheidingsprocedures zijn opgestart.

In vergelijking met 1994 hebben paren die scheiden vaker kinderen. In 1994 was dat nog bij ongeveer de helft van de paren het geval, tegenwoordig bij zes op de tien echtscheidingen. Dat komt volgens het CBS doordat stellen tegenwoordig pas trouwen als het eerste kind is geboren. Daardoor komt het minder vaak voor dat een stel zonder kinderen in een echtscheiding verwikkeld raakt.

In totaal waren vorig jaar 33.300 kinderen bij een echtscheiding betrokken. De helft was jonger dan 10 jaar. Bij scheidingen waar kinderen bij zijn betrokken, moet de vader in zes op de tien gevallen kinderalimentatie betalen. Overigens stroomt het geld vrijwel altijd van de vader naar de moeder, bij slechts een procent was dat niet het geval.

In vijftien procent van de gevallen moet iedere maand tweeduizend euro of meer worden betaald. In ruim 55 procent van de gevallen is het maandelijkse bedrag achthonderd euro of minder.