Obama sluit gevechtsmissie Irak af

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in een toespraak vanuit het Witte Huis de Amerikaanse gevechtsmissie in Irak officieel afgesloten. "Het is tijd om de bladzijde om te slaan", zei hij.

De Amerikanen hebben voor operatie Iraqi Freedom een hoge prijs betaald, zei Obama, een verklaard tegenstander van de oorlog in Irak. Deze oorlog werd zeveneneenhalf jaar geleden door Obama's voorganger, de Republikein George Bush, in gang gezet.

Obama zei in zijn rede tot de Amerikaanse bevolking dat de tijd is gekomen om de bladzij om te slaan en dat vanaf nu de prioriteit van zijn beleid bij het herstel van de economie ligt. De oorlog in Irak heeft de Verenigde Staten honderden miljarden dollars gekost; ruim 4400 Amerikaanse militairen zijn in Irak gesneuveld en tienduizenden zijn er in de loop der jaren gewond geraakt.

Obama beloofde na zijn aantreden als president dat alle Amerikaanse gevechtstroepen per 31 augustus 2010 uit Irak zouden zijn teruggetrokken, op een contingent van vijftigduizend na. Dat betekende dat negentigduizend militairen uit Irak moesten worden teruggetrokken, een doel dat vorige week werd bereikt.

Obama heeft sinds zijn aantreden met de oorlog in Irak in zijn maag gezeten. De president is een fel tegenstander van de oorlog en bekritiseerde de invasie in Irak vanaf het begin.

De Amerikaanse strijdkrachten laten in Irak een politiek systeem achter dat in een impasse verkeert. Politici zijn niet in staat gebleken een regering te vormen, bijna zes maanden na de parlementsverkiezingen. Ondertussen is het geweld in Irak de laatste tijd aanzienlijk toegenomen. Opstandelingen bewijzen nog steeds in staat te zijn chaos te scheppen. De achterblijvende Amerikaanse militairen blijven dan ook een gevaarlijke taak houden: zij gaan de Iraakse troepen trainen en helpen bij antiterreuroperaties.