Geen Zwitsers referendum herinvoering doodstraf

Het initiatief van een groep Zwitsers om via een referendum de doodstraf in Zwitserland weer ingevoerd te krijgen, is van de baan. De groep liet woensdag weten dat zij met haar initiatief de aandacht wilde vestigen op misstanden. Zo worden slachtoffers en hun verwanten achtergesteld en is er meer aandacht voor de daders, vindt de groep.

Dinsdag kreeg de groep toestemming om campagne te gaan voeren. Zij kreeg tot 24 februari 2012 de tijd om de honderdduizend handtekeningen te verzamelen die vereist zijn voor het organiseren van een volksraadpleging. De groep zei de doodstraf te willen herinvoeren voor moordenaars die betrokken zijn bij seksueel misbruik.

Het initiatief leidde tot veel opschudding. Zo rees meteen de vraag of de doodstraf wel strookt met de grondwet en in lijn is met de internationale verplichtingen van het land, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Amnesty International zei dat herinvoering van de doodstraf op gespannen voet zou staan met de algemene trend in Europa om de doodstraf juist af te schaffen. Het enige land dat nog steeds executies uitvoert is Wit-Rusland.

Zwitserland schafte de doodstraf in 1942 af. De laatste burger aan wie in Zwitserland een doodvonnis werd voltrokken werd in 1940 onthoofd. De doodstraf bleef wel tot 1992 onderdeel van de militaire rechtspraak, hoewel de laatste executie onder deze wet in 1944 middels een vuurpeloton werd voltrokken.