Rechter vernietigt opening kabelmarkt

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft de besluiten van Opta, de toezichthouder in de telecomsector, om de Nederlandse kabelmarkt te openen vernietigd.

De uitspraak komt op een moment dat Tele2 begonnen was de Nederlandse markt open te breken. De twee grootste kabelbedrijven van Nederland, UPC en Ziggo, zouden concurrentie krijgen van deze onderneming, die lage tarieven in het vooruitzicht stelde.

Opta heeft er de afgelopen drie jaar voor geknokt om te zorgen dat er concurrentie komt op de tv-kabel. Voor deze regulering had Opta toestemming nodig van de Europese Commissie. De betrokken kabelbedrijven hebben met succes beroep aangetekend tegen deze regels. Opta zegt de uitspraak van het college bijzonder teleurstellend te vinden voor de consument.

Tele2 wilde gebruik gaan maken van de kabels van Ziggo en UPC om zo zelf een pakket van zenders aan te kunnen bieden aan de tv-kijkers. Eerder brak deze onderneming de markt van telefonie in Nederland open en maakte daarbij gebruik van de kabels van KPN.

Volgens een woordvoerder van UPC was in het contract met Tele2 rekening gehouden met een eventuele uitspraak van de rechter. Het is niet bekend hoeveel mensen wilden overstappen van UPC naar Tele2.

Praat ook op ons forum mee over dit bericht.