[MotoGP] Uitslag kwalificatie Brno

Dani Pedrosa is er verrassend in geslaagd om de poleposition te pakken voor de MotoGP-race op het circuit van Brno. De Spanjaard bleef met de Honda in de kwalificatie in Tsjechië de eveneens verrassende Yamaha-rijder Ben Spies en kampioenschapsleider Jorge Lorenzo.

Het laatste kwartier van de kwalificatie leverde veel spektakel op. Spies had met 1:57,4 de snelste tijd, maar Pedrosa dook er met 1:56,8 ruim onderdoor. Daarna was het aan de concurrenten om deze tijd te kloppen. De eerste die zich stukbeet op de tijd was Nicky Hayden. De Amerikaan nam met de Ducati te veel risico en ging onderuit.

Rossi klom op dat moment achter Lorenzo naar plaats drie, terwijl Spies direct daarna met 1:56,846 de snelste tijd weer pakte. Dit was het teken voor Lorenzo, Rossi en Pedrosa om op vers rubber naar buiten te gaan. Lorenzo nam te veel risico en ging in bocht elf onderuit. Rossi deed hetzelfde alleen dan in de een-na-laatste bocht. Pedrosa was de enige van het drietal die overeind bleef en hij pakte met 1:56,508 afgetekend de poleposition. Uiteindelijk werd Casey Stoner achter Pedrosa, Spies en Lorenzo vierde, voor Rossi en Andrea Dovizioso.

In de 125cc was de poleposition voor Bradley Smith. De Brit bleef Nicolas Terol en Pol Espargaro ruim voor. Jasper Iwema kwam niet verder dan een zeventiende trainingstijd. Michael van der Mark verscheen niet aan de start.

De poleposition in de Moto2 was een prooi voor Shoya Tomizawa. De 19-jarige Japanner bleef Andrea Iannone en Toni Elias ruim twee tienden van een seconde voor.