Dierenasiel getroffen door virusuitbraak

Dierenasiel Maastricht heeft verschillende kittens moeten laten inslapen na de uitbraak van een ernstig virus. Het gaat vermoedelijk om de zeer besmettelijke ziekte parvo. Vanwege de uitbraak is het asiel de komende twee weken gesloten.

De besmetting kwam zaterdag aan het licht toen een aantal kittens ziek bleek. Het asiel heeft in overleg met de dierenarts besloten alle kittens die ziekteverschijnselen vertoonden te laten inslapen. Kittens die gezond lijken en genoeg eten, kunnen de ziekte overleven. Hun gezondheid wordt streng in de gaten gehouden.

Het merendeel van de jonge katjes is inmiddels ondergebracht bij gastgezinnen en is niet besmet. Vermoedelijk is het virus veroorzaakt door een van de massaal opgevangen kittens, aldus het asiel. "Net als andere jaren zit het asiel vol."

Een dergelijke uitbraak is volgens het asiel overigens nooit helemaal te voorkomen. Na de vondst werd ook het dierenasiel geheel ontsmet en werden alle zieke dieren gescheiden van de gezonde.

Onderzoek moet uitwijzen welke ziekte de kittens precies onder de leden hebben, hoewel de dierenarts het sterke vermoeden heeft dat het om parvo gaat. Kittens met parvo eten niet, zijn lusteloos, moeten braken, hebben last van diarree en hebben bloed in de ontlasting.