Te weinig brandweerlieden in Rusland

Er zijn te weinig brandweerlieden om de uit de hand lopende bosbranden in Rusland te bestrijden. Dat heeft Vladimir Stepanov, hoofd van het crisiscentrum van het ministerie voor noodsituaties, dinsdag stilzwijgend erkend. De provinciale autoriteiten moeten dan ook alles in het werk stellen om de branden onder controle te krijgen.

"Iedereen moet zich van zijn verantwoordelijkheid bewust zijn. Dat geldt ten eerste voor de gemeentelijke autoriteiten. Zij moeten al hun mankracht mobiliseren en niet wachten op de komst van brandweerlieden", zei Stepanov. De Russische premier Vladimir Poetin waarschuwde eerder al dat lokale ambtenaren die niet adequaat reageren op de branden het risico lopen ontslagen te worden.

De regering heeft bovenop de tienduizend normale brandweerlieden nog eens tweeduizend militairen ingezet bij de brandbestrijding. Ook zijn drieduizend medewerkers van het ministerie van binnenlandse zaken opgeroepen om te helpen.

Sommige branden zijn uit de hand gelopen, zei minister van noodsituaties Sergej Sjoigoe, waarmee hij de beweringen van reddingswerkers tegensprak. Zij deelden de afgelopen dagen mee dat het vuur onder controle was.

Rondom verschillende kerncentrales zijn geulen gegraven en bomen omgehakt om ervoor te zorgen dat het vuur niet over kan slaan op de centrales. Bij een kerncentrale in Sarov, bijna vijfhonderd kilometer ten oosten van Moskou, zou het vuur het fabrieksterrein hebben bereikt. De brand werd geblust met blusvliegtuigen en er werden honderden brandweerlui ingezet.

In zeven provincies is de noodsituatie nog van kracht. Vorige week waren dit er nog 27. Inmiddels heeft het vuur landelijk veertig personen het leven gekost. Bijna tweeduizend huizen zijn in de as gelegd.

Rusland zucht al weken onder een hittegolf. Bovendien valt er praktisch geen regen. Bossen en velden zijn uitgedroogd, waardoor ze gemakkelijk vlam vatten. De verwachting is dat het weer deze week eveneens tegenwerkt; meteorologen denken dat het kwik in Moskou en in het zuiden en oosten van het land de 38 graden Celsius zal bereiken.