Slachtoffers busongeluk Spanje willen rust

Het is vrijdag een jaar geleden dat er aan de Spaanse Costa Brava een bus verongelukte met daarin Nederlandse toeristen. Zes personen kwamen om het leven en tientallen passagiers belandden in een ziekenhuis. Volgens Sundio Group, de organisatie waarmee de getroffenen op reis waren, vindt er geen officiële herdenking plaats.

"Mensen willen met rust worden gelaten", zei financieel directeur Marcel Neomagus. Volgens hem heeft van de gewonden bijna niemand blijvend letsel overgehouden aan het ongeluk. "Van één kind weten we het nog niet. Hij heeft waarschijnlijk wel functieverlies in zijn been. Dat kunnen we pas definitief vaststellen als hij is volgroeid." De meeste schadezaken zijn volgens Neomagus inmiddels afgehandeld.

Het ongeval gebeurde in het noordoosten op tolweg C-32 tussen Barcelona en de badplaats Lloret de Mar. De bus was op de terugweg van een dagje Barcelona naar de badplaatsen waar de vakantiegangers verbleven. In totaal zaten er 65 passagiers in het voertuig plus de Spaanse chauffeur.

Onder de doden waren vier licht verstandelijk gehandicapten. Zij maakten deel uit van een groep van zestien deelnemers en drie begeleiders. Volgens directeur Leo Duijvestijn van de stichting Het Buitenhof uit Gouda, die de reis had georganiseerd, heeft er in oktober al een uitgebreide herdenkingsplechtigheid plaatsgevonden voor deze groep. Hierbij waren ook de nabestaanden en familie van de slachtoffers aanwezig. "We hebben toen geprobeerd er min of meer een streep onder te zetten."