Japan wil voetbalduels in 3D vertonen

Wanneer Japan het WK voetbal van 2022 toegewezen krijgt, wil het land de wedstrijden in 208 landen driedimensionaal uitzenden. De Aziaten maakten dat plan kenbaar bij een bezoek van de FIFA.

De wereldvoetbalbond maakt deze zomer een tocht langs de negen landen die het WK van 2018 of 2022 willen organiseren, waaronder ook Nederland en België.

Het project met de driedimensionale uitzendingen kost zes miljard euro. Het 'Universal Fan Fest' project moet wereldwijd 360 miljoen mensen in staat stellen om de duels te bekijken. "Japan is leidend in de wereld op het gebied van deze technologie", aldus Motaki Inukai, voorzitter van de Japanse voetbalbond.

Japan gaat alleen voor het WK van 2022 omdat de algemene verwachting is dat het toernooi van 2018 naar Europa gaat. De FIFA was onder de indruk van de plannen. "Het is een gebalanceerde mix tussen voetbaltraditie, moderne stadions en nieuwe technologie", aldus teamleider Harold Mayne-Nicholls.

Algemeen secretaris van de Japanse bond, Kohzo Tashima, claimt dat zijn land het beter getroffen heeft dan de andere kandidaten: "We mogen blij zijn dat we de eerste zijn. Ze kwamen hier fris en vol met energie." Nederland en België zijn als vierde aan de beurt.