'Bouterse gaat om vergeving Decembermoorden vragen'

Desi Bouterse gaat publiekelijk om vergeving vragen voor de Decembermoorden. Hij gaat dit doen na zijn inauguratie tot president van Suriname. Dat kondigde zijn geestelijk leider, bisschop Steve Meye, woensdag aan in het radioprogramma Dit is de Dag.

Meye treft al voorbereidingen voor een grote bijeenkomst op 3 augustus op het onafhankelijkheidsplein in Paramaribo, waar Bouterse het publiek om vergeving zal vragen.

"Ik geloof dat hij dit alleen kan doen als hij opnieuw regeringsleider is, als hij dezelfde verantwoordelijkheid draagt als tijdens het moment dat deze vijftien mensen werden vermoord. Dat moment is nu aangebroken. Ik weet honderd procent zeker dat hij dit ook echt gaat doen'', verzekert de bisschop.

Volgens Meye is het de wil van God dat Bouterse president van Suriname wordt. In het Nederlands Dagblad zei de leidsman dat hij samen met Bouterse 'het aangezicht van God heeft gezocht'. God geeft Bouterse nu een kans om te laten zien dat hij veranderd is, stelt de dominee. "Ik heb er vertrouwen in. Dit is zijn seizoen." De verkiezingen zijn volgens hem vooral een zegen.

In Suriname loopt een proces tegen de oud-couppleger vanwege de Decembermoorden in 1982. In Nederland is hij veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugshandel. Volgens Meye schetst de Nederlandse pers een veel te negatief beeld van Bouterse. "Als je hem kent, zul je ontdekken dat hij geen monster is. God heeft hem nu een nieuwe kans gegeven", oreerde Meye in het Nederlands Dagblad.