'Presidentschap Bouterse is wil van god'

Het is gods wil dat Desi Bouterse president van Suriname wordt. Dat zegt Steve Meye, dominee en vriend van Bouterse woensdag in het Nederlands Dagblad.

Meye had de laatste tijd veel contact met Bouterse. "We hebben samen het aangezicht van god gezocht en veel gebeden", zegt hij. De voormalig legerleider presenteert zich sinds enkele jaren nadrukkelijk als bekeerd christen.

Dat zorgt volgens de krant voor veel scepsis, maar Meye wuift dat weg. "Als de man zegt dat hij zijn leven aan god heeft gegeven, dan moeten we voor hem bidden."

God geeft Bouterse nu een kans om te laten zien dat hij veranderd is, stelt de dominee. "Ik heb er vertrouwen in. Dit is zijn seizoen." De verkiezingen zijn volgens hem vooral een zegen.

In Suriname loopt een proces tegen de oud-couppleger vanwege de Decembermoorden. In Nederland is hij veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugshandel. Maar volgens Meye schetst de Nederlandse pers een veel te negatief beeld van Bouterse. "Als je hem kent, zul je ontdekken dat hij geen monster is. God heeft hem nu een nieuwe kans gegeven."

Dat Bouterse nu is verkozen, ziet Meye als vergeving door het volk. Bouterse heeft nog altijd geen spijt betuigd voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden, maar 'er komt een dag waarop hij zijn excuses gaat aanbieden'. Die dag zal volgens Meye 'heel spoedig' komen. "Dan zal de spreekwoordelijke vloek die over het land hangt, verdwijnen."