Smit hoont bemiddelingsvoorstel Nina Storms weg

Nina Storms wil via een bemiddelingsprocedure het langslepende conflict met journalist Eric Smit beslechten. Dit heeft zij maandag in een gesprek met het Persvrijheidsfonds aangegeven. Smit voelt hier echter niets voor en spreekt van een 'schaamteloze, valse en volkomen ongeloofwaardige poging' om het nieuws te spinnen.

Smit bracht dit jaar een boek uit over zakenvrouw Nina Storms, voorheen Brink geheten. Daarvoor schreef de onderzoeksjournalist al vaak over de oprichtster van World Online. De twee zijn sindsdien in een juridische strijd verwikkeld. Twee weken geleden liet Storms beslag leggen op de bezittingen van Smit. Zij beweert dat hij 'honderden' leugens heeft gedebiteerd.

Het Persvrijheidsfonds steunt Smit financieel in zijn strijd en stelde onlangs vijfduizend euro ter beschikking. "Als er sprake is van iemand met veel geld die een onderzoeksjournalist kapot probeert te krijgen door te procederen, dan moet hij steun krijgen van het weldenkende deel der natie", liet het fonds weten.

Storms ontkent dat ze Smit kapot wil procederen. De uitlatingen van haar man, voormalig Breekijzer-presentator Pieter Storms, dat hij Smit 'tot onder zijn knieën wil afzagen' en 'aan de hoogste boom gaat ophangen', moet volgens Kay van de Linde, de woordvoerder van het stel, gezien worden als een 'emotionele en niet zo slimme uitspraak'.

Maandag spraken Ron Abram en Erik Jurgens van het Persvrijheidsfonds met Nina Storms. In dat gesprek gaf Storms aan dat zij een bindend advies van een onafhankelijke bemiddelaar wil. Ze zegt bereid te zijn de kosten van het mediationtraject voor Smit op zich te nemen.

"Lachwekkende onzin", reageert Smit. "Deze vrouw voert een oorlog tegen mij, ze probeert mij en mijn gezin kapot te maken." Hij heeft geen enkel vertrouwen in de goede bedoelingen van Storms. "Een mediationtraject ga je in als beide partijen de intentie hebben om eruit te komen. Daar is absoluut geen sprake van. Ze heeft me zes keer gedagvaard, wilde me strafrechtelijk laten vervolgen en inmiddels kan ik al twee weken niet meer pinnen vanwege de beslaglegging."