Armstrong verlangt eerlijk onderzoek

Lance Armstrong is bereid om mee te werken aan een onderzoek naar eventueel dopinggebruik binnen de voormalige US Postal-ploeg. "Maar het moet wel een eerlijk onderzoek worden en geen heksenjacht", zegt de zevenvoudig Tourwinnaar, die volgens zijn oud-ploeggenoot Floyd Landis in het verleden regelmatig naar verboden middelen greep.

Twee maanden geleden bracht Landis het balletje aan het rollen door niet alleen zijn eigen dopinggebruik toe te geven, maar ook met een beschuldigende vinger naar een aantal Amerikaanse collega's te wijzen. Federale instanties in de Verenigde Staten nemen de woorden van Landis serieus en hebben in het onderzoek al verschillende mensen gedagvaard.

Armstrong, die eerder al liet weten Landis absoluut niet serieus te nemen, zet wel zijn vraagtekens bij een diepgravend onderzoek. "Ik vraag me af of Amerikaanse burgers zin hebben om hier hun belastinggeld aan uit te geven. Maar die beslissing is niet aan mij. Aan een eerlijk en legitiem onderzoek zal ik zonder meer meewerken."

Landis en Armstrong waren tussen 2002 en 2004 ploeggenoten bij het inmiddels opgedoekte wielerteam US Postal. Landis vertrok vervolgens naar Phonak, won daar in 2006 de Tour de France, maar moest die zege inleveren wegens het gebruik van doping.