[Tour] Kroon: "Ploeg wist niet van blessure Evans"

Slechts de ploegleiding van BMC en de teamarts waren op de hoogte van de ernst van de blessure van Cadel Evans. Dat vertelde ploeggenoot Karsten Kroon vandaag bij de start van de tiende etappe van de Ronde van Frankrijk. Evans raakte een dag eerder achterop en verloor het geel aan Andy Schleck.

Na de rit van gisteren werd bekend dat de Australiër bij een val in de achtste etappe een scheurtje in zijn linkerelleboog had opgelopen. Ook zijn ploeggenoten waren maandag, op de rustdag in Morzine, niet op de hoogte gebracht, nadat Evans in het ziekenhuis was onderzocht. "Het was een goede beslissing om het geheim te houden", vond Kroon. "Als je het de ploeg vertelt, zijn er gauw twintig mensen die het weten. Dan kan zoiets toch uitlekken en ruiken de concurrenten bloed."

Kroon had zijn kopman zien vallen. "Ik vond het al een wonder dat hij weer op de fiets stapte, helemaal dat hij aan het einde van de dag de gele trui mocht aantrekken." Gisteren verloor Evans het uitzicht op een goed klassement. Tot zijn verbazing trof Kroon in de ploegbus niet eens een hoopje ellende aan. "Cadel zat in het routeboek te bladeren. Ik zou eerder in een donker hoekje hebben zitten huilen. We gaan hem nog wel zien deze Tour."