Opnieuw lek in dijk gedicht

Voor de derde keer deze week is een lek in een dijk gedicht. Door de oostelijke kade van de vaart de Enkele Wiericke in Reeuwijk nabij Gouda sijpelde water. Vermoedelijk waren muskusratten de boosdoeners. De knaagdieren hadden tunnels gegraven in de dijk. Het waterschap heeft de dijk gerepareerd.

Het lek werd ontdekt bij een inspectie van de dijk. Waterschappen houden de dijken vanwege de droogte extra in de gaten. Door de droogte kunnen scheuren ontstaan in de dijken.

Het waterschap heeft rond het lek een sleuf van vijftien meter gegraven om de precieze locatie van het lek te vinden. Het lek is vervolgens opgevuld met klei.

De afgelopen dagen werden al lekken in de veendijken van Capelle aan den IJssel en bij Nieuwerkerk aan den IJssel ontdekt en gedicht. De lekken kunnen geen kwaad als ze tijdig worden hersteld.

De controles bij droogte zijn verscherpt sinds 2003. Toen verschoof bij Wilnis een veendijk, doordat het uitgedroogde veen minder weegt. Daardoor kwamen enkele woonwijken onder water te staan en liepen woonboten schade op.